ÇEVRE EKONOMİSİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

EKF356 ÇEVRE EKONOMİSİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK 5 3 3 5

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NİSA GÜLENER YILDIRIM

Amaç: Bu dersin amacı, öğrenciye, iktisadi faaliyetler sonucunda gerçekleşen çevre sorunlarını perspektifinde, sürdürülebilir bir çevre ve iktisadi büyüme için geliştirilen politika, araç, mevzuat ve düzenlemeleri değerlendirme yetkinliği kazandırmaktır.
İçerik: Dışsallık, politika araçları, Çevresel Göstergeler, Su ve enerji Yönetimi, sürdürülebilir çevre yönetimi gibi konuları içermektedir.

Çevre ekonomisinin ilke ve kavramlarını tanımlar.(describe) (2)
Çevre politikalarının amaçlarını açıklar.(explain) (2)
Çevresel sürdürülebilirliğin temelindeki politika araçlarını tanımlar.(describe) (2)
Çevresel sorunların temel nedenlerini karşılaştırır.(compare) (4)
Çevre ekonomisinin sosyal ve ekonomik etkilerini analiz eder.(analyze) (4)
Ülkeler arasındaki sürdürülebilir Çevre yönetimi farklılıklarını değerlendirir.(evaluate)(5)
Çevresel sorunlara çözüm bulur.(solve)(3)

1 Kitap Okuma Piyasada Etkinlik ve Doğal Kaynak Ekonomisi Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
2 Kitap Okuma Üretim ve Tüketimde Dışsallıklar; Piyasa Başarısızlıkları ve Politika Araçları Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
3 Kitap Okuma Politika Araçları; Vergiler, Teşvikler ve El Değiştirilebilir İzinler Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
4 Kitap Okuma Mülkiyet Hakları, Pigoucu Vergiler Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
5 Kitap Okuma Kamu Malları Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
6 Kitap Okuma Çevre Politikaları Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
7 Kitap Okuma Tükenebilir ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
9 Kitap Okuma Çevresel Göstergeler, Çevre Kalitesi ve Başlıca Çevresel Sorunları Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
10 Kitap Okuma Su ve Enerji Yönetimi ve Kalite Politikaları Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
11 Kitap Okuma Atık Yönetimi: Toplama ve Geri Kazanım Sistemleri Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
12 Kitap Okuma Çevre ve Kalkınma: Çevresel Kuznets Eğrileri Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
13 Kitap Okuma Çevre, Kalkınma ve Sürdürebilirlik Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
14 Kitap Okuma Ulusal ve Uluslararası Çevre Koruma Mevzuatı, Organizasyonu ve Düzenlemeleri Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
15 Kitap Okuma Genel Tekrar Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi

İnançlı, S.(2018). Ulusal ve Uluslararası Boyutta Çevre Ekonomisi: Kavram-Politika-Uygulama. Seçkin Yayıncılık
Günsoy, G., Özcan Dağdemir (2007). Doğal Kaynaklar ve Çevre Ekonomisi. Anadolu Üniversitesi Yayınları
Durman M., Hüseyin Önder.(2016) Doğal Kaynaklar ve Çevre Ekonomisi. Ekin Yayınları
Lewis L. and T. Tietenberg(2013). Environmental Economics and Policy. Pearson Education Limited.

İktisadi, idari ve beşeri bilimlerle ilgili temel kavramları açıklar.
Radyo Televizyon ve Sinema alanı ile ilgili edindiği bilgilerle temel iletişim kuramlarını kapsamlı bir şekilde özetler.
İletişim alanı ile ilgili güncel bilgileri iletişim kuramları ile ilişki kurup açıklar.
İletişim alanındaki bilgi ve olguları temel düzeyde tanıdığı hukuk, felsefe, iktisat, siyaset ve sosyoloji gibi sosyal bilimlerin diğer alanları ile ilişkilendirir.
Radyo, televizyon ve sinema endüstrilerinin yapısını ve işleyişini açıklar ve bu bilgileri mesleki hayatında kullanır.
Alanında yayımlanmış veri kaynaklarını etkin biçimde kullanarak literatür taraması yapar ve sonuçlarını çalışmalarında kullanır.
Uluslararası medya yapılanmalarını karşılaştırma yaparak analiz eder ve kendi toplumuna uygun olan medya yapılanmasını seçer.
Ulusal ve uluslararası düzeyde toplumsal olayları, medya pratikleri çerçevesinden analiz ve değerlendirme yapar.
Medya yönetimi ve organizasyonu konusunda edindiği bilgileri, meslek hayatında uygular.
Mesleki uygulamalar ve üretimde herhangi bir problemde bireysel veya ekip olarak çözüm önerileri sunar.
İletişim alanındaki gelişmeleri, alanla ilgili çalışmaları ve kitle iletişim araçlarını takip eder ve edindiği bilgileri eleştirel yaklaşımla tartışır.
Medyanın ekonomik, siyasi ve sosyolojik boyutlarını eleştirel süzgeçten geçirerek yorumlar.
Evrensel hukuk normlarını tanıyıp, iletişim alanındaki mevcut yapıları iletişim hukuku ve iletişim etiği bağlamında değerlendirir ve bu kazanımları hayat boyu uygular.
Alanı ile ilgili yabancı dilde kaynak taraması yapar. Dünya sineması, televizyon sektörü ve yeni medya mecralarını takip eder ve ilgili platformlarda tartışır.
Yurtiçi ve yurtdışında gerçekleşen film festivali, medya organizasyonları ve iletişim sempozyumları gibi platformlarda iletişim becerilerini kullanarak sunum yapar.
Alanıyla ilgili çalışmalarda bilimsel, sosyal ve etik değerleri savunur.
Sinema tarihi, senaryo, kurgu, ses ve görüntü teknikleri bilgilerini kullanır ve kısa veya uzun metraj film aşamalarını tasarlar.

Toplam İş Yükü / 25.5 5