KAMU BÜROKRASİSİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

SKY431 KAMU BÜROKRASİSİ 5 3 3 5

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NİSA GÜLENER YILDIRIM

Amaç: Bu derste, bürokrasi kavramı ile kuramlarını ve Türkiye'de kamu bürokrasinin gelişim sürecini incelemek amaçlanmaktadır.
İçerik: Bu dersin içeriği; Bürokrasi kavramı, kuramsal yaklaşımlar, devlet ve bürokrasi ilişkisi, Türkiye’de bürokrasinin gelişimi ve siyaset ile ilişkisi konularından oluşmaktadır.

Bürokrasi kavramının farklı anlamlarını açıklar.
Bürokrasi kavramına yönelik farklı kuramsal kavrayışları ( Klasik Liberal Kuram, Liberal Çoğulcu Kuram, Seçkinci Kuram, Marksist Kuram) yorumlar.
Devletin gelişimi ve doğası ile devlet ve bürokrasi ilişkisini analiz eder.
Bürokrasi ve siyaset ilişkisini tarihsel bağlamında tartışır.
Dünyada bürokrasinin gelişim aşamalarını tarihsel olarak özetler.

1 - Dersin tanıtımı Kapsamı, Önemi ve Kurallar Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
2 Kitap okuma Bürokrasi Kavramı ve Farklı Anlamları Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
3 Kitap okuma Bürokrasinin Tarihsel Gelişimi, Türkiye’de Bürokrasi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
4 Kitap okuma Liberal Çoğulcu Kuram ve Bürokrasi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
5 Kitap okuma Marksist Kuram ve Bürokrasi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
6 Kitap okuma Weberyan Bürokrasi Kuramı Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
7 Kitap okuma Elitist Kuramlar ve Bürokrasi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
9 Kitap okuma Modern Bürokrasi Yaklaşımları Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
10 Kitap okuma Yeni Sağcı Kuram ve Bürokrasi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma, İnceleme, Grup Çalışması Yöntemi
11 Kitap okuma Bürokrasi İktidar Denetim Anlatım, Soru Cevap, Tartışma, İnceleme, Grup Çalışması Yöntemi
12 Kitap okuma Bürokrasi ve Siyaset İlişkileri Anlatım, Soru Cevap, Tartışma, İnceleme, Grup Çalışması Yöntemi
13 Kitap okuma Türkiye'de Bürokrasi Siyaset İlişkileri Anlatım, Soru Cevap, Tartışma, İnceleme, Grup Çalışması Yöntemi
14 Kitap okuma Türk Kamu Yönetimi ve Kamu Bürokrasisinin Belli Başlı Sorunları Anlatım, Soru Cevap, Tartışma, İnceleme, Grup Çalışması Yöntemi
15 Kitap okuma Genel Tekrar Anlatım, Soru Cevap, Tartışma, İnceleme, Grup Çalışması Yöntemi

Eryılmaz, Bilal (2013), Bürokrasi ve Siyaset, Alfa Yayınları, 5. Baskı, İstanbul.
Öztaş, N.(2019); Bürokrasi, Ankara: Nobel Yayınları
Aykaç, B. (1997), Kamu Bürokrasisi ve Türk Kamu Personel Yönetiminde Bürokratik Eğilimler, Yükseköğretim Kurulu Matbaası, Ankara
Poggi, Gianfranco (2008), Devlet; Doğası, Gelişimi Ve Geleceği, Aysun Babaca (Çev.), İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul
Heper, Metin (1977), Türk Kamu Bürokrasisinde Gelenekçilik ve Modernleşme, Boğaziçi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
Oktay, Cemil (1997), Siyasal Sistem ve Bürokrasi: Yükselen İstemler Karşısında Türk Siyasal Sistemi ve Kamu Bürokrasisi, Der Yayınları, İstanbul.
Eryılmaz, Bilâl vd. (2013), Kamu Yönetimi, AÖF Yayını, NO: 1933

İktisadi, idari ve beşeri bilimlerle ilgili temel kavramları açıklar.
Radyo Televizyon ve Sinema alanı ile ilgili edindiği bilgilerle temel iletişim kuramlarını kapsamlı bir şekilde özetler.
İletişim alanı ile ilgili güncel bilgileri iletişim kuramları ile ilişki kurup açıklar.
İletişim alanındaki bilgi ve olguları temel düzeyde tanıdığı hukuk, felsefe, iktisat, siyaset ve sosyoloji gibi sosyal bilimlerin diğer alanları ile ilişkilendirir.
Radyo, televizyon ve sinema endüstrilerinin yapısını ve işleyişini açıklar ve bu bilgileri mesleki hayatında kullanır.
Alanında yayımlanmış veri kaynaklarını etkin biçimde kullanarak literatür taraması yapar ve sonuçlarını çalışmalarında kullanır.
Uluslararası medya yapılanmalarını karşılaştırma yaparak analiz eder ve kendi toplumuna uygun olan medya yapılanmasını seçer.
Ulusal ve uluslararası düzeyde toplumsal olayları, medya pratikleri çerçevesinden analiz ve değerlendirme yapar.
Medya yönetimi ve organizasyonu konusunda edindiği bilgileri, meslek hayatında uygular.
Mesleki uygulamalar ve üretimde herhangi bir problemde bireysel veya ekip olarak çözüm önerileri sunar.
İletişim alanındaki gelişmeleri, alanla ilgili çalışmaları ve kitle iletişim araçlarını takip eder ve edindiği bilgileri eleştirel yaklaşımla tartışır.
Medyanın ekonomik, siyasi ve sosyolojik boyutlarını eleştirel süzgeçten geçirerek yorumlar.
Evrensel hukuk normlarını tanıyıp, iletişim alanındaki mevcut yapıları iletişim hukuku ve iletişim etiği bağlamında değerlendirir ve bu kazanımları hayat boyu uygular.
Alanı ile ilgili yabancı dilde kaynak taraması yapar. Dünya sineması, televizyon sektörü ve yeni medya mecralarını takip eder ve ilgili platformlarda tartışır.
Yurtiçi ve yurtdışında gerçekleşen film festivali, medya organizasyonları ve iletişim sempozyumları gibi platformlarda iletişim becerilerini kullanarak sunum yapar.
Alanıyla ilgili çalışmalarda bilimsel, sosyal ve etik değerleri savunur.
Sinema tarihi, senaryo, kurgu, ses ve görüntü teknikleri bilgilerini kullanır ve kısa veya uzun metraj film aşamalarını tasarlar.

Toplam İş Yükü / 25.5 5