TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Uluslararası Ticaret Bölümü öncelikli olarak çalışma hayatında karşılaşılan sorunlara hızlı ve doğru şekilde çözümler sunabilen, değişen dünya koşullarına ve gereklerine uyum sağlamayı başaran ve teknolojik yenilikleri kolaylıkla kullanabilen geleceğin liderlerini yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, programın amacı ve önceliği; artan küresel ilişkilerin arkasında yatan nedenleri ve ticari küreselleşmenin sonuçlarını hem yerel hem de uluslararası düzeyde öğrencilere teorik ve pratik çerçevede sunmaktır. Ayrıca uluslararası ticaret kavram ve uygulamalarını içselleştirebilen, küresel yapının ihtiyaçları ve yönelimleri doğrultusunda kalifiye insan kaynağının gelişimini destekleyen, disiplinler arası bilgiler ile donanmış, yerel ve küresel işletmelerin çalışmalarının içinde yer alarak ticari ölçeği ve performansı arttırmaya odaklanan, teorik ve uygulama alanında güncel dış ticaret stratejilerine, politikalarına ve gelişmelerine hakim, uluslararası rekabetin koşullarını iyi kavramış bireyler yetiştirmek hedeflenmektedir.

Programın Hedefi

Programın hedefi, girişimciliği ve küresel temaları temel alan; gerekli bilimsel, kurumsal ve pratik bilgilerle donanmış, sosyal yetilerini geliştirmiş, düşünsel ve yönetimsel becerilere sahip, disiplinler arası bilimsel farklılıkları ve benzerlikleri takip eden, teknik sorunlar karşısında farkındalık yaratabilen bireyler yetiştirmektir.

 

Kariyer Olanakları

Uluslararası Ticaret Bölümü öğrencileri, özel sektörde dış ticaret faaliyetleri ile ilgili uluslararası kuruluşlar ve çokuluslu işletmelerde yönetici asistanı, yönetici, uzman yardımcısı veya uzman pozisyonlarında çalışabilmekle beraber; kamu sektöründe yer alan Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gibi ilgili bakanlıklarda iş imkanı bulmaktadır. Ayrıca mevcut müfredatımız öğrencilerimize ve mezunlarıma akademik kariyeri tercih etmek adına geniş olanaklar içermektedir.

Çalışma Alanları

Uluslararasi Ticaret bölümünden mezun olan öğrenciler, diş ticaret yapan firmalarin başta ithalat ve ihracat bölümlerinde olmak üzere ilgili bölümlerinde, bankalarin diş işlemler servislerinde, gümrük, gümrükleme firmalarinda, lojistik firmalarinda, sigorta şirketlerinde görev alabilirler. Ayrica İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarinin görev aldiği bütün kamu ve özel sektör kurumlarinda çalişma imkani bulabilirler.

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

Üniversitemiz ön lisans/lisans programlarına “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” doğrultusunda kontenjan dahilinde yatay geçişle öğrenci kabul edilmektedir.

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

Meslek yüksekokullari mezunlari, ilgili yönetmelikteki koşullari sağlamalari halinde dört yillik lisans eğitimine devam edebilmektedir.