TR EN

Genel Bilgiler

Programın Amacı

Sanayi sektöründe kullanılan elektrik, elektronik ve bilgisayar kontrollü sistemlere odaklı olarak robotik, kontrol, otomasyon gibi pek çok disipiline hizmet vermek. Onların üretimini, kurulumunu, tamirini ve bakımını yaparak; Makine, Uçak, Haberleşme ve Komünikasyon, Robotik, Kalite Kontrol, Gıda, Sağlık, Otomotiv ve Savunma sanayi sektörlerine nitelikli insan gücünü kazandırmaktır.

Programın Hedefi

Program sanayi sektöründe kullanılan makinelerin elektrik, elektronik ve mekanik olarak çalışma prensiplerini kurulum ve bakımlarının yapılışı konusunda öğrencilere bilgi ve beceri kazandırmaktır. Ayrıca alanında yetkin güncel teknolojileri takip ederek kendi iş hayatlarında uygulayabilecek meslek elemanı yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Kariyer Olanakları

Mekatronik bölümünde eğitim alan teknik elemanlar, kamu veya özel işletmelerde makine, otomotiv, savunma sanayi, uçak ve enerji sektörlerinde çalışabilirler.

 

Çalışma Alanları

Mekatronik; Elektrik, Elektronik, Makine ve Bilgisayar bölümlerinin birleşerek birbirleriyle etkileşimleri sonucunda ortaya çıkan otomasyon, robotik ve otonom sistemleriyle hızlıca gelişen bir daldır. Mekatronik teknikerleri endüstriyel üretim yapan firmalarda, otomotiv, makine, görüntüleme endüstrisi ve savunma sanayisi gibi alanlarda çalışan firmalarda iş bulma olanağına sahiptirler. Ayrıca kendi işyerlerini de açabilme imkânları bulunmaktadır.

 

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

Yurtiçinde bulunan üniversitelerin Mekatronik programı bölümlerine yatay geçiş yapılabilir.

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

Makine Mühendisliği

Mekatronik Mühendisliği

Mekatronik Sistemler Mühendisliği

Elektrik Mühendisliği

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

Elektronik Mühendisliği

Endüstri Mühendisliği

İmalat Mühendisliği

Endüstri ve Sistem Mühendisliği

Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği

Uzay Mühendisliği