SATRANÇ III DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

BSY410 SATRANÇ III 8 3 2 5

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. KUBİLAY ÇİMEN

Amaç: Dersin amacı; öğrencilere, satranç oyununa özgü taktikleri uygulama, satranç oyununu öğretmeye yönelik antrenman programı hazırlama bilgi ve becerisi kazandırmaktır.
İçerik: Dersin içeriği; satrançta oyun çeşitleri, değerlendirme ilkeleri, strateji ve taktik, satrançta açılışlar, oyun ortası fikirleri: taşların konumlarının iyileştirilmesi, şah çekme ve şah çekmeden kurtulma, özel hamleler, satranç öğretim yöntemleri ve antrenman programı hazırlama konularını kapsamaktadır.

Satrançta oyun kurallarını ve taşların hareketlerini açıklar.
Satranç oyununda farklı açılışları uygular.
Satranç oyununu öğretir.
Satranç oyununa özgü taktikleri açıklar ve uygular.
Satranç oyununa uygun öğretim yöntemlerini inceler ve antrenman programı hazırlar.

1 - Piyon oyunu ve piyon oyun sonlarının temel ilkeleri Anlatım Yöntemi, Uygulama Yöntemi, Gösteri Yöntemi ve Eşli Çalışma Yöntemi
2 Konuya ilişkin kitap bölümü okuma Satrançta yedi değerlendirme ilkesi Anlatım Yöntemi, Uygulama Yöntemi, Gösteri Yöntemi ve Eşli Çalışma Yöntemi
3 Görsel ve yazılı literatür tarama Satrançta strateji ve taktik Anlatım Yöntemi, Uygulama Yöntemi, Gösteri Yöntemi ve Eşli Çalışma Yöntemi
4 Video İzleme ve Tekrar Alıştırmaları Ertelenmiş (Ajurne) Oyunlar, Hızlı Satranç, Yıldırım Anlatım Yöntemi, Uygulama Yöntemi, Gösteri Yöntemi ve Eşli Çalışma Yöntemi
5 Konuya ilişkin kitap bölümü okuma Ertelenmiş (Ajurne) Oyunlar, Hızlı Satranç, Yıldırım Anlatım Yöntemi, Uygulama Yöntemi, Gösteri Yöntemi ve Eşli Çalışma Yöntemi
6 Video İzleme ve Tekrar Alıştırmaları Oyun ortası fikirleri: Taşların konumlarının iyileştirilmesi Anlatım Yöntemi, Uygulama Yöntemi, Gösteri Yöntemi ve Eşli Çalışma Yöntemi
7 Video İzleme ve Tekrar Alıştırmaları Şah çekme ve şah çekmeden kurtulma.Taş alarak,araya taş girerek,kaçarak. MAT.Tek hamlede matlar. Anlatım Yöntemi, Uygulama Yöntemi, Gösteri Yöntemi ve Eşli Çalışma Yöntemi
9 Maç izleme ve yorumlama Ara sınava hazırlık çalışması Anlatım Yöntemi, Uygulama Yöntemi, Gösteri Yöntemi ve Eşli Çalışma Yöntemi
10 Maç izleme ve pratik yapma MAT. Kaleyle,vezirle,fille,atla,piyonla Anlatım Yöntemi, Uygulama Yöntemi, Gösteri Yöntemi ve Eşli Çalışma Yöntemi
11 Maç izleme ve pratik yapma Özel hamleler:Rok,Piyon terfisi,Geçerken Alma.Kısa mat örnekleri. Anlatım Yöntemi, Uygulama Yöntemi, Gösteri Yöntemi ve Eşli Çalışma Yöntemi
12 Maç izleme ve pratik yapma Çifte saldırı: Saldırı hedefleri:Şah,taşlar,önemli kareler. Anlatım Yöntemi, Uygulama Yöntemi, Gösteri Yöntemi ve Eşli Çalışma Yöntemi
13 Maç izleme ve pratik yapma Taktikler:Açarak saldırı,açarak şah çifte şah. Anlatım Yöntemi, Uygulama Yöntemi, Gösteri Yöntemi ve Eşli Çalışma Yöntemi
14 Maç izleme ve pratik yapma Satranç öğretim yöntemleri ve branşa özgü antrenman programı hazırlama uygulamaları Anlatım Yöntemi, Uygulama Yöntemi, Gösteri Yöntemi ve Eşli Çalışma Yöntemi
15 Video İzleme ve Tekrar Alıştırmaları Final sınavına hazırlık çalışmaları -

