HASTALIKLAR BİLGİSİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Düzeyi ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi SEVİNÇ BABA

Amaç: Bu dersin amacı; öğrencilere Hastalıklar Bilgisine ilişkin kavramların teorik olarak açıklanmasını ve hastalıkları tanımasını sağlamaktır.
İçerik: Bu dersin içeriği; Temel Kavramlar (Hastalık - Sağlık - Hastalık belirtileri), Hastalıklarda görülen semptomlar, Solunum Sistemi Hastalıkları, Dolaşım Sistemi Hastalıkları, Kan Hastalıkları, Sindirim Sistemi Hastalıkları, Kas İskelet Sistemi Hastalıkları, Bağışıklık Sistemi Hastalıkları, Üriner Sistem Hastalıkları, Sinir Sistemi Hastalıkları, Kan Hastalıkları, Kanserler, Endokrin Sistem Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, İş ve Meslek Hastalıkları konularını kapsamaktadır.

Alanıyla ilgili etik ilke ve kurallara ilişkin bilgiye sahiptir., Alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır.
Alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür.
Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir; öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir.
Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.

1 Ön Hazırlık Yok Temel Kavramlar (Hastalık - Sağlık - Hastalık belirtileri) Anlatım,soru cevap
2 Ön Hazırlık Yok Hastalıklarda görülen semptomlar Anlatım,soru cevap
3 Ön Hazırlık Yok Solunum Sistemi Hastalıkları Anlatım,soru cevap
4 Ön Hazırlık Yok Dolaşım Sistemi Hastalıkları Anlatım,soru cevap
5 Ön Hazırlık Yok Kan Hastalıkları Anlatım,soru cevap
6 Ön Hazırlık Yok Sindirim SisteSinir Sistemi Hastalıklarımi Hastalıkları Anlatım,soru cevap
7 Ön Hazırlık Yok Kas İskelet Sistemi Hastalıkları Anlatım,soru cevap
9 Ön Hazırlık Yok Bağışıklık Sistemi Hastalıkları Anlatım,soru cevap
10 Ön Hazırlık Yok Üriner Sistem HastalıklarıKan Hastalıkları Anlatım,soru cevap
11 Ön Hazırlık Yok Üriner Sistem HastalıklarıKan Hastalıkları Anlatım,soru cevap
12 Ön Hazırlık Yok Kanserler Anlatım,soru cevap
13 Ön Hazırlık Yok Endokrin Sistem Hastalıkları Anlatım,soru cevap
14 Ön Hazırlık Yok Enfeksiyon Hastalıkları Anlatım,soru cevap
15 Ön Hazırlık Yok İş ve Meslek Hastalıkları Anlatım,soru cevap

Altıparmak, MR.,Hamuryudan, V.,Sonsuz A.,Yazıcı, H.(2012).İç Hastalıkları,Pelikan Kitapevi
Aleksanyan, V.(1985)./ Teşhiste Elektrokardiografi Ritm İleti Bozuklukları, Ekokardiografi /Endokrin Sistemin Semptomlar / Hemopoetik Sistem Semptomları,Filiz Kitabevi
Akbulut, T.(1986).İş Sağlığı Prensip ve Uygulamaları.5.Baskı.Sistem Yayıncılık

Elektronörofizyoloji alanındaki güncel bilgileri içeren ders notları, uygulama araç-gereçleri ve görsel ve nesnel kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı derslerden edindiği bilgileri mesleki olarak değerlendirebilir ve uygulayabilir.
Uzman hekim gözetiminde hastaya gerekli elektronörofizyolojik uygulamaları yapabilir.
Hastayı monitörize edip, hasta-tekniker, tekniker-doktor iletişimini sağlayabilir.
İlkyardım gerektiren durumlarda gerekli uygulamaları yapabilir.
Ekip çalışmasının mesleğinin temelini oluşturduğunun bilincinde olarak gözetiminde bulunduğu uzman doktor ile ekip olarak hasta veya olgu ile ilgili verileri analiz eder, yorumlar ve sonuç üretir.
Uzman doktor ile uyumlu bir şekilde çalışarak acil ve öngörülemeyen durumlarda yetkin davranabilir.
Elektronörofizyoloji ile ilgili tüm uygulamaları tekniğine uygun olarak yapabilir.
Elektroensefalograf, Elektromiyograf, Polisomnograf ve diğer yardımcı ekipmanların hazırlığını ve uygulamasını yapabilir.
Ekipten bağımsız değil ekibi ile uyumlu çalışabilme yetisine sahiptir.
Ekip içindeki bireysel sorumluluğunun bilincinde olup bu görevi eksiksiz yerine getirebilir.
Elektronörofizyoloji ile ilgili temel ve uygulamalı sağlık bilgisine sahiptir.
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle temel düzeydeki bilgi ve becerilerini güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak daha ileri düzeye taşıyabilir.
Hastalar, hasta yakınları ve diğer sağlık profesyonelleri ile sözlü ve yazılı etik kurallara uygun bir biçimde iletişim kurabilir.
Uygulama öncesinde, esnasında ve sonrasında hasta ile uzman doktor arasındaki iletişimi sağlar.
Uzman hekim gözetiminde hastaya gerekli elektronörofizyolojik uygulamaları tekniğine uygun yapabilir, hasta-doktor iletişimini sağlayabilir.

Toplam İş Yükü / 25.5 3,9