GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ I DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

BSY205 GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ I 3 3 3 8

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi OKAN KILIÇKAYA
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Doç.Dr. MEHMET SOYAL-Öğr.Gör. ONUR ŞENGÖL-Öğr.Gör. SERDAR GÜR

Amaç: Dersin amacı, öğrencilere; Antrenman ilke ve yöntemlerine ilişkin edindiği bilgiyi kullanarak genel bir antrenman programını uygulayabilecek bilgi ve beceriyi kazandırmaktır.
İçerik: Dersin içeriği; Antrenmanda temel kavramlar, antrenman ile geliştirilmesi hedeflenen özellikler, antrenmanın organizmaya etkisi, antrenman planlama ilkeleri, yüklenme dinlenme ilişkisi ve genel yüklenme ilkeleri, kondisyonel özellikler ve antrenman metotları konularını kapsamaktadır.

Antrenman bilimine ilişkin temel kavramları tanımlar.
Antrenman ilke ve yöntemlerini açıklar.
Antrenmanın motorik özelliklere etkisini tartışır.
Yüklenme ve dinlenme ilişkisinin performans üzerine etkilerini açıklar.
Antrenman ilke ve yöntemlerine ilişkin edindiği bilgiyi kullanarak antrenman programını uygular.

1 - Derse giriş, antrenman, antrenman bilimi ve temel kavramları Anlatım, soru, cevap yöntemi
2 Literatür tarama Antrenmanın ilkeleri Anlatım, soru, cevap yöntemi
3 Konuya ilişkin kitap bölümü okuma Yüklenme Öğeleri (yoğunluk, kapsam, süre, sıklık) Anlatım, soru, cevap yöntemi
4 Konuya ilişkin kitap bölümü okuma Antrenmanın Organizma Üzerindeki Etkisi Anlatım, soru, cevap yöntemi
5 Konuya ilişkin kitap bölümü okuma Kondisyonel (motorik) özellikler Anlatım, soru, cevap yöntemi
6 Konuya ilişkin kitap bölümü okuma Kuvvetin tanımı ve sınıflandırılması, kuvveti etkileyen faktörler Anlatım, soru, cevap yöntemi
7 Konuya ilişkin kitap bölümü okuma Kuvvet antrenmanı geliştirme metotları ve örnek antrenman programlarının incelenmesi Anlatım, soru, cevap yöntemi
9 Konuya ilişkin kitap bölümü okuma Dayanıklılığın tanımı, sınıflandırılması ve dayanıklılığı etkileyen faktörler Anlatım, soru, cevap yöntemi
10 Görsel ve yazılı kaynak tarama Dayanıklılık antrenmanı geliştirme metotları ve örnek antrenman programlarının incelenmesi Anlatım, soru, cevap yöntemi, tartışma yönemi
11 Konuya ilişkin kitap bölümü okuma Sürat tanımı ve sınıflandırılması, süratı etkileyen faktörler Anlatım, soru, cevap yöntemi, tartışma yönemi
12 Görsel ve yazılı kaynak tarama Sürat antrenmanı geliştirme metotları ve uygulamalı örnek çalışmalar Anlatım, soru, cevap yöntemi, tartışma yönemi
13 Konuya ilişkin makale araştırması Performansta Yüklenme dinlenme ilişkisi Anlatım, soru, cevap yöntemi, tartışma yönemi
14 Literatür taraması Sportif verim, sportif verim bileşenleri Anlatım, soru, cevap yöntemi, grup çalışması
15 Görsel ve yazılı kaynak tarama Genel Tekrar ve örnek antrenman programlarının incelenmesi Anlatım, soru, cevap yöntemi, grup çalışması

Kale, R. (2017). Antrenman Bilgisi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, İstanbul.
Lyle, J. Cushion C. (2010). Sports Coaching, 1st Edition, Loughborough, UK.
Dündar, U. (2015). Antrenman Teorisi, Nobel Yayın Evi, İstanbul.
Bompa, T. O. (2013). Antrenman Kuramı ve Yöntemi, Spor Yayın Evi, Ankara.
Açıkada, C. (2018) Antrenman Bilimi, Kuzey Kitapevi, İstanbul.

Egzersiz ve spor bilimleri mesleği ile ilgili kavramları tanımlar.
Egzersiz ve spor biliminin kuramlarını açıklar.
Egzersiz ve spor bilimleri alanına ilişkin edindiği teorik bilgi birikimi ile egzersiz programı hazırlığının uygunluğunu tartışır ve bu bilgileri uygulama ortamlarında kullanır.
Bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini kullanarak egzersiz ve spor bilimleri alanındaki mevcut bilimsel çalışmaları inceler ve güncel uygulamalara yönelik verileri ve sonuçları analiz eder
Sağlıklı yaşam, fiziksel uygunluk, performans ve kondisyon özelliklerini geliştirmeye yönelik konularda temel düzeyde yönlendirme yapar.
Grubun ve ortamın özelliklerine göre farklı egzersiz yöntemlerinden uygun olanını seçer ve bu farklılıkları dikkate alarak egzersiz programı düzenler.
Motor gelişim, sportif performans ve kondisyon özelliklerini belirlemek amacıyla uygulanan ölçüm faaliyetlerini yürütür, bu faaliyetlerde ihtiyaç duyulan ekipman, teknoloji ve yazılımları kullanır ve değerlendirme sonuçlarını analiz eder.
Sportif performans ve kondisyon ölçümlerine ilişkin değerlendirme sonuçlarını dikkate alarak egzersiz planı hazırlar.
Alanla ilgili uygulamalarda olası sorunlara yönelik gerek iş birliğine dayalı gerekse bireysel olarak bağımsız bir şekilde inisiyatif alır ve çözüm geliştirir.
Egzersiz ve spor bilimleri uygulamaları ile ilgili bilimsel, teknolojik ve güncel gelişmeleri takip ederek mesleki gelişimin önemini fark eder.
Değişime açık olma ve yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğine yönelik davranış gösterir.
Alana dair edindiği bilgileri ve düşüncelerini akıcı ve anlaşılır bir şekilde yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
Alanıyla ilgili uygulamalarda ulusal veya uluslararası kurumlarla iş birliği yapabilecek düzeyde iletişim ve sosyal yetkinlik becerileri gösterir.
Alanın mevcut tarihsel ve teorik bilgi birikiminden yararlanarak; performans gelişimi, herkes için spor ve özel gruplara yönelik egzersiz uygulamaları ile ilgili sorunları fark eder ve bu sorunları etik değerlere dayalı olarak çözümler.
Egzersiz ve spor bilimleri alanındaki meslek gruplarının gerektirdiği sosyal becerilere sahip kişilik özelliklerini kullanarak; alanına özgü sürdürülebilir nitelikte toplumsal ve sosyal içerikli proje, organizasyon ve çalışmalar düzenler.
Egzersiz sırasında karşılaşılabilecek olası sakatlıklara ilişkin önlem alır ve spor sakatlıkları sonrasında performans yapılanmasına yönelik egzersiz programı hazırlar.

Toplam İş Yükü / 25.5 7,8