YENİ EDEBİYATTA EDEBİ AKIMLAR DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

TDE318 YENİ EDEBİYATTA EDEBİ AKIMLAR 5 3 3 5

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NİSA GÜLENER YILDIRIM

Amaç: Dersin amacı; Batı menşeli edebi akımların Türk edebiyatındaki tezahürleri, edebi akımların oluşum şartları ve görünümleri, Yeni Türk Edebiyatının muhtelif devirleri ve akımları, edebiyat akımı, edebiyat topluluğu, edebiyat ekolü, edebi akımların oluşum süreçlerini etkileyen sosyokültürel, siyasi ve iktisadi şartları konularını öğrenciye kavratmaktır.
İçerik: Ders; Batı menşeli edebi akımların Türk edebiyatındaki tezahürleri, edebi akımların oluşum şartları ve görünümleri, Yeni Türk Edebiyatının muhtelif devirleri ve akımları, edebiyat akımı, edebiyat topluluğu, edebiyat ekolü, edebi akımların oluşum süreçlerini etkileyen sosyokültürel, siyasi ve iktisadi şartları konularını kapsar.

Öğrenciler bu dersin sonunda batı menşeli edebi akımları sıralar
Öğrenciler bu dersin sonunda edebiyat akımlarının oluşum süreçlerini etkileyen sosyokültürel, siyasal ve ekonomik şartların tarihsel gelişim süreçlerini değerlendirir
Öğrenciler bu dersin sonunda edebi akımların sanat anlayışını karşılaştırmalı olarak tartışır
Öğrenciler bu dersin sonunda edebi metinleri sanat akımlarıyla ilişkilendirebilir
Öğrenciler, bu dersin sonunda metinlerden hareketle yeni Türk edebiyatının muhtelif devirlerinde hangi akımların etkili olduğunu yorumlar.
Öğrenciler bu dersin sonunda edebiyat akımı, edebiyat topluluğu, edebiyat ekolü gibi kavramların birbirlerine benzeyen ve birbirinden ayrılan yönlerini ayıt eder.

1 - Temel Kavramlar: Edebiyat akımı, ekol, edebiyat topluluğu Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
2 Literatür Tarama, Kaynak Okuma Antik Çağ’dan Rönesans’a kadar Batı edebiyatı Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
3 Literatür Tarama, Kaynak Okuma Klasisizm: Ortaya çıkışı, özellikleri, örnek metin çözümlemeleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
4 Literatür Tarama, Kaynak Okuma Romantizm: Ortaya çıkışı, özellikleri, örnek metin çözümlemeleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
5 Literatür Tarama, Kaynak Okuma Realizm: Ortaya çıkışı, özellikleri, örnek metin çözümlemeleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
6 Literatür Tarama, Kaynak Okuma Natüralizm: Ortaya çıkışı, özellikleri, örnek metin çözümlemeleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
7 Literatür Tarama, Kaynak Okuma Parnasizm: Ortaya çıkışı, özellikleri, örnek metin çözümlemeleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
9 Literatür Tarama, Kaynak Okuma Sembolizm: Ortaya çıkışı, özellikleri, örnek metin çözümlemeleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
10 Literatür Tarama, Kaynak Okuma Empresyonizm: Ortaya çıkışı, özellikleri, örnek metin çözümlemeleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
11 Literatür Tarama, Kaynak Okuma Ekspresyonizm: Ortaya çıkışı, özellikleri, örnek metin çözümlemeleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
12 Literatür Tarama, Kaynak Okuma Kübizm, Fütürizm, Dadaizm: Ortaya çıkışı, özellikleri, örnek metin çözümlemeleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
13 Literatür Tarama, Kaynak Okuma Sürrealizm: Ortaya çıkışı, özellikleri, örnek metin çözümlemeleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
14 Literatür Tarama, Kaynak Okuma Egzistansiyalizm (Varoluşçuluk): Ortaya Ortaya çıkışı, özellikleri, örnek metin çözümlemeleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
15 Literatür Tarama, Kaynak Okuma Post-modernizm: Ortaya çıkışı, özellikleri, örnek metin çözümlemeleri Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap

Çetişli, İ. (2011), Batı Edebiyatında Edebi Akımlar, İstanbul: Akçağ Yay.
Safa, P. (2007), Edebi Akımlar ve Fikir Cereyanları, İstanbul: Boğaziçi Yay.
Galen, D. (2002), Literary Movements for Students, Gale Research Inc.
Kantarcıoğlu, S. (2009), Edebiyat Akımları - Platon’dan Derrida’ya, İstanbul: Paradigma Yay.

İktisadi, idari ve beşeri bilimlerle ilgili temel kavramları açıklar.
Radyo Televizyon ve Sinema alanı ile ilgili edindiği bilgilerle temel iletişim kuramlarını kapsamlı bir şekilde özetler.
İletişim alanı ile ilgili güncel bilgileri iletişim kuramları ile ilişki kurup açıklar.
İletişim alanındaki bilgi ve olguları temel düzeyde tanıdığı hukuk, felsefe, iktisat, siyaset ve sosyoloji gibi sosyal bilimlerin diğer alanları ile ilişkilendirir.
Radyo, televizyon ve sinema endüstrilerinin yapısını ve işleyişini açıklar ve bu bilgileri mesleki hayatında kullanır.
Alanında yayımlanmış veri kaynaklarını etkin biçimde kullanarak literatür taraması yapar ve sonuçlarını çalışmalarında kullanır.
Uluslararası medya yapılanmalarını karşılaştırma yaparak analiz eder ve kendi toplumuna uygun olan medya yapılanmasını seçer.
Ulusal ve uluslararası düzeyde toplumsal olayları, medya pratikleri çerçevesinden analiz ve değerlendirme yapar.
Medya yönetimi ve organizasyonu konusunda edindiği bilgileri, meslek hayatında uygular.
Mesleki uygulamalar ve üretimde herhangi bir problemde bireysel veya ekip olarak çözüm önerileri sunar.
İletişim alanındaki gelişmeleri, alanla ilgili çalışmaları ve kitle iletişim araçlarını takip eder ve edindiği bilgileri eleştirel yaklaşımla tartışır.
Medyanın ekonomik, siyasi ve sosyolojik boyutlarını eleştirel süzgeçten geçirerek yorumlar.
Evrensel hukuk normlarını tanıyıp, iletişim alanındaki mevcut yapıları iletişim hukuku ve iletişim etiği bağlamında değerlendirir ve bu kazanımları hayat boyu uygular.
Alanı ile ilgili yabancı dilde kaynak taraması yapar. Dünya sineması, televizyon sektörü ve yeni medya mecralarını takip eder ve ilgili platformlarda tartışır.
Yurtiçi ve yurtdışında gerçekleşen film festivali, medya organizasyonları ve iletişim sempozyumları gibi platformlarda iletişim becerilerini kullanarak sunum yapar.
Alanıyla ilgili çalışmalarda bilimsel, sosyal ve etik değerleri savunur.
Sinema tarihi, senaryo, kurgu, ses ve görüntü teknikleri bilgilerini kullanır ve kısa veya uzun metraj film aşamalarını tasarlar.

Toplam İş Yükü / 25.5 4,9