TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Turizm sektörünün hizmet kalitesi, doğrudan çalışanların mesleki eğitim düzeyleri ile alakalıdır. Turist rehberleri de ülkelerin büyük ölçüde tanıtım elçileridir. Yerli ve yabancı konuklarla birebir iletişimde bulunan en önemli temsilci olarak stratejik bir önem taşır. Turistler ülkeyi turist rehberlerinin önderliğinde tanır. Bu bağlamda düşünüldüğünde turist rehberleri ülkelerin turizm konusunda büyük ölçüde kaderini belirleyen kişilerdir. Bu sebeple turist rehberliği programının amacı şu şekildedir; ülkemizin hem tabiat hem de kültürel değerlerini benimseyerek yerli ve yabancı turistlere bilgi verecek onları geçirdikleri zamandan keyif aldıracak turist rehberleri yetiştirmektir. Mevlana der ki: “Bir ülkede kılavuz arıyorsanız emin olmanız gereken en önemli şey; sizi gezdirenin en az sizin kadar kendini ve hayatını bilmesidir” der. Bundan yola çıkarak insanlarla iyi iletişim kuran, analitik düşünebilen, ülkemizin değerlerini en iyi şekilde yansıtabilen, güler yüzlü, zamanı keyifli hale getirmeyi bilen turist rehberi adaylarını profesyonel mesleğe kazandırmaktır. Yetiştirilen turist rehberleri adaylarının yabancı turistlerle iletişim kurabilmeleri için en az bir yabancı dil öğrenmelerini ve bu dili aktif olarak kullanabilmelerini sağlamaktır. Programın eğitim ve öğretim süresi iki yıl sürmekte ve bu süre sonunda öğrencilere ön lisans diploması verilmektedir. 

 

Programın Hedefi

Teori ve uygulama alanında mesleki bilgisi yeterli olan, yapacağı iş kolu hakkında donanımlı olan bireylerin özel ve kamu sektöründe mesleğini severek, bilgi ve becerilerini en üst seviyede yansıtacak, ülkemizi en iyi şekilde temsil edecek, meslek etiği açısında örnek bireyler olacak şekilde iş hayatına kazandırmaktır.

Kariyer Olanakları

Programdan mezun olan bireyler turist rehberi olarak iş hayatına kazandırılır. İş bulma konusunda yüksek başarısı olan nadir programlardan biridir.

Çalışma Alanları

Programdan mezun olan bireyler; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlükleri, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, özel turizm şirketleri, turistik bölgelerdeki turizm büroları, turistik belgeli işletmeler, yerel ve bölgesel seyahat acentaları, tur operatörlüğü büroları gibi çok geniş bir alanda iş hayatına kazandırılabilmektedir.

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

YGS-3 taban puanı ile öğrenci alan önlisans programlarına geçiş yapabilme hakları vardır.

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

Seyahat İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Turizm Rehberliği, Turizm İşletmeciliği.