SPOR MENAJERLİĞİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

BSY340 SPOR MENAJERLİĞİ 6 2 2 5

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi OKAN KILIÇKAYA

Amaç: Dersin amacı; öğrencilere, ulusal ve uluslararası sporcu sözleşmelerinin içeriklerine bağlı kalarak, sporcu sözleşmesi hazırlığı ile ilgili örnek uygulamalar yapabilecek bilgiyi kazandırmaktır.
İçerik: Dersin içeriği; spor menajerliği kavramı, menajerlik çeşitleri, Türkiye’de menajerlik sistemi, yasal mevzuatlar ve menajerlik, ulusal ve uluslararası sporcu sözleşmelerinin içeriklerinin incelenmesi konularını kapsamaktadır.

1.Spor menajerliği ile ilgili kavramları tanımlar.
2.Spor menajerinin sporcu ve kulüp açısından görevlerini açıklar.
3.Spor menajerliğinin görev yetkilerini hukuksal boyutuyla tartışır.
4.Ulusal ve uluslararası sporcu sözleşmelerinin içeriklerine bağlı kalarak, sporcu sözleşmesi hazırlığı ile ilgili örnek uygulamalar yapar.

1 - Spor ve yönetim kavramlarının açıklanması ve ilişkisi Anlatım, Soru-Cevap ve Tartışma Yöntemi
2 Literatür tarama Spor menajerliği kavramı Anlatım, Soru-Cevap ve Tartışma Yöntemi
3 Konuya ilişkin kitap bölümü okuma Menajerlik çeşitleri Anlatım, Soru-Cevap ve Tartışma Yöntemi
4 Konuya ilişkin kitap bölümü okuma Türk sporundaki sporcu menajerinin görev, yetki ve sınırlılıkları Anlatım, Soru-Cevap ve Tartışma Yöntemi
5 Literatür tarama Spor kulüpleri ve menajerlik Anlatım, Soru-Cevap ve Tartışma Yöntemi
6 Literatür tarama Spor federasyonları ve menajerlik Anlatım, Soru-Cevap ve Tartışma Yöntemi
7 Konuya ilişkin kitap bölümü okuma Spor organizasyonları ve menajerlik Anlatım, Soru-Cevap ve Tartışma Yöntemi
9 Mevcut Yasal mevzuatların incelenmesi Yasal Mevzuatlar ve menajerlik ilişkisi Anlatım, Soru-Cevap ve Tartışma Yöntemi
10 Konu ile ilgili makale özeti çıkarma Uluslararası ve ulusal sporcu sözleşmelerinin incelenmesi Anlatım, Soru-Cevap ve Tartışma Yöntemi
11 Literatür tarama Sporcu menajeri olabilme şartları ve yükümlülükleri Anlatım, Soru-Cevap ve Tartışma Yöntemi
12 Literatür tarama Sporcuların ve kulüplerin hak ve yükümlülükleri Anlatım, Soru-Cevap ve Tartışma Yöntemi
13 Ppt sunum hazırlama Ödev Sunumları –I (Öğrencilerin farklı spor branşlara göre hazırladıkları örnek sözleşmeler) Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi ve grup çalışması
14 Ppt sunum hazırlama Ödev Sunumları –II (Öğrencilerin farklı spor branşlara göre hazırladıkları örnek sözleşmeler) Anlatım, soru-cevap, tartışma yöntemi ve grup çalışması
15 Gelecek konuk ile ilgili bilgi toplama Seminer (Bir sporcu menajerini sınıfta konuk edilmesi) Anlatım, Soru-Cevap-Tartışma ve gözlem yöntemi

1.Şahin H.M. ve ark. (2011). Futbolda Menajerlik Yönetimi. Hakan Basım Dağıtım, İstanbul.
2.Duru, N. J., Shropshire, K. ve Davis, T. (2015). The Business of Sports Agents. University of Pennsylvania Press, Pensilvanya.
3.Stein, M. (2008). How to be a Sports Agent. Summersdale Publishers LTD-ROW, UK.
4.Ruxin, R. (2011). An athlete’s guide to agents. Jones & Bartlett Publishers. Sudbury.
5.Wang, Y., Zhang, J. ve Vassileva, J. (2014). A Super‐Agent‐Based Framework For Reputation Management And Community Formation İn Decentralized Systems. Computational Intelligence, Sydney.

Egzersiz ve spor bilimleri mesleği ile ilgili kavramları tanımlar.
Egzersiz ve spor biliminin kuramlarını açıklar.
Egzersiz ve spor bilimleri alanına ilişkin edindiği teorik bilgi birikimi ile egzersiz programı hazırlığının uygunluğunu tartışır ve bu bilgileri uygulama ortamlarında kullanır.
Bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini kullanarak egzersiz ve spor bilimleri alanındaki mevcut bilimsel çalışmaları inceler ve güncel uygulamalara yönelik verileri ve sonuçları analiz eder
Sağlıklı yaşam, fiziksel uygunluk, performans ve kondisyon özelliklerini geliştirmeye yönelik konularda temel düzeyde yönlendirme yapar.
Grubun ve ortamın özelliklerine göre farklı egzersiz yöntemlerinden uygun olanını seçer ve bu farklılıkları dikkate alarak egzersiz programı düzenler.
Motor gelişim, sportif performans ve kondisyon özelliklerini belirlemek amacıyla uygulanan ölçüm faaliyetlerini yürütür, bu faaliyetlerde ihtiyaç duyulan ekipman, teknoloji ve yazılımları kullanır ve değerlendirme sonuçlarını analiz eder.
Sportif performans ve kondisyon ölçümlerine ilişkin değerlendirme sonuçlarını dikkate alarak egzersiz planı hazırlar.
Alanla ilgili uygulamalarda olası sorunlara yönelik gerek iş birliğine dayalı gerekse bireysel olarak bağımsız bir şekilde inisiyatif alır ve çözüm geliştirir.
Egzersiz ve spor bilimleri uygulamaları ile ilgili bilimsel, teknolojik ve güncel gelişmeleri takip ederek mesleki gelişimin önemini fark eder.
Değişime açık olma ve yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğine yönelik davranış gösterir.
Alana dair edindiği bilgileri ve düşüncelerini akıcı ve anlaşılır bir şekilde yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
Alanıyla ilgili uygulamalarda ulusal veya uluslararası kurumlarla iş birliği yapabilecek düzeyde iletişim ve sosyal yetkinlik becerileri gösterir.
Alanın mevcut tarihsel ve teorik bilgi birikiminden yararlanarak; performans gelişimi, herkes için spor ve özel gruplara yönelik egzersiz uygulamaları ile ilgili sorunları fark eder ve bu sorunları etik değerlere dayalı olarak çözümler.
Egzersiz ve spor bilimleri alanındaki meslek gruplarının gerektirdiği sosyal becerilere sahip kişilik özelliklerini kullanarak; alanına özgü sürdürülebilir nitelikte toplumsal ve sosyal içerikli proje, organizasyon ve çalışmalar düzenler.
Egzersiz sırasında karşılaşılabilecek olası sakatlıklara ilişkin önlem alır ve spor sakatlıkları sonrasında performans yapılanmasına yönelik egzersiz programı hazırlar.

Toplam İş Yükü / 25.5 4,9