ULUSLARARASI GÜVENLİK DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

SBU435 ULUSLARARASI GÜVENLİK 5 3 3 5

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. BÜLENT İLHAN

Amaç: Dersi alan öğrencilerin, uluslararası güvenlik alanındaki belli başlı güncel ve geleceğe yönelik konular ve sorunlar hakkında fikir ve bilgi edinmesi, bunlar hakkında kendi görüşünü ve yorumlarını oluşturabilmesi hedeflenmektedir.
İçerik: Dersin içeriği, güvenlik kavramı, güvenlik-dış politika ilişkisi, insani güvenlik kavramı, güvenlik teorileri, güvenlik örgütleri, değişen güvenlik anlayışı, terörizm, enerji güvenliği, çevre güvenliği, siber güvenlik konularını kapsamaktadır.

Uluslararası güvenliğe ilişkin fikir, düşünce, teori ve yaklaşımları doğru bir şekilde sayıp birbiriyle ilişkilendirir.
Uluslararası güvenlik teorilerini örnekler üzerinden özetler.
Klasik ve yeni güvenlik tehdit ve risklerini ayırt eder.
Uluslararası aktörlerin güvenliğe yönelik yaklaşım, tutum ve politikalarını ulusal çıkar kavramıyla ilişkilendirerek analiz eder.

1 - Derste işlenecek temel kavramlara, dersin amacı ve içeriğine ilişkin ön bilgi. Anlatım, soru-cevap yöntemi
2 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Güvenlik kavramı, ana unsurlar, tarihsel arka plan Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
3 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Güvenlik teorileri I Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
4 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Güvenlik teorileri II Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
5 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Güvenlik rejimleri, uluslararası örgütler, kolektif savunma Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
6 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma İnsani güvenlik kavramı Anlatım, grup çalışması ve tartışma yöntemi
7 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Yeni güvenlik tehditleri I Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
9 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Yeni güvenlik tehditleri II Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
10 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Askeri güvenlik Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
11 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Terörizm Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
12 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Siber güvenlik Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
13 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Çevre güvenliği Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
14 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Devletlerin güvenlik stratejileri Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi
15 Bilgilerin gözden geçirilmesi Sınava hazırlık: Önceki konuların genel ve karşılaştırmalı değerlendirmesi. Temel noktaların tekrarı. Anlatım, soru-cevap yöntemi

Dedeoğlu, B. (2008). Uluslararası Güvenlik ve Strateji. İstanbul: Yeni Yüzyıl YayınlarI.
Brauch, H., Çelikpala, M., Aydın,M., Polat,N., Spring, U.O. (2012). Uluslararası İlişkilerde Çatışmadan Güvenliğe. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
Urhal, Ö. (2009). Küreselleşen Dünyada Güvenlik. Ankara: Adalet.
Hough,P., Malik, S., Moran, A., Pilbeam ,B.(2015). International Security Studies – Theory and Practice. NewYork: Routledge.
Browning,C. S. (2013). International Security – A Very Short Introduction. Oxford: Oxford University Press.
International Security (süreli yayın)

İktisadi, İdari ve Beşeri bilimlerle ilgili temel kavramları tanımlar. (define ) ( bloom 1 )
İktisadi ortamı ve firmaların genel sürdürülebilirliğini değerlendirir. (evaluate) (bloom 4)
Ekonomi ve Finansın ilke ve kavramlarını diğer disiplinlerle ilişkilendirir. (relate) (bloom 4)