GENEL MUHASEBE II DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi ÇAĞLA TUĞBERK ARIKER
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi MEHMET ŞİRİN YAKUT

Amaç: Ders öğrencilerinin tekdüzen muhasebe sisteminin hesap karakterlerini ve işleyişini analiz edebilmesi için gerekli kavramsal ve matematiksel yeteneklerinin gelişmesini sağlar.
İçerik: Muhasebeye ilişkin temel bilgiler, işletmelerde muhasebenin önemi, muhasebe ile ilgili taraflar, temel bilanço eşitliği, gelir tablosu kalemleri ve tek düzen muhasebe sistemi çerçevesinde temel muhasebe uygulamaları ele alınacaktır.

Alacak kalemlerini belirleyebilir ve maddi olan ve olmayan varlıkları sınıflandırır (Classify, Bloom's 4)
Kısa ve uzun dönemli borçları inceler (Review, Bloom's 2)
Şirket Gelir Tablosunu düzenler (Apply, Bloom's 3)
Maddi olan ve olmayan varlıkları sınıflandırır (Classify, Bloom's 4)
Amortisman hesaplar (Calculate, Bloom's 4)
Temettülerin ve hisse senedi bölünmelerinin kayıt altına alır (Apply, Bloom's 3)

1 Ders Kitaplarının İlgili Bölümlerinin İncelenmesi Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar-Mali Borçlar ve Ticari Borçlar Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
2 Ders Kitaplarının İlgili Bölümlerinin İncelenmesi Öz Kaynaklar- Sermaye Kavramı ve Kuruluş İşlemleri Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
3 Ders Kitaplarının İlgili Bölümlerinin İncelenmesi Öz Kaynaklar-Sermaye Artırma, Sermaye Azaltma Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
4 Gelir Tablosu Örneklerinin incelenmesi Gelir Tablosunun Yapısı Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
5 Gelir Tablosu Hazırlanması Gelir Hesapları İşleyişi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
6 Örneklerin Çözümü ve Alıştırma Yapma Gider Hesapları ve Maliyet Hesaplarının İşleyişi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
7 Ders Kitaplarının İlgili Bölümlerinin İncelenmesi Dönem Sonu İşlemleri-Envanter Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
9 Örnek Mizan İnceleme ve Ders Kitaplarının İlgili Bölümlerinin İncelenmesi Dönem Sonu İşlemleri-Mizan Hazırlama Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
10 Gelir Tablosu Örneği Hazırlama Dönem Sonu İşlemleri-Gelir Tablosunun Hazırlanması Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
11 Ders Kitaplarının İlgili Bölümlerinin İncelenmesi Dönem Sonu İşlemleri-Kapanış Bilançosunun Hazırlanması Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
12 Ders Kitaplarının İlgili Bölümlerinin İncelenmesi Dönem Sonu İşlemleri-Kapanış İşlemleri ve Kapanış Kayıtları Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
13 Alıştırmaların Çözümü ve Ders Kitaplarının İlgili Bölümlerinin İncelenmesi Muhasebe Süreci-Genel Monografi Uygulaması Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
14 Ders Kitaplarının İlgili Bölümlerinin İncelenmesi Mali Tablolar ve Analizi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
15 Derste çözülen örneklerin gözden geçirilmesi Mali Tablolar Analizinde Kullanılan Teknikler-Oran Analizi ve Yatay Analiz Soru çözümlerinin uygulanması ve açıklanması

Auderis, H.,& Annand, D. (2014). Introduction to Financial Accounting, Valley Educational Services, Canada
BAYAZITLI, E., Celik, O., Gurdal, K., (2017), Genel Muhasebe, Siyasal Kitabevi
Soylu, K. (2022), Açıklamalı ve Örnekli Genel Muhasebe, Seçkin Yayınevi
Sevilengül, O. (2020), Genel Muhasebe, 19. Baskı, Gazi Kitabevi
Karabınar, S. (2019), Genel Muhasebe, Sakarya Yayıncılık

İşletme biliminin temel ve alt alanlarının kuramlarını, kavramlarını ve ilkelerini tanımlar.
Güncel bilimsel kaynaklara dayanarak işletme fonksiyonlarını ve süreçlerini açıklar.
Uluslararası düzeyde geçerliliği olan işletmecilik olgularını diğer sosyal bilimlerin kuramları ve kavramları ile ilişkilendirir.
Alanındaki güncel olay ve olguları, edindiği ileri düzey bilgi ve becerilere dayanarak analitik ve sistematik olarak bütüncül bir bakış açısıyla açıklar.
İşletmecilik alanında edindiği kuramsal ve olgusal bilgilerini mesleki uygulamalarda kullanır.
İş hayatında, bireysel ve örgütsel düzeyde karşılaşılan problemleri çözümler.
Karmaşık işletme problemleri karşısında bilgisayar programları SPSS, R, Excel, Stata gibi) etkin bir şekilde kullanır.
İşletme alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak araştırmalar ve çalışmalar planlar.
Örgüt hedeflerine ve amaçlarına yönelik faaliyetleri, bağımsız olarak düzenler.
Edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla sorgular.
Yaşam boyu öğrenim ilkesini benimseyerek; bilimsel, teknolojik ve güncel gelişmeler ışığında mevcut bilgi ve becerilerini geliştirir.
İşletmecilikle ilgili konularda bilgilerini, düşüncelerini ve çözüm önerilerini ilgili paydaşlara yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
İşletme uygulamaları için gerekli bilişim ve iletişim teknoloji yazılımlarını ve donanımlarını kullanır.
İşletme alanında verilerin toplanması, verilerin değerlendirilmesi ve sonuçların duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri göz önünde bulundurarak uygulamalar yapar.
Sosyal haklar, iş güvenliği, işçi sağlığı, kalite yönetimi ve sürdürülebilirlik kavramlarını iş hayatında karşılaştığı durumlarla ilişkilendirebilir.

Toplam İş Yükü / 25.5 7,1