ENTREPRENEURSHIP DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. NEZİHA MUSAOĞLU

Amaç: Bu derste öğrencilere fırsatları görüp risk alarak bunları bir iş fikrine dönüştürmesi ve kendi işini kurması sürecini ele almayı amaçlamaktadır. Derste bir değer yaratmak ve öncü olmak isteyen bir girişimcinin emek, sermaye, doğal kaynaklar ve teknolojiyi örgütleyerek kendi işini nasıl kuracağı örnek olaylar ve güncel uygulamalar üzerinden ayrıntılı olarak işlenecektir. Ayrıca bu derste iş planları ayrıntılı olarak teorik ve uygulamalı bir biçimde ele alınacak, her öğrencinin bir girişim projesi oluşturarak sunum yapması amaçlanmaktadır.
İçerik: Bu dersin içeriği girişimci adaylarına, girişimcilik sürecini, iş modeli ve stratejilerini nasıl hazırlayacağını ve bir iş planının nasıl hazırlanıp sunulacağı konularını kapsar.

İş planlarının tüm bölümlerini bilir, bir plan hazırlayacak birikime sahip olur.
Girişimcilik kavramı ve sürecini bilir.
Girişimcilikte yaratıcılık ve yenilikçilik süreçlerini analiz eder.
İş stratejisi kavramını ve iş stratejilerinin nasıl oluşturulacağını bilir. Strateji planlar.

1 Kitap Okuma Girişimcilik kavramı, tarihsel gelişimi, girişimcilik süreci, girişimcilik özellikleri Anlatım, soru-cevap yöntemi
2 Kitap Okuma Girişimcilikte yaratıcılık ve yenilikçilik Anlatım, soru-cevap yöntemi
3 Kitap Okuma İş kurma süreci: İşletme türleri, kuruluş şekilleri, mevcut bir işletmenin alınması Anlatım, soru-cevap yöntemi
4 Kitap Okuma İş modeli kavramı, türleri ve oluşturulması Anlatım, soru-cevap yöntemi
5 Kitap Okuma İş stratejilerinin oluşturulması Anlatım, soru-cevap yöntemi
6 Kitap Okuma İş planı kavramı ve iş planlarının hazırlanması Anlatım, soru-cevap yöntemi
7 Kitap Okuma İş planının bölümleri: Ürün /hizmet ve stratejiler Anlatım, soru-cevap yöntemi
9 Kitap Okuma İş planının bölümleri: Pazarlama planı ve stratejileri Anlatım, soru-cevap yöntemi
10 Kitap Okuma İş planının bölümleri: Finansal plan ve üretim planı Anlatım, soru-cevap yöntemi
11 Kitap Okuma İş planının bölümleri: Üretim planı Anlatım, soru-cevap yöntemi
12 Kitap Okuma İş planının bölümleri: Yönetim planı Anlatım, soru-cevap yöntemi
13 Kitap Okuma Ülkemizde girişimciliğe destek veren kuruluşlar ve Destek Koşulları 1 Anlatım, soru-cevap yöntemi
14 Kitap Okuma Ülkemizde girişimciliğe destek veren kuruluşlar ve Destek Koşulları 2 Anlatım, soru-cevap yöntemi
15 Kitap Okuma Genel Tekrar Anlatım, soru-cevap yöntemi

Zucchella, A., Hagen, B. International Entrepreneurship, Elgar.
Innovation and Entrepreneurship (2018), Britannica Educational Publishing
Baron, R.A., Hmieleski, K.M. Essentials of Entrepreneurship Second Edition, Elgar.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında kullanılan temel teorik, politik, ekonomik ve idari kuramları tanımlar.
Siyasi tarih, siyasi düşünceler, uluslararası ilişkileri anlamlandırmaya dönük düşünsel birikimin ve diplomasi tarihinin geçmişten bugüne izlediği yolu açıklar.
Evrensel hukuk normlarını ve insan haklarını, modern hukuk sisteminin ilkelerini, modern bürokratik ve idari yapıların adlarını sıralar.
Türk devlet geleneğini, İslamiyet’in etkisini, siyasi düşünce birikimini ve tarihsel birikimini açıklar ve bu birikimi güncel yaklaşımlarla kıyaslar.
Politik ve diplomatik gelişmelerle siyasi veya diplomatik olgular/olaylar/fikirler/aktörler arasındaki ilişkilerin geçmişten günümüze olan kronolojik gelişimini değerlendirir.
Uluslararası ilişkileri belirleyen aktörlerin, örgütlerin ve kuruluşların yapısını ve işleyişini analiz eder.
Güncel teorik tartışmalar ışığında, ilgili kavramları güncel siyasi ve uluslararası gelişmelere uyarlar.
Türk siyasi geleneğini, Türk topluluklarıyla veya geçmişte Türk idaresi altında yönetilmiş coğrafyadaki gelişmeleri değerlendirir.
Farklı ülkelerin yönetim yapılarını, diplomatik geleneklerini karşılaştırırken alan bilgilerini kullanır.
Güncel siyasi gelişmeleri, uluslararası ilişkilerdeki gelişmeleri ve düzenlemeleri, tarihsel ve teorik birikim içinde formüle eder.
Modern siyasi rejimlerin işleyişini, siyasi ideolojileri kamusal ve bürokratik yapılar, düzenlemeler, gelişmeler ışığında analiz eder.
Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Kafkasya’daki güncel politik gelişmeleri, hem Türk siyasi tarihi hem de uluslararası ilişkiler disiplini açısından inceler ve analiz eder.
Alanıyla ilgili bir çalışmayı disiplin ve sorumluluk çerçevesinde kendi başına üstlenir ve sonuçlandırır.
Alanıyla ilgili bir ekip çalışmasında lider veya ekip üyesi olarak çeşitli görevler üstlenebilir ve bunları eksiksiz yerine getirir.
Uluslararası siyasal sistem içindeki politik ve idari gelişmeleri ve bu sistem içinde faaliyet yürüten bürokratik örgütleri takip eder.
Uluslararası problemleri ve ihtilafları, yönetim ve siyaset alanında yaşanan sorunları parçalarına ayır ve ayrıntılı bir şekilde inceler.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında yaşanan güncel gelişmeleri takip eder (trace) ve alanın öncü isimlerle sürdürülebilir işbirliği yapar.
Başta Orta Doğu olmak üzere bölge ve dünyadaki siyasi gelişmelerle ilgili akademik kaynakları ve gündeme ilişkin yazılı-sözlü çalışmaları inceler ve analiz eder.
Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanına ilişkin bilgileri, çok kültürlü ortamlarda farklı hedef kitleler ile tartışır.
Alanın mevcut tarihsel ve teorik bilgi birikimiyle, güncel belli hedeflerin karşılanması ve belli sorunların çözülmesine dönük sürdürülebilir, örgütsel ve idari düzenlemeler önerir.
Teorik, ekonomik, politik ve yönetimsel bilgi birikimini, dünya siyasetinde ve özellikle Orta Doğu’yla bağlantılı coğrafya içinde yaşanan güncel gelişmeleri, çatışmaları ve anlaşmaları yorumlayan raporlar üretir.
Türk siyasal yaşamını ve dış ilişkilerini belirleyen yasaları, düzenlemeleri, anayasa ve idari hukuktaki önemli değişiklikler ışığında Türk politikasındaki güncel gelişmeleri yorumlayan görüşler sunar.

Toplam İş Yükü / 25.5 4,9