Dünyada uluslararası ticaretin, küresel ve bölgesel anlaşmalarla gelişmesiyle beraber, ülkemizin de dış ticaret hacmi artış göstermiştir. Uluslararası ticarete konu olan emtiaların %85-90 oranında denizyolu ulaştırması ile yapılması da denizcilik sektörünün her daim revaçta olduğunun bir göstergesidir.

Ülkemizin coğrafi konumunun da avantajı ve yapılan yatırımlarla deniz ticaret filo kapasitemiz, limanlarımızdaki yük miktarları, tersanelerde inşa edilen, bakım ve onarımı yapılan gemiler ve gemilere verilen acente hizmetleri gün geçtikçe artmaktadır.

Denizcilik sektöründe var olan nitelikli ara eleman ihtiyacı, coğrafi konumunun vermiş olduğu avantaj ve üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada olan ülkemizde dış ticaret hacminin de artışına uygun olarak çoğalmaktadır.

Programımızın temel amacı; denizcilik sektöründe artan nitelikli çalışan ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmaktır.

Mezunlarımızın çalışma alanları arasında Gemi İşletmeciliği, Gemi Acentalığı, Forwarder İşletmeleri, Liman İşletmeleri başta gelmektedir. Doğaldır ki; iş imkanları da özellikle nitelikli ara elemanlar için çok cazip yükselme fırsatları içermektedir.

Programın disiplinler arası olmasının avantajı ile de Lojistik ve Dış Ticaret işletmelerinin denizcilik departmanlarında da iş imkanları mevcuttur.

Deniz Ve Liman İşletmeciliği Programımız YGS-6 puan türü ile öğrenci almakta olup programlar arası yatay geçişler ise;

Resmi Gazete’de 24.04.2010 tarih ve 27561 sayılı;

Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans Ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” çerçevesindeki ilgili maddeler uyarınca diğer Deniz Ve Liman İşletmeciliği Programlarına yapılabilmektedir.

Ayrıca lisans eğitimine devam etmek isteyen öğrenciler için de Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile de 2018 DGS Kılavuzu “Ön Lisans Mezuniyet Alanlarına Göre Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları (Tablo-2.)” ‘ye göre  aşağıdaki bölümlere dikey geçiş imkanı bulunmaktadır.

Grup Kodu

9009

Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi

4393