ENGLISH CULTURE AND HISTORY DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi ÇAĞLA TUĞBERK ARIKER

Amaç: This course enables students to possess sophisticated knowledge about English culture and history in order for them to develop a critical socio-historical approach to the characteristics of the significant periods as well as to the important historical events in English history.
İçerik: This course provides a thorough view of English culture and history from the Prehistoric Britain to the Edwardian Era.

identify the characteristics of periods such as the Prehistoric Britain, the Roman Conquest of Britain, the Dark Ages, the Middle Ages, the Tudor Period, the Stuart Age, the Georgian Era, and the Edwardian Era while reading and analysing representative literary texts written in the aforementioned historical periods.
discuss and interpret the historical events, ideas, and conflicts in British history both verbally and in an essay.
develop a critical socio-historical approach to English culture and its institutions such as court, the Church, parliament, universities and its traditions of rural and urban life while reading a historical text or writing about a certain period in English history.
relate the social, political, and historical developments in British history to literary texts while discussing a literary text both verbally and in an essay.
compare and contrast different historical periods such as the Prehistoric Britain, the Roman Conquest of Britain, the Dark Ages, the Middle Ages, the Tudor Period, the Stuart Age, the Georgian Era, and the Edwardian Era in terms of their distinctive characteristics and social and political backgrounds both verbally and in an essay.

1 - Introduction to the course -
2 Reading the Material Assigned Tudor Britain, the English Reformation and Early Modern Britain Lecture & Discussion
3 Reading the Material Assigned From the English Civil War to the Glorious Revolution Lecture & Discussion
4 Reading the Material Assigned The Beginnings of the British Empire (1587-1750) Lecture & Discussion
5 Reading the Material Assigned Social Order and Everyday Life in 18th Century Britain (1714-1800) Lecture & Discussion
6 Reading the Material Assigned Politics, War, and Empire 1714-1763 Lecture & Discussion
7 Reading the Material Assigned The Industrial Revolution: Unraveling the Cause Lecture & Discussion
9 Reading the Material Assigned The Industrial Revolution – Pioneers, Machines, and Social Consequences Lecture & Discussion
10 Reading the Material Assigned Liberalism, Conservatism, Revolution, and Early Social Reforms 1789-1815 Lecture & Discussion
11 Reading the Material Assigned Political Economy and its Discontents Part I: Radicalism, Luddism, Owenism Lecture & Discussion
12 Reading the Material Assigned Reform, Class Consciousness, and the Chartist Movement 1819-1848 Lecture & Discussion
13 Reading the Material Assigned Workshop of the World: Victorian Stability, Industrial Leadership, and the Empire of Free Trade 1848-1875 Lecture & Discussion
14 Reading the Material Assigned The Struggle for Social Justice Continues: The Women’s Movement Takes Shape 1792-1890 Lecture & Discussion
15 Reading the Material Assigned The Resurgence of Labour: From Revolutionary Marxism to the Labour Party 1848-1906 Lecture & Discussion

Webb, R. K. (1980). Modern England: From the Eighteenth Century to the Present. New York: Harper & Row.

İşletme biliminin temel ve alt alanlarının kuramlarını, kavramlarını ve ilkelerini tanımlar.
Güncel bilimsel kaynaklara dayanarak işletme fonksiyonlarını ve süreçlerini açıklar.
Uluslararası düzeyde geçerliliği olan işletmecilik olgularını diğer sosyal bilimlerin kuramları ve kavramları ile ilişkilendirir.
Alanındaki güncel olay ve olguları, edindiği ileri düzey bilgi ve becerilere dayanarak analitik ve sistematik olarak bütüncül bir bakış açısıyla açıklar.
İşletmecilik alanında edindiği kuramsal ve olgusal bilgilerini mesleki uygulamalarda kullanır.
İş hayatında, bireysel ve örgütsel düzeyde karşılaşılan problemleri çözümler.
Karmaşık işletme problemleri karşısında bilgisayar programları SPSS, R, Excel, Stata gibi) etkin bir şekilde kullanır.
İşletme alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak araştırmalar ve çalışmalar planlar.
Örgüt hedeflerine ve amaçlarına yönelik faaliyetleri, bağımsız olarak düzenler.
Edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla sorgular.
Yaşam boyu öğrenim ilkesini benimseyerek; bilimsel, teknolojik ve güncel gelişmeler ışığında mevcut bilgi ve becerilerini geliştirir.
İşletmecilikle ilgili konularda bilgilerini, düşüncelerini ve çözüm önerilerini ilgili paydaşlara yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
İşletme uygulamaları için gerekli bilişim ve iletişim teknoloji yazılımlarını ve donanımlarını kullanır.
İşletme alanında verilerin toplanması, verilerin değerlendirilmesi ve sonuçların duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri göz önünde bulundurarak uygulamalar yapar.
Sosyal haklar, iş güvenliği, işçi sağlığı, kalite yönetimi ve sürdürülebilirlik kavramlarını iş hayatında karşılaştığı durumlarla ilişkilendirebilir.

Toplam İş Yükü / 25.5 5,1