Programın Amacı

İletişimin güçlü öğelerinden biri olan Televizyon Haberciliği ve Programcılığı alanı, özellikle televizyon kültürünün yaygın olduğu toplumlarda bilgi akışının baş aktörü olarak yer alır. Eğlence, haber, yarışma gibi pek çok alanda hizmet sağlayan Televizyon Haberciliği ve Programcılığı alanı, erişim kolaylığı, ucuzluğu ve sunduğu çeşitlilikler bakımından ölmeyen sektörler arasında yerini sağlam bir şekilde koruyacaktır. Televizyon Haberciliği ve Programcılığı bölümü, televizyon haberciliği ve programcılığı alanlarında, kuramsal bilgiyi uygulama alanına taşıyabilecek donanımlı iletişimciler yetiştirmektedir. Bu amaçla öğrencilerine iletişim bilimlerinin temelini oluşturan; eleştirel medya okuryazarlığı, haber toplama ve yazma teknikleri, televizyon yayıncılığı, program yazarlığı, kamera ve çekim teknikleri, kurgu teknikleri, dijital yayıncılık uygulamaları gibi pek çok alanda bilgi ve beceriler kazandırmaktadır.

Programın Hedefi

Televizyon Haberciliği ve Programcılığı alanı, dinamik ve değişen yapısı itibariyle yeniliği ve gelişimi hayatının bir parçası haline getirmiş nitelikli insanlara ihtiyaç duymaktadır. Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Bölümü, yaratıcı ve özgün olmayı gerektiren bu sektörde, kuramsal bilgiyi uygulamaya aktarabilen, üretim, yazım, analiz ve eleştiri alanlarındaki yetkinliklerini sosyal sorumluluk bilinciyle bütünleştirebilen, araştırmacı bir kimliğe ve eleştirel bir yaklaşıma sahip, duyarlı ve çağdaş, yayıncılık sektörünün bu alandaki yenilikçi taleplerine cevap verebilen nitelikte öğrenciler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Bölümü mezunları, kamu ve özel yayın kuruluşları olmak üzere iletişimin gerçekleştiği hemen her yerde çalışma imkânına sahip olurlar. Yönetmen, gazeteci, kurgu yönetmeni, kameraman, muhabir, senarist, spiker, editör, araştırmacı yazar ve eleştirmen gibi pek çok unvanla çalışabilecek olan mezunlarımız, yükseköğrenimlerine devam ederek akademik kariyer de yapabilirler.

Çalışma Alanları

Bölüm mezunları kamu ve özel sektördeki televizyon kurum ve kanallarında, haber ajanslarında, yapım şirketlerinde program yapımından yönetimine kadar her aşamada görev yapabilirler. Ayrıca, alanlarıyla ilgili olarak akademik kariyerlerine devam edebilirler.

Yatay Geçiş İle Geçilen Programlar

Bölüm,  önlisans/lisans programlarına “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” doğrultusunda kontenjan dâhilinde yatay geçişle öğrenci kabul etmektedir.

Dikey Geçiş İle Geçilen Programlar

Bölüme Dikey Geçiş ile geçmek isteyen tüm öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı’na girerek yeterli puanı aldıkları takdirde ÖSYM tarafından yerleştirilir. Tüm şartları yerine getiren öğrenciler böylece okulumuzda dört yıllık lisans eğitimi almaya hak kazanır. Ayrıca İstanbul Gelişim Üniversitesi ön lisans öğrencileri DGS ile ücretli kontenjanını kazandıkları takdirde yüzde 50 burslu okuma imkânına sahip olur.