TR EN

LABORATUVARDA KALİTE SİSTEMLERİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
PLP216 LABORATUVARDA KALİTE SİSTEMLERİ 3 2 2 4

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NEGİN AZARABADİ
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi FATMA EBRU KOÇ
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu derste; iş hayatında kalite güvencesi ve standartları ile ilgili yeterliliklerin kazandırılması amaçlanmıştır
İçerik: Bu ders kalite yönetim sistemlerinin temel konularını kapsar. Laboratuvar kalite standartları, TS EN ISO 9001: Kalite yönetim sistemleri, TS EN ISO/IEC 17025: Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar, TS EN ISO 15189 Tıbbi laboratuvarlar - Kalite ve yeterlilik için şartlar.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Kalite yönetim sisteminin maddelerini uygular.
Kalite standartlarını tanımlar.
İstatistiksel kalite kontrol yöntemleri uygular.
Laboratuvarda iş akışı yolunu tasarlar.
Laboratuvarda oluşabilecek hataların neden sonuç ilişkisini kurar.
Laboratuvarda kalite sistemi uygulamalarını planlar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Haftalık konuların ders notlarını okumak Laboratuvarda Kaliteye Giriş Konu Anlatımı, Soru-Cevap
2 Haftalık konuların ders notlarını okumak Laboratuvar Tasarımı ve Güvenlik Konu Anlatımı, Soru-Cevap
3 Haftalık konuların ders notlarını okumak Laboratuvarda Ekipman ve Cihazlar Konu Anlatımı, Soru-Cevap
4 Haftalık konuların ders notlarını okumak Satın Alma ve Envanter Konu Anlatımı, Soru-Cevap
5 Haftalık konuların ders notlarını okumak Süreç Kontrolü — Numune Yönetimi Konu Anlatımı, Soru-Cevap
6 Haftalık konuların ders notlarını okumak Süreç Kontrolü — Kalite Kontrol Konu Anlatımı, Soru-Cevap
7 Haftalık konuların ders notlarını okumak Kalite Değerlendirme Konu Anlatımı, Soru-Cevap
8 - ARA SINAV -
9 Haftalık konuların ders notlarını okumak Personel Konu Anlatımı, Soru-Cevap
10 Haftalık konuların ders notlarını okumak Müşteri Hizmetleri Konu Anlatımı, Soru-Cevap
11 Haftalık konuların ders notlarını okumak Olay Yönetimi Konu Anlatımı, Soru-Cevap
12 Haftalık konuların ders notlarını okumak Süreç İyileştirme Konu Anlatımı, Soru-Cevap
13 Haftalık konuların ders notlarını okumak Dökümanlar ve Kayıtlar Konu Anlatımı, Soru-Cevap
14 Haftalık konuların ders notlarını okumak Bilgi Yönetimi Konu Anlatımı, Soru-Cevap
15 Haftalık konuların ders notlarını okumak Organizasyon Konu Anlatımı, Soru-Cevap
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Başoğlu, F. (2011). Gıda kalite kontrolünün esasları ve gıda güvenliği yönetim sistemleri. Dora.
World Health Organization. (2011). Laboratory quality management system: handbook. World Health Organization.
Mulleta, D., Jaleta, F., Banti, H., Bekele, B., Abebe, W., Tadesse, H., ... & Debela, T. (2021). The Impact of Laboratory Quality Management System Implementation on Quality Laboratory Service Delivery in Health Center Laboratories of Oromia Region, Ethiopia. Pathology and Laboratory Medicine International, 7-19.
Küçük, O. (2012). Kalite kontrol ve kalite güvence sistemleri. Seçkin.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda yönetmelik ve mevzuat koşullarını kavrayarak risk tespitinde bulunur.
0
2
Gıda bileşenlerinin karakteristik özelliklerini analiz eder.
4
3
Etkin bir şekilde numune alabilir, deney ve analiz aracılığıyla veri toplar.
4
4
Gıdaların mikrobiyolojik analizlerini gerçekleştirir.
1
5
Elde ettiği verileri yorumlama ve değerlendirme becerisi kazanır.
4
6
Gıda alanındaki teknoloji ve muhafaza tekniklerine bağlı üretilen ürünlerin kalite kontrolü ve kalite kriterlerinin tespitinde bulunur.
4
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Temel matematik ve fen bilimleri konularında temel teknik bilgileri kullanır.
0
2
Gıda ürünleri ve bileşenleri hakkında bilgi sahibi olup bu bilgileri gıda işlemede kullanır.
0
3
Gıda alanında farklı ve güncel tekniklerle araştırma yapıp bilgilerini kullanır.
4
4
Gıda alanında, mesleki etik ve genel ahlaki değerleri benimser.
5
5
Gıda ile ilgili mikrobiyolojik terimleri kullanır.
0
6
Gıda alanındaki teknoloji ve muhafaza tekniklerine ilişkin bilgi kazanır.
0
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretir ve AR-GE çalışmalarında yer alır.
4
2
Gıda sektöründe üretim ve/veya AR-GE alanlarında sorumluluk alır.
4
3
Gıda güvenliği ve üretim teknolojileri ile ilgili bilgi kaynaklarını kullanır.
0
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda maddelerine ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelere ilişkin öngörülen kontrol ve analizleri yürüterek ilgili mevzuata uygunluğunun tespiti sorumluluğunu alır.
4
2
Gıda Laboratuvarlarında deney yaparak, sonuçları sorumlulukları ölçüsünde değerlendirir.
1
3
Gıda laboratuvarlarında alanı ile ilgili temel cihaz ve ilgili teknolojileri kullanır.
0
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda laboratuvardaki fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyoloji analizleri uygular.
3
2
Gıda hijyen uygulamalarında görev alır.
0
3
Sorumlulukları dahilinde takım çalışmalarında yer alır veya bireysel çalışır.
5
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincine sahiptir.
5
2
Kendini yenileyerek alanındaki mesleki ve akademik gelişmeleri sürdürür, geliştirir ve kullanabilir.
5
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bilgi teknolojilerini etkin bir şekilde kullanarak sunumlar hazırlayabilir.
1
2
Görsel, yazılı ve sözlü iletişimi etkili biçimde kullanır.
1
3
Alanı ile ilgili güncel çalışmaları takip edecek yabancı dil bilgisine sahip olur.
0
4
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
1
5
Alanı ile ilgili ekip çalışmalarında yer alabilir.
4
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanında meslek etiğinin gözetilmesi konusunda sorumluluk alabilir.
5
2
Çeşitli gıda ürünlerinin üretim ve kalite tespitinde görev alabilir.
1
3
Gıda hijyeni ve sanitasyonunun değerlendirilmesinde yetkinliği bulunabilir.
0
4
Gıda mevzuatının takibi ve uygulanmasında görev alabilir.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 4 2 8
Okuma 4 3 12
Ödev 2 2 4
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 1 3 3
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 3 3 9
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 2 3 6
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 46 0 100
Genel Toplam 100
Toplam İş Yükü / 25.5 3,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 4,0