Kulaç, O. (2001) Başlangıç Düzeyi Satranç Kaynak Kitabı. Türkiye İş Bankası Yayınları İstanbul
Kulaç, O. 2009; Orta Düzey Satranç Kaynak Kitabı. Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul
Kasparov, G. (2006). Benim Ustalarım. İş Bankası Yayınları, İstanbul
Chang R. (2007). Practical Chess Exercises: 600 Lessons from Tactics to Strategy, Wheatmark. US

Beden eğitimi ve Spor Bilimleri ile ilgili kavramları tanımlar.
Spor yönetim biliminin kuramlarını açıklar.
Spor örgütlerine ilişkin mevzuatları yorumlar.
Yönetim fonksiyonunu oluşturan temel bileşenler çerçevesinde edindiği bilgi birikimi ile spor organizasyonlarının ve spor örgütlerinin işleyişini tartışır ve bu bilgileri uygulama ortamlarında kullanır.
Kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarının bünyesinde yer alan spor örgütlerine ait faaliyetleri inceler ve bu faaliyetlere ilişkin insan kaynakları, pazarlama ve finansal ihtiyaçları belirler
Spor işletmeciliği alanında; spor organizasyonunun finansal, pazarlama ve yönetsel karar alma süreçlerinde, olası problemlerin çözümüne yönelik eğitim, yönetim ve bilgi teknolojilerini kullanır.
Spor örgütlerinin yönetsel süreçlerini etkileyen çevresel faktörleri analiz eder.
Spor örgütlerindeki personel ve süreç yönetimine ilişkin güncel uygulamalara ait değerlendirme sonuçlarını; bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini kullanarak analiz eder.
Ulusal ve uluslararası spor organizasyonlarını düzenleyen ve yürüten kamu kurum ve kuruluşlarının; yönetim süreci ve yapısının boyutlarını analiz eder.
İşbirliğine dayalı grup çalışmalarında liderlik rolünü üstlenerek; proje, etkinlik, sosyal ve sportif faaliyetleri yönetir ve süreç içinde karşılaşabileceği olası sorunları çözümler.
Spor yöneticiliği mesleğinin gerekliliği olan yönetme becerilerini farklı yönetsel yetkinlikler çerçevesinde geliştirmeye açık ve ilgili olur.
Yaşam boyu öğrenim ilkesini benimseyerek; bilimsel, teknolojik ve güncel gelişmeler ışığında mevcut bilgi ve becerilerini eleştirel bakış açısıyla sorgular.
Alana dair edindiği bilgileri ve düşüncelerini akıcı ve anlaşılır bir şekilde yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
Ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirilen sportif etkinlik, organizasyon ve çalışmalarda; spor yöneticiliği uygulamalarına ilişkin bilgi ve yetkinliklerini, sahip olduğu sosyal yaşam ve iletişim becerileri ile daha etkin kullanır.
Spor bilimleri alanında ve toplumsal yaşamda kabul edilmiş etik değerleri ve kanuni düzenlemeleri açıklar ihtiyaç durumunda mevzuatta yer alan ilgili maddeleri uygular.
Spor işletmelerinin yönetim süreçlerinde ortaya çıkabilecek olası sorunları etik değerler çerçevesinde çözümler.
Spor yöneticiliği mesleğinin gerektirdiği sosyal becerilere sahip kişilik özelliklerini kullanarak; alanına özgü, sürdürülebilir nitelikte toplumsal ve sosyal içerikli proje, organizasyon ve çalışmalar tasarlar.

Toplam İş Yükü / 25.5 4,9