FİLM OKUMALARI DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

RTS480 FİLM OKUMALARI 5 3 3 5

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. BÜLENT İLHAN

Amaç: Bu dersin amacı , öğrenciye film çözümlemesine ait kuramsal (psikanalitik, göstergebilimsel, yapısalcı, ideolojik vb.)yapıyı aktararak öğrencinin izlediği bir filmi eleştirel boyutta tartışabileceği bir zemin hazırlamaktır.
İçerik: Dersin içeriğini film çözümlemesine ait genel bilgiler ve devamında örnek filmler bağlamında psikanalitik, toplumsal, ideolojik, yapısalcı, göstergebilimsel film çözümlemeleri oluşturmaktadır.

Film çözümlemesi yöntemlerini açıklar.
İzlediği bir filmi edindiği bilgiler doğrultusunda eleştirel perspektiften inceler.
İzlediği bir filmi göstergebilimsel, psikanalitik, ideolojik,yapısalcı çözümleme yöntemlerine göre yorumlar.
İzlediği filmin film çözümleme yöntemlerinden hangisi ile çözümleneceğini ayırt ederek filme uygun çözümleme yöntemine başvurarak analiz eder.

1 Ders İzlencesinin Tanıtılması Tanışma ve filmsel çözümlemede izleyici/eleştirmen/çözümlemeci üçlemesinin açıklanması Konu Anlatımı, Soru-Cevap
2 Konuyla ilgili seçilmiş bir filmi izleme Kahramanın sonsuz yolculuğu ve örnek film okuması Konu Anlatımı, Film Çözümlemesi, Soru-Cevap
3 Konuyla ilgili seçilmiş bir filmi izleme Göstergebilimsel çözümleme ve örnek film okuması Konu Anlatımı, Film Çözümlemesi, Soru-Cevap
4 Konuyla ilgili seçilmiş bir filmi izleme Dramaturjik çözümleme ve örnek film okuması Konu Anlatımı, Film Çözümlemesi, Soru-Cevap
5 Konuyla ilgili seçilmiş bir filmi izleme Freud ve Psikanaliz Kuramı, örnek film okuması Konu Anlatımı, Film Çözümlemesi, Soru-Cevap
6 Konuyla ilgili seçilmiş bir filmi izleme Psikanalitik Çözümleme ve örnek film okuması Konu Anlatımı, Film Çözümlemesi, Soru-Cevap
7 Konuyla ilgili seçilmiş bir filmi izleme 'Auteur' Eleştiri ve Hitchcock, örnek film okuması Konu Anlatımı, Film Çözümlemesi, Soru-Cevap
9 Konuyla ilgili seçilmiş bir filmi izleme Türsel Çözümleme ve örnek film okuması Konu Anlatımı, Film Çözümlemesi, Soru-Cevap
10 Konuyla ilgili seçilmiş bir filmi izleme Tarihsel Çözümleme ve örnek film okuması Konu Anlatımı, Film Çözümlemesi, Soru-Cevap
11 Konuyla ilgili seçilmiş bir filmi izleme İdeolojik Çözümleme ve örnek film okuması Konu Anlatımı, Film Çözümlemesi, Soru-Cevap
12 Konuyla ilgili seçilmiş bir filmi izleme Feminist Çözümleme ve örnek film okuması Konu Anlatımı, Film Çözümlemesi, Soru-Cevap
13 Konuyla ilgili seçilmiş bir filmi izleme Toplumsalcı Çözümleme ve örnek film okuması Konu Anlatımı, Film Çözümlemesi, Soru-Cevap
14 Konuyla ilgili seçilmiş bir filmi izleme Şiirsel Sinema nasıl çözümlenir? Örnek film okuması Konu Anlatımı, Film Çözümlemesi, Soru-Cevap
15 - Genel değerlendirme Konu Tekrarı, Soru-Cevap

Robert Edgar-Hunt, John Marland, Steven Rawle, Film Dili, Çev: Senem Aytaç, Literatür. İstanbul.
Peter Wollen, Sinemada Göstergeler ve Anlam, Metis Yay. İstanbul.
Michael Ryan, Melissa Lenos, Film Çözümlemesine Giriş, Çev: Suat Onat, De ki Yay. Ankara.
Joseph Campbell, Kahramanın Sonsuz Yolculuğu, Çev: Sabri Gürses, İthakİstanbul.i Yay. İstanbul.
Bülent Diken, Carsten Lausten, Filmlerle Sosyoloji, Metis Yay. İstanbul.
Sidney Gottlieb (Der.), Alfred Hitchcock, Çev: Nazlı Pakkan, Agora Kitaplığı. İstanbul.
John Gianvito (Der.), Şiirsel Sinema- Andrey Tarkovski, Çev: Ebru Kılıç, Agora Kitaplığı. İstanbul.
Douglas Kellner, Sinema Savaşları, Çev: Gürol Koca, Metis Yay. İstanbul.

İktisadi, İdari ve Beşeri bilimlerle ilgili temel kavramları tanımlar. (define ) ( bloom 1 )
İktisadi ortamı ve firmaların genel sürdürülebilirliğini değerlendirir. (evaluate) (bloom 4)
Ekonomi ve Finansın ilke ve kavramlarını diğer disiplinlerle ilişkilendirir. (relate) (bloom 4)
Ekonomi ve Finansla ilgili ilke, kavram, yöntem ve teorileri tanımlar. (define) ( bloom 1)