KÜLTÜREL ÇALIŞMALAR DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

SOS380 KÜLTÜREL ÇALIŞMALAR 5 3 3 5

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. KAMİL KAYA

Amaç: Bu dersin amacı; öğrencinin disiplinlerarası bir araştırma alanı olan kültürel çalışmaların doğuşu, tarihsel gelişimi ve yöntemini anlaması, bununla birlikte kültürü bir araştırma nesnesi olarak gören sinema, sosyoloji, tarih gibi alanların kesişme noktalarını çok yönlü bir bakış açısıyla kavramasını sağlamaktır.
İçerik: Bu dersin içeriğini; kültürel çalışmalardan örnekler, temel araştırma alanları, İngiliz kültürel çalışmaları, kültür kavramına farklı yaklaşımlar, Frankfurt okulu, ekonomi politik ve eleştirel yaklaşım, popüler kültür, yöntem tartışmalar, Stuart Hall, ideoloji ve kültür, kültürel kimlik, Türkiye’de kültürel çalışmalar, sosyal medya ve kültür, sinema ve görsel kültür konuları oluşturmaktadır.

Stuart Hall’ün öncü bir isim olarak kültürel çalışmalara katkılarını özetler.
Sinema ve kültür arasındaki ilişkiyi somut örnekler üzerinden analiz eder.
Kültürel çalışmalar alanına ilişkin bilgisini farklı disiplinlerden örneklerle destekler.
Günümüzde kültürel çalışmaların önemini bir araştırma alanı olarak önemini ayırt eder.
İdeoloji kavramının kültürel çalışmalardaki merkezi önemini ayırt eder.
Türkiye’deki kültürel çalışmaların geçmişi ve geleceği üzerine tartışır.

1 - Kültürel çalışmalara giriş Anlatım Soru Cevap Tartışma
2 Kaynak okuma Kültürel çalışmalarda ilk tartışmalar; İngiliz Örneği Anlatım Soru Cevap Tartışma
3 Kaynak okuma Kültürel çalışmalarda kuramsal yaklaşımlar; kültür kuramı Anlatım Soru Cevap Tartışma
4 Kaynak okuma Kültürel çalışmalarda kuramsal yaklaşımlar; Frankfurt Okulu ve kültür endüstrisi Anlatım Soru Cevap Tartışma
5 Kaynak okuma Kültürel çalışmalarda kuramsal yaklaşımlar; Popüler kültür Anlatım Soru Cevap Tartışma
6 Kaynak okuma Kültürel çalışmalarda kuramsal yaklaşımlar; ekonomi politik yaklaşım, eleştirel yaklaşım Anlatım Soru Cevap Tartışma
7 Kaynak okuma Kültürel çalışmalarda yöntem Anlatım Soru Cevap Tartışma
9 Kaynak okuma Stuart Hall ve ideoloji kavramı Anlatım Soru Cevap Tartışma
10 Kaynak okuma Kültürel kimlik üzerine tartışmalar I Anlatım Soru Cevap Tartışma
11 Kaynak okuma Kültürel kimlik üzerine tartışmalar II Anlatım Soru Cevap Tartışma
12 Kaynak okuma Türkiye’de kültürel çalışmalar Anlatım Soru Cevap Tartışma
13 Kaynak okuma Sosyal medya ve kültür Anlatım Soru Cevap Tartışma
14 Kaynak okuma Sinema ve Kültür Anlatım Soru Cevap Tartışma
15 Kaynak okuma Görsel Kültür Anlatım Soru Cevap Tartışma

Smith, Philip. (2005). Kültürel kuram. İstanbul: Babil Yayıncılık.
Hall, Stuart. (1990). The Emergence of Cultural Studies and the Crisis of the Humanities. Cambridge: The MIT Press
Hall, Stuart. (2003).Söylem ve İdeoloji. İstanbul: Su Yayınları
Turner, G. (2005). British cultural studies. Routledge.
Parsa, A. F. (2007). İmgenin gücü ve görsel kültürün yükselişi. Fotografya Dergisi, 19, 1-10.

Öğrendiği kavramları tanımlar ve sosyal dünyadaki olgusal karşılıklarıyla eşleştirir.
Kavramları ve teorileri, tarihsel-kültürel bağlamı dikkate alarak yorumlar.
Toplumsal problemler karşısında sosyolojik teorileri birbirleriyle karşılaştırır.
Ekolojik, toplumsal ve ekonomik sürdürülebilirliğin dünyanın geleceği için önemini ayırt eder.
Sürdürülebilirlik konusundaki bilgilerini bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak geliştirir.
Sosyoloji alanında yapılmış olan araştırmaların nicel ve nitel verilerini değerlendirir.
Küresel dünyada sosyal, kültürel, siyasal, ekonomik ve demografik olgular arasındaki kompleks etkileşimleri analiz eder.
Sahip olduğu bilgi ve deneyimi kullanarak bir araştırma tasarlar.
Kültürel görelilik ilkesini, bilimsel ve etik değerleri gözeterek saha araştırması yapar.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin en uygun olanlarını seçerek alana özgü araştırmalarda etkin kullanır.
Ekolojik, toplumsal ve ekonomik sürdürülebilirlik konusundaki bilgileri yaşamının her alanında kullanır.
Hızlı ve yoğun değişimlerin yaşandığı küresel dünyada, kendi alanına yansıyan sorunlara ilişkin araştırma yapar.
Edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla sorgular.
Yaşam boyu öğrenim ilkesini benimseyerek; bilimsel, teknolojik ve güncel gelişmeler ışığında mevcut bilgi ve becerilerini geliştirir.
Alanında yaptığı araştırmalarda etik olarak nesnel davranır.
Edindiği bilgileri, geliştirdiği düşünce ve çözüm önerilerini diğer kişilerle yapıcı ilişkiler kurarak yazılı ve sözlü olarak tartışır.
Sürdürülebilirliği temel alarak kültürel görelilik ilkesini, bilimsel ve etik değerleri meslek yaşamındaki çalışmalara uygular.

Toplam İş Yükü / 25.5 5