YAYIN GRAFİĞİ I DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA GÜNAY
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. İREM KALKANLI

Amaç: Bu dersle öğrencilerin masaüstü yayıncılık programı olan Adobe InDesign programının nasıl kullanılacağını ve resim ile yazıyı bir araya getirerek çoklu sayfalar tasarlaması amaçlanmaktadır.
İçerik: Dersin içeriği, çoklu sayfa tasarımı konusunda temel kavramlar,Yeni belge hazırlama, Adobe InDesign programında tools menüsü ve işlevleri, Adobe InDesign programında sayfalar üzerinde metin alanları oluşturma; text tool, Tipografi; yazı türleri, yazı stilleri, karakter ve paragraf panelleri, Swathes paneli ve Stroke paneli, Görsel unsurların sayfada kullanımı, Masterpage ve sayfaları numaralandırma, Clipping Path,Tablo yapımı, CMYK ve ekstra renklerin baskı öncesi ayarlanması, Derginin ilk sayfasını tasarlama, PDF kayıt formatının yapısı ve özellikleri konularını kapsar.

Masaüstü yayıncılık programı olan InDesign programında yer alan menüleri tanımlar.(define)(1)
Masaüstü yayıncılık programında yer alan araçları kullanarak çoklu sayfalar yapar.(executing)(3)
Belgelerin düzenlenmesi ve saklanması görevlerini yapar.(executing)(3)
Tasarım programlarını kullanarak baskıya hazır materyal yapar.(executing)(3)

1 Makale tarama, Kitap okuma Dersin işleyişi ile ilgili genel bilgi, çoklu sayfa tasarımı konusunda temel kavramlar Anlatım, soru / cevap, Uygulama
2 Makale tarama, Kitap okuma Adobe InDesign programında tools menüsü ve işlevleri, Örnek dergi sayfaları üzerinden çalışmalara başlama Anlatım, soru / cevap, Uygulama
3 Makale tarama, Kitap okuma Tipografi; yazı türleri, yazı stilleri, karakter ve paragraf panelleri, Başlık türleri, Başlıkların boyutlandırılması Anlatım, soru / cevap, Uygulama
4 Makale tarama, Kitap okuma Adobe InDesign programında sayfalar üzerinde metin alanları oluşturma; text tool aracı kullanarak bol metinli sayfalar tasarlama Anlatım, soru / cevap, Uygulama
5 Makale tarama, Kitap okuma Görsel unsurların sayfada kullanımı, çizim araçlarını kullanarak sayfalara fotoğraf ekleme Anlatım, soru / cevap, Uygulama
6 Makale tarama, Kitap okuma Karakter ve paragraf panellerinin kullanımı Anlatım, soru / cevap, Uygulama
7 Makale tarama, Kitap okuma Grafik nesnesine çağrılan resimleri düzenleme Anlatım, soru / cevap, Uygulama
9 Makale tarama, Kitap okuma Tasarım ilkeleri Anlatım, soru / cevap, Uygulama
10 Makale tarama, Kitap okuma Tasarım ilkelerine göre örnek sayfa çalışması Anlatım, soru / cevap, Uygulama
11 Makale tarama, Kitap okuma Stroke paneli, Çizgi (kontur) ayarlarını uygulayarak sayfalar tasarlama Anlatım, soru / cevap, Uygulama
12 Makale tarama, Kitap okuma Kapalı alanlara yeni alanlar oluşturarak sayfa tasarlama Anlatım, soru / cevap, Uygulama
13 Makale tarama, Kitap okuma Tablo oluşturma Anlatım, soru / cevap, Uygulama
14 Makale tarama, Kitap okuma Masterpage ve sayfaları numaralandırma Anlatım, soru / cevap, Uygulama
15 Makale tarama, Kitap okuma Konuları tekrar edip, çoklu sayfalar tasarlama Anlatım, soru / cevap, Uygulama

Herkes için grafik tasarım. ( 2014 ). İstanbul: Pusula Yayıncılık.

Temel iletişim, tasarım ve grafik tasarım alanlarına ilişkin ilgili prensipleri tanır.
Reklam, yayın, basım gibi grafik tasarım çalışma alanlarına ve sektörün ihtiyaçlarına ilişkin bilgiye sahiptir.
Grafik tasarımda kullanılan, bilgisayar programlarını yeterli düzeyde kullanabilecek bilgiye sahiptir.
Meslek sorumluluk değerleri ve etik kurallarına ilişkin bilgiye sahiptir.
Çağdaş, özgün, estetik ve uygulanabilir grafik tasarım ürünlerini tanır.
Sanat ve tasarım alanında otoriteleri tanır ve takip eder.
Bilgisayar destekli grafik tasarım programlarını tanır.
Tasarım, uygulama ve baskı aşamalarını tanır.
Grafik tasarım ürünü üretebilecek düzeyde, estetik bakış açısına sahiptir.
Grafik tasarımın yaratım, uygulama ve üretim aşamalarını planlar.
Grafik tasarım ürünleri ve projeler oluşturur.
Tasarımın baskı öncesi ve baskı sonrası aşamalarını tanır.
Her türlü grafik tasarım ürününü tasarlar.
Grafik tasarımın baskıya hazırlık sürecinden başlayarak baskı sonrasına kadar tüm aşamaları gerçekleştirir.
Fotoğraf, web tasarımı, animasyon alanlarında üretim yapar.
Grafik tasarım ürünü oluşturmada ,fikir, taslak, konsept yaratma, uygulama ve baskıya hazırlama süreçlerini bağımsız olarak hazırlar.
Reklam ajanslarında, grafik tasarım stüdyolarında, şirketlerin reklam departmanlarında; reklam kampanya konseptleri ve tasarım ürünleri oluşturur.
Tasarımlarını, projelerini sunabilme ve sergileyebilme becerisine sahiptir.
Yenilenen iletişim ve tasarım bakış açılarını, güncel bilgisayar programlarını takip eder.
Grafik tasarım alanında edindiği ileri düzey bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olur.
Mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
Tasarımlarını objektif bir bakış açısıyla değerlendirme becerisini kazanır.
Sözlü ve yazılı iletişim kurar; en az bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanır, bilişim ve bilgisayar bilimleri alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
Her türlü grafik tasarım ürününü, tasarım kriterleri doğrultusunda tasarlar.
Mesleki bilgisayar programlarını profesyonel, etkin ve hızlı bir şekilde kullanabilme becerisine sahiptir.
Konsept hazırlayıp; profesyonel fotoğraf çeker, web sitesi ve animasyon tasarlar.
Reklam ajansları ve tasarım stüdyoları gibi çalısma alanlarına ilişkin, mesleki sorumluluk, etik değerlerine uygun hareket edebilme yeterliliğine sahiptir.

Toplam İş Yükü / 25.5 4