ELEKTRONİK I DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi ERCAN AYKUT
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. SENA TAŞ

Amaç: Derste öğrencilere, a) Diyot ve transistor gibi temel elektronik devre elemanlarının çalışma prensipleri ve uygulamaları b) Bipolar ve MOS transistorların modellenmesi ve kutuplanması c) BJT ve MOSFET kuvvetlendiricilerin analizi d) BJT ve FET kuvvetlendiricilerin tasarımı, konularının aktarılması amaçlanmaktadır
İçerik: Yarıiletken maddeler ve pn jonksiyonları, Diyotlar ve diyot uygulamaları, Doğrultucular, Kırpıcılar, Gerilim düzenleyiciler, BJT transistorlar ve özellikleri, Küçük işaret modeli, BJT kutuplama devreleri, BJT kuvvetlendiricileri, MOSFET transistorlar ve özellikleri, Küçük işaret modeli, MOSFET kutuplama devreleri, MOSFET kuvvetlendiricileri, İşlemsel kuvvetlendiriciler, CMOS evirici ve davranışı

I. Diyot ve transistör gibi temel elektronik devre elemanlarının çalışma prensiplerini ve uygulamalarını tanımlayabilir. II. Elektronik devreler üzerinde küçük işaret analizi yorumlayabilir. III. Gerilim doğrultucu ve düzeltici devreleri gerçekleştirebilir. IV. Transistor kuvvetlendiricileri (BJT veya MOSFET) uygulamaları tasarlayabilir.

1 - Elektronik devrelerine giriş -
2 - Yarıiletken maddeler ve pn jonksiyonu -
3 - Diyotun çalışması ve modeli -
4 - Diyot uygulamaları: doğrultucular, kırpıcılar, Zener diyot regülatörler -
5 - BJT transistorlar, küçük işaret modeli, kutuplama devreleri -
6 - BJT kuvvetlendiriciler (CE-CC-CB) -
7 - BJT kuvvetlendiricilerin küçük işaret analizi -
9 - MOSFET transistorlar, küçük işaret modeli, kutuplama devreleri -
10 - MOSFET kuvvetlendiriciler (CS-CD-CG) -
11 - MOSFET kuvvetlendiricilerin küçük işaret analizi -
12 - İşlemsel kuvvetlendiriciler -
13 - CMOS evirici: static davranişi -
14 - CMOS evirici: dinamik davranışı -
15 - Operasyonel Amplifikatörler Devreleri ve Simülasyonu -

Sedra, A. S., Smith, K.C “Microelectronic Circuits”, Oxford University Press 6 th edition 2009. - Jaeger/Blalock “Microelectronic Circuit Design”, 4th Edition, 2011. - Leblebici, D. “Elektronik Elemanları”, Seç Yayın Dağıtım, 2001. - Floyd, T. L. Electronic Devices, Prentice-Hall, 2002. - Türköz, M. S. “Elektronik”, Birsen Yayınları, 2004

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bilimi ile ilgili temel mühendislik kavramlarını açıklar ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Biliminin teorik altyapısı ile ilişkilendirir.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği ile ilgili konularında sahip olduğu kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için kullanır.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği ile ilgili belirli bir kavramsal modeli modern yöntemlerle tasarlar.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği ile ilgili bir sistemin bileşenlerini ya da sistemdeki süreçleri analiz eder ve gereksinimler doğrultusunda gerçekçi kısıtlar altında modelini tasarlar.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında var olan uygulama alanlarını analiz eder, değerlendirir ve bunların çözümüne yönelik uygulama geliştirir.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında yer alan konulara uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve bu teknolojilerini etkin olarak kullanır.
Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve değerlendirme bilincine ve sorumluluğuna sahiptir.
Bireysel olarak etkin çalışmalar yürütebilir.
Bir ekip içerisinde etkin çalışabilme becerisi gösterir ve sorumluluk alır.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği teknolojilerinin yönetim, denetim, gelişim ve güvenliği/güvenilirliği hakkında bilgi sahibidir ve bilim ve teknolojideki gelişmeleri kitap, internet ve dergi aracılığı ile takip edebilir ve kendini sürekli yenileyebilir.
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahiptir.
Bir problemi sözlü ya da yazılı ifade edebilir ve etkin iletişim kurabilir ve en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir.
Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinçlidir.
Mesleki ve etik sorumluluk bilincine ve toplumda bu sorumluluğu yayma bilincine sahiptir.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği ile ilgili çözümlerin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincindedir, girişimcilik ve yenilikçilik konularının öneminin farkındadır.

Toplam İş Yükü / 25.5 5,9