TURİZM VE ÇEVRE DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

TUR421 TURİZM VE ÇEVRE 5 3 3 5

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NİSA GÜLENER YILDIRIM

Amaç: Doğal ve kültürel çevrenin turizm için önemi, turizm ürünü içindeki çevre bileşenlerinin analizi ve turizmde çevre koruma uygulamaları hakkında öğrencilere vizyon ve farkındalık kazandırmaktır
İçerik: Çevre kavramı, Hava kirliliği, Küresel ısınma, iklim değişikliği, Gürültü kirliliği, Flora- fauna, su ve orman ekosistemleri, Sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir turizm, Çevre politikaları ve turizm, Konaklama tesislerinde alınabilecek çevresel tasarruf tedbirleri, Çevre sorunları ve tur operatörleri konularını kapsamaktadır.

Küresel ısınma, iklim değişikliği, su ve orman ekosistemlerinin durumu ile ilgili olarak yorum yapar
Konaklama tesisleri ve tur operatörleri için alınabilecek çevresel tedbirleri açıklar
Çevre sorunları ile ilgili tartışır

1 Literatür taraması, sunum Çevre kavramının tanımı ve artan önemi Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
2 Literatür taraması, sunum Çevre bilincinin tarihsel gelişimi Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
3 Literatür taraması, sunum Hava kirliliği Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
4 Literatür taraması, sunum Küresel ısınma, iklim değişikliği Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
5 Literatür taraması, sunum Gürültü kirliliği Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
6 Literatür taraması, sunum Flora-fauna, su ve orman ekosistemlerinin durumu Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
7 Literatür taraması, sunum Çevre sorunlarının turizm sektöründeki boyutu Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
9 Literatür taraması, sunum Sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir turizm Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
10 Literatür taraması, sunum Sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir turizm Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
11 Literatür taraması, sunum Çevre politikaları ve turizm Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
12 Literatür taraması, sunum Konaklama tesislerinde alınabilecek çevresel tasarruf tedbirleri Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
13 Literatür taraması, sunum Konaklama tesislerinde alınabilecek çevresel tasarruf tedbirleri Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
14 Literatür taraması, sunum Çevre sorunları ve tur operatörleri Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi
15 Literatür taraması, sunum Çevre sorunları ve tur operatörleri Anlatım,soru-cevap,tartışma yöntemi

Kahraman. N, Turkay, O. (2012). Turizm ve Cevre, Ankara: Detay Publications.
Demir, C. (2006) Turizm ve Çevre Yönetimi, Nobel Yayıncılık, Ankara.
F.D. Pineda, (2014) Tourism and Environment ,Universidad Complutense de Madrid.

İktisadi, idari ve beşeri bilimlerle ilgili temel kavramları açıklar.
Radyo Televizyon ve Sinema alanı ile ilgili edindiği bilgilerle temel iletişim kuramlarını kapsamlı bir şekilde özetler.
İletişim alanı ile ilgili güncel bilgileri iletişim kuramları ile ilişki kurup açıklar.
İletişim alanındaki bilgi ve olguları temel düzeyde tanıdığı hukuk, felsefe, iktisat, siyaset ve sosyoloji gibi sosyal bilimlerin diğer alanları ile ilişkilendirir.
Radyo, televizyon ve sinema endüstrilerinin yapısını ve işleyişini açıklar ve bu bilgileri mesleki hayatında kullanır.
Alanında yayımlanmış veri kaynaklarını etkin biçimde kullanarak literatür taraması yapar ve sonuçlarını çalışmalarında kullanır.
Uluslararası medya yapılanmalarını karşılaştırma yaparak analiz eder ve kendi toplumuna uygun olan medya yapılanmasını seçer.
Ulusal ve uluslararası düzeyde toplumsal olayları, medya pratikleri çerçevesinden analiz ve değerlendirme yapar.
Medya yönetimi ve organizasyonu konusunda edindiği bilgileri, meslek hayatında uygular.
Mesleki uygulamalar ve üretimde herhangi bir problemde bireysel veya ekip olarak çözüm önerileri sunar.
İletişim alanındaki gelişmeleri, alanla ilgili çalışmaları ve kitle iletişim araçlarını takip eder ve edindiği bilgileri eleştirel yaklaşımla tartışır.
Medyanın ekonomik, siyasi ve sosyolojik boyutlarını eleştirel süzgeçten geçirerek yorumlar.
Evrensel hukuk normlarını tanıyıp, iletişim alanındaki mevcut yapıları iletişim hukuku ve iletişim etiği bağlamında değerlendirir ve bu kazanımları hayat boyu uygular.
Alanı ile ilgili yabancı dilde kaynak taraması yapar. Dünya sineması, televizyon sektörü ve yeni medya mecralarını takip eder ve ilgili platformlarda tartışır.
Yurtiçi ve yurtdışında gerçekleşen film festivali, medya organizasyonları ve iletişim sempozyumları gibi platformlarda iletişim becerilerini kullanarak sunum yapar.
Alanıyla ilgili çalışmalarda bilimsel, sosyal ve etik değerleri savunur.
Sinema tarihi, senaryo, kurgu, ses ve görüntü teknikleri bilgilerini kullanır ve kısa veya uzun metraj film aşamalarını tasarlar.

Toplam İş Yükü / 25.5 5