ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

HIY307 ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ 5 3 3 5

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. EMEL TOZLU ÖZTAY

Amaç: Öğrencilerin örgütsel davranış alanının temel kavramlarını bilerek konu ile ilgili bilgi sahibi olmaları ve uygulamada kullanabilecekleri yeteneği kazandırmaktır. Öğrencilere örgütsel davranış hakkında bilimsel bir farkındalık yaratmak.
İçerik: Örgütsel davranış tanımı, önemi alanları. Örgütsel davranış konusundaki temel yaklaşımlar üzerine çalışmalar.

Öğrenciler Sosyal Bilimler ve Örgütsel Davranış konularında yeterli altyapıya sahip olacak; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri İnsan Kaynakları Yönetimi alanlarında kullanabilme becerisini elde edebilecektir.
Öğrenciler Örgütsel Davranış alanındaki problemlerini belirleme, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ve uygulama becerisine sahip olabilecektir.
Öğrenciler Örgütsel Davranış konularını analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama becerisi ve bu doğrultuda çağdaş İK yöntemlerini uygulama becerisine sahip olabilecektir.
Öğrenciler Örgütsel Davranış uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi ve bilişim teknolojilerini etkin kullanma becerisi elde edebilecektir.
Öğrenciler Örnek Olay (Vak'a) çalışmaları yapma, İK sistemleri kurma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanabilecektir.

1 Ders notları ve temel ders notunun incelenmesi ÖRGÜTSEL DAVRANIŞA GİRİŞ Anlatım, Soru - cevap
2 Ders notları ve temel ders notunun incelenmesi ÖRGÜTSEL DAVRANIŞIN BİLİMSEL TEMELLERİ Anlatım, Soru - cevap
3 Ders notları ve temel ders notunun incelenmesi YÖNETİCİ KİMDİR GÖREV VE SORUMLULUKLARI Anlatım, Soru - cevap
4 Ders notları ve temel ders notunun incelenmesi ÖRGÜTSEL DAVRANIŞIN TARİHSEL GELİŞİMİ VE YAKLAŞIMLAR Anlatım, Soru - cevap
5 Ders notları ve temel ders notunun incelenmesi ÖRGÜT İÇİNDE BİREY ve KİŞİLİK Anlatım, Soru - cevap
6 Ders notları ve temel ders notunun incelenmesi KİŞİLİĞİN BOYUTLARI Anlatım, Soru - cevap
7 Ders notları ve temel ders notunun incelenmesi TUTUMLAR ve İŞ TATMİNİ Anlatım, Soru - cevap
9 Ders notları ve temel ders notunun incelenmesi BİREYSEL FARKLILIKLARIN TEMELLERİ, BİYOGRAFİK KAREKTERİSTİKLER, YETENEKLER VE ÖĞRENME Anlatım, Soru - cevap
10 Ders notları ve temel ders notunun incelenmesi ÖRGÜTLERDE GRUP VE GRUP SÜREÇLERİ ve ÖRGÜTLERDE GÜDÜLEME SÜRECİ VE KURAMLARI Anlatım, Soru - cevap
11 Ders notları ve temel ders notunun incelenmesi ÖRGÜTLERDE LİDERLİK VE KURAMLARI Anlatım, Soru - cevap
12 Ders notları ve temel ders notunun incelenmesi ÖRGÜTLERDE LİDERLİK VE KURAMLARI Anlatım, Soru - cevap
13 Ders notları ve temel ders notunun incelenmesi ÖRGÜTLERDE ÇATIŞMA Anlatım, Soru - cevap
14 Ders notları ve temel ders notunun incelenmesi ÖRGÜTLERDE ÇATIŞMA Anlatım, Soru - cevap
15 Ders notları ve temel ders notunun incelenmesi GENEL TEKRAR Anlatım, Soru - cevap

ders notları

Alanlarındaki temel kavramları ve bu kavramlardan doğan temel disiplinleri açıklar.
Alanıyla ilgili güncel bilgiler ile iletişim kuramlarını karşılaştırır.
Alanıyla ilgili problemleri saptayarak konuya ilişkin sorunları çözer.
Alanındaki bilgi ve olguları sosyal bilimlerin Sosyoloji,Gazetecilik, Televizyon, Medya gibi alanlarıyla karşılaştırır.
Bu programdan mezun olunca öğrenciler, halkla ilişkiler,reklam,pazarlama gibi alanlarda araştırma ve analiz yapar.
Alan bilgisini kullanarak, alanıyla ilgili karşılaştığı sorunları tespit eder ve çözer.
Gerçekleştirilen proje, kampanya analizi doğrultusunda, hazırlayacağı iletişim planını alanıyla doğru orantılı olarak uygular.
Alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgilerden faydalanarak,halkla ilişkiler ve reklamcılık sektöründe karşılaştığı problemleri çözer.
Halkla ilişkiler kampanyaları ve reklam projelerinde yer alarak, ekip içinde kendilerine verilen görevleri yerine getirir.
Alanın dinamiklerine bütünleşik bir bakış açısıyla yaratıcı ve eleştirel yaklaşarak, özgün ve yenilikçi stratejiler yaratır.
Alanıyla ilgili ortaya çıkabilecek sorunlar karşısında sorumluluk alarak, iletişim planı tasarlar.
Mesleki uzmanlıklarını destekleyecek yaratıcı üretim, sunum ve ikna tekniklerini tanımlar.
Alanıyla ilgili gelişmeleri, değişimleri ve yenilikleri yakından takip eder ve örnek verir.
Reklam,halkla ilişkiler, pazarlama gibi konularda düşünce ve fikirlerini yazılı ve sözlü olarak ilgili kişi ve kurumlara etkili bir şekilde açıklar.
Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler tasarlar.
Alanıyla ilgili edindiği bilgiler doğrultusunda, sektörle işbirliği kurarak, kariyer hedeflerini belirler.
İletişimle ilgili konuların toplumsal ve küresel boyutlardaki etkilerini analiz eder ve yorumlar.
Alanıyla ilgili teknik ve kuramsal bilgi ve becerilerini kullanarak yeni bilgi ve teknikler tasarlar.

Toplam İş Yükü / 25.5 5,1