KAMU MALİYESİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

EKF358 KAMU MALİYESİ 5 3 3 5

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. BÜLENT İLHAN

Amaç: Bu dersin amacı, öğrenciye, ülkelerin idari yapıları, kamu bütçesi, kamu kesiminin faaliyetleri gibi kamunun mali konuları hakkında yorumlayabilme becerisini kazandırmaktır.
İçerik: Kamu maliyesi tanımı işlevi, kamusal mallar, Kamu harcamaları analizi, Dışsallık, vergileme gibi konuları içermektedir.

Kamunun maliye yapısının ekonomik faaliyetlerini açıklar.(explain) (2)
Kamu gelir ve giderlerini türleri ve özelliklerini karşılaştırır.(compare) (4)
Vergilendirme türlerini açıklar.(explain) (2)
Bütçe ve borçlanma arasındaki ilişkiyi açıklar.(explain) (2)
Kamu harcamalarının iktisadi aktörler üzerindeki etkini analiz eder.(analyze) (4)
Kamu harcamalarının geçmişten günümüze kadarki değişimini yorumlar.(interpret) (4)

1 Kitap Okuma Kamu maliyesinin kapsamı, tarihi gelişimi Anlatım, Soru Cevap,
2 Kitap Okuma Kamu Ekonomisine Yönelik Klasik ve Modern Mali Yaklaşımlar Anlatım, Soru Cevap,
3 Kitap Okuma Kamu Maliyesinin İşlevleri, Pareto optamalite Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
4 Kitap Okuma Piyasa başarısızlıkları ve Kamu harcamaları analizi Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
5 Kitap Okuma Kamu Harcamaları analizi Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
6 Kitap Okuma Kamu hizmetleri ve kamu idareleri Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
7 Kitap Okuma Kamusal Mallar Anlatım, Soru Cevap, İnceleme
9 Kitap Okuma Dışsallıklar Anlatım, Soru Cevap
10 Kitap Okuma Kamu Gelirleri ve Türleri Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
11 Kitap Okuma Verginin Amacı, Özellikleri, Fonksiyonları ve vergileme ilkeleri Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
12 Kitap Okuma Vergiyle ilgili temel kavramlar Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
13 Kitap Okuma Vergiyle ilgili temel kavramlar Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
14 Kitap Okuma Vergilerin Sınıflandırılması Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
15 Kitap Okuma Devlet Bütçesi Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi

Öner, E.(2018). Kamu Maliyesi. 3.Baskı. Nobel Akademik Yayıncılık
Pehlivan, O.(2017).Kamu Maliyesi. 4. Baskı
Akdoğan, A.(2018). Kamu Maliyesi. 18. Baskı. Gazi Kitabevi
Hyman,D.N.(2014). Public Finance: A Contemporary Application of Theory to Policy. 11th edition. Stamford, CT : Cengage Learning
Dergi : Maliye Dergisi, Maliye Araştırmaları Dergisi
Gruber, J.(2016). Public Finance and Public Policy. 5th edition.

İktisadi, İdari ve Beşeri bilimlerle ilgili temel kavramları tanımlar. (define ) ( bloom 1 )
İktisadi ortamı ve firmaların genel sürdürülebilirliğini değerlendirir. (evaluate) (bloom 4)
Ekonomi ve Finansın ilke ve kavramlarını diğer disiplinlerle ilişkilendirir. (relate) (bloom 4)
Ekonomi ve Finansla ilgili ilke, kavram, yöntem ve teorileri tanımlar. (define) ( bloom 1)