TIBBİ BİLİŞİM DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Düzeyi ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. MEHMET GÖL

Amaç: Bu ders ile öğrencinin tıbbi bilişim sistemleri konusunda bilgi sahibi olması amaçlanmıştır.
İçerik: Bu ders; Tıbbi Hizmetler ve Bilişim Teknolojilerinin İlişkisi, Tıbbi Bilişim Teknolojilerinin Ortaya Çıkışı,Tıbbi Bilişim Teknolojilerinin Bileşenleri, Sistemlerinin Tasarımı ve Yönetimi,Elektronik Tıbbi Kayıt Formatları, Tanı Standardizasyonu ve Veritabanları,Tıbbi Bilişim Sistemlerinin Entegrasyonu,Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri,Tıbbi Görüntü Arşiv Kayıt ve İletim Sistemleri (PACS),Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemleri,Teleradyoloji ve Teletıp Sistemleri,TeleEKG ve Dijital Triyaj Uygulamaları,Biyomedikal Yönetim Yazılımları,Tıbbi Tedarik ve Finans Yazılımları,Yönetim Karar Destek Sistemleri, Tıbbi Verilerin Güvenliği ve Arşiv Yönetimi,Klinik Karar Destek Sistemleri ve Yoğun Bakım Yönetim Yazılımları,Tıbbi Bilişim Teknolojisinin Geleceği ve Dijital Hastane Değerlendirme Kriterleri; konularını içermektedir.

Tıbbi bilişim kavramının öğrenir
Dijital hastaneler ve tıbbi bilişim teknolojisinin geleceği hakkında bilgi sahibi olur
Tıbbi bilişimin ortaya çıkışı, bileşenleri ve sistemlere dair bilgileri öğrenir
Tıbbi verilerin formatları ve standardizasyonu hakkında bilgi sahibi olur
Hastane Bilgi Yönetim Sistemlerini bilir

1 - Tıbbi Hizmetler ve Bilişim Teknolojilerinin İlişkisi, Tıbbi Bilişim Teknolojilerinin Ortaya Çıkışı -
2 - Tıbbi Hizmetler ve Bilişim Teknolojilerinin İlişkisi, Tıbbi Bilişim Teknolojilerinin Ortaya Çıkışı -
3 - Elektronik Tıbbi Kayıt Formatları, Tanı Standardizasyonu ve Veritabanları -
4 - Tıbbi Bilişim Sistemlerinin Entegrasyonu -
5 - Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri -
6 - Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri -
7 - Tıbbi Görüntü Arşiv Kayıt ve İletim Sistemleri (PACS) -
9 - Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemleri -
10 - Teleradyoloji ve Teletıp Sistemleri -
11 - TeleEKG ve Dijital Triyaj Uygulamaları -
12 - Biyomedikal Yönetim Yazılımları -
13 - Tıbbi Tedarik ve Finans Yazılımları -
14 - Yönetim Karar Destek Sistemleri, Tıbbi Verilerin Güvenliği ve Arşiv Yönetimi -
15 - Klinik Karar Destek Sistemleri ve Yoğun Bakım Yönetim Yazılımları -

Biyomedikal Cihaz Teknolojisinin gerektirdiği bilimsel eşitlikleri,temel prensip ve kuramları karşılaşılacak problemlerin çözümünde kullanma becerisine sahip olabilir.
Biyomedikal cihaz teknolojisi alanı ile ilgili olarak seminer,konferans, kongre,sempozyum vb. etkinliklere katılır.
Biyomedikal Cihazlardaki elektrik, elektronik, elektromekanik sistemleri tanıyabilir, arızalarını giderebilir; sürekliliğini sağlayabilir.
Karar, uygulama ve davranışlarında işletmecilik ve yönetim alanına ilişkin edindiği bilgileri kullanma becerisine sahip olabilir.
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi alanına ilişkin bilgileri analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerisine sahip olabilir.
Office program bileşenleri ile internet arama motorlarını,yazılı ve sözlü iletişimi, rapor hazırlama tekniklerini,iletişim ve mesleki yabancı dil yeterliliklerini kullanabilir.
Biyomedikal Cihazların analizinde eşdeğer devre yaklaşım mantığı ve eşdeğer devre elemanlarını deneysel yaklaşımla belirleyip ölçme ve kontrol yöntemlerini kullanabilir.
Edindiği bilgi ve becerileri eleştirel olarak değerlendirebilir.
Öğrendiği bilgi ve becerileri kullanarak küçük çaplı biyomedikal projelerini tasarlama, bilgisayar ile çizerek rapor hazırlama ve gerçekleştirebilir.
Bağımsız çalışmada karar verebilme, disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir.
Üstlenilen sorumlulukları başarılı ve doğru bir biçimde yerine getirebilir.
Mesleki etik değerler ile kalite ve güvenlik bilincine sahip olabilir.
Hayat boyu öğrenmenin önemini benimsemiş, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyerek kendini sürekli geliştirir.
Küresel sorunları takip etme bilincine sahip bireyler olabilir.
Biyomedikal cihaz teknikeri olarak mesleğe ait bilgileri takip etme alışkanlığını kazanılabilir.
Hastane ortamında Tıbbi Cihazların satın alma, bakım-onarım ve kullanıcı eğitimi ile ilgili konularda gerekli teknik İletişimi kurabilir.
Hastane personeli ile doğru şekilde iletişim kurabilir.
Office program bileşenleri sağlık kurumlarında etkin bir biçimde kullanır.
Tıbbi cihazların enfeksiyon, strilizasyon, tıbbi atık ve emniyet kurallarını hastane işleyişi içerisinde yürütebilir.
Sağlık kurumlarına özgü terminolojiye hakimdir
Meslek etiğini özümseyerek evrensel etik çevresinde çalışması ve davranması gerektiğini bilir.

Toplam İş Yükü / 25.5 0