İSTATİSTİKSEL ANALİZ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

MAT217 İSTATİSTİKSEL ANALİZ 6 3 3 5

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ABDULSAMET HAŞILOĞLU
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi DİDEM TETİK KÜÇÜKELÇİ-Dr.Öğr.Üyesi DİDEM YILMAZ ÇAPKUR

Amaç: Öğrencileri, reel ve hizmet sektörlerinde karşılaşacakları istatistiksel problemlerin çözümlenmesinde somut problemleri ortaya koymak ve çözüm önerileri getirebilecek yetkinliğe eriştirebilmektir.
İçerik: Hipotez Testleri, İki Ana kütle Arasındaki Farkın ve Oranın Hipotez Testleri, Tek Faktörlü Varyans Analizleri, F Testi (ANOVA) ve Uygulamaları, Parametrik ve Parametrik Olmayan Hipotezler Ki-Kare Testi, Doğrusal Regresyon Analizleri ve Uygulamaları, Korelasyon Katsayısının Belirlenmesi, İndeksler, SPSS / Minitab / Matlab Uygulamaları

Bu dersi alan öğrenciler;
I. İstatistik problemlerini yorumlar, tanır ve çözer.
II. Belirsiz yapıdaki herhangi bir problemi güvenilirlik sınırları içinde hipotez kurar, tanımlar ve yorumlar.
III. Problemleri yazılım desteği ile çözer ve duyarlılığını yorumlar.
IV. Varyans analizi yapar ve yorumlar.

1 - Sürekli rassal değişkenler, sürekli olasılık dağılımları ve normal dağılım Sözlü Anlatım
2 - Sürekli rassal değişkenler, sürekli olasılık dağılımları ve normal dağılım uygulamaları Sözlü Anlatım
3 - Standart normal dağılım Sözlü Anlatım
4 - Nokta ve aralık tahminlemesi Sözlü Anlatım
5 - Hipotez testleri Sözlü Anlatım
6 - Hipotez testleri, tek yığın oranı ve iki yığın oranı hipotez testleri Sözlü Anlatım
7 - Hipotez testleri, tek yığın ortalaması ve iki yığın ortalaması hipotez testleri Sözlü Anlatım
9 - Hipotez testleri ve uygulamaları Sözlü Anlatım
10 - Hipotez testleri ve uygulamaları Sözlü Anlatım
11 - Ki-Kare testleri Sözlü Anlatım
12 - Ki-Kare yöntemleri ve uygulamaları Sözlü Anlatım
13 - Zaman serileri Sözlü Anlatım
14 - Tek faktörlü Varyans analizi ve Tukey HSD testi Sözlü Anlatım
15 - Varyans analizi ve ilgili uygulama örnekleri, ANOVA Sözlü Anlatım

İşletmeciler için genel İstatistik, Orhan İdil, İ.Ü. Yayınları,1983.
Yönetimde istatistik teknikler ve örnek olaylar, Orhan İdil, İst. Gelişim Üniversitesi,1979.
Matematiksel İstatistik, Mustafa Aytaç, Ezgi Yayınları, Ankara Üniv. Yayını,1999
Mühendislik İstatistiği, Montgomery, Runger, Hubele, (5. Baskıdan Çeviri), Palme Yayıncılık, 2017

Bilgisayar Bilimi ile ilgili temel mühendislik kavramlarını açıklar ve Bilgisayar Biliminin teorik altyapısı ile ilişkilendirir.
Matematik, fen bilimleri, olasılık ve istatistik gibi kendi dalıyla ilgili mühendislik konularında sahip olduğu kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için kullanır.
Bir sistemin bileşenlerini ya da sistemdeki süreçleri analiz eder ve gereksinimler doğrultusunda gerçekçi kısıtlar altında bir bilgisayar modeli tasarlar.
Belirli bir kavramsal modeli bilgisayar ortamında modern yöntemlerle tasarlar.
Bilgisayar Mühendisliği alanında var olan uygulama alanlarını analiz eder, değerlendirir ve bunların çözümüne yönelik uygulama geliştirir.
Bilgisayar Mühendisliği alanında yer alan konulara uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular.
Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve bilişim teknolojilerini etkin olarak kullanır.
Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve değerlendirme bilincine ve sorumluluğuna sahiptir.
Bireysel olarak etkin çalışmalar yürütebilir.
Bir ekip içerisinde etkin çalışabilme becerisi gösterir ve sorumluluk alır.
Bilişim Teknolojilerinin yönetim, denetim, gelişim ve güvenliği/güvenilirliği hakkında bilgi sahibidir ve bilim ve teknolojideki gelişmeleri internet ve dergi aracılığı ile takip edebilir ve kendini sürekli yenileyebilir.
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahiptir.
Bir problemi sözlü ya da yazılı ifade edebilir ve etkin iletişim kurabilir ve en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir.
Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinçlidir.
Mesleki ve etik sorumluluk bilincine ve toplumda bu sorumluluğu yayma bilincine sahiptir.
Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincindedir, girişimcilik ve yenilikçilik konularının öneminin farkındadır.

Toplam İş Yükü / 25.5 4,8