Kodu |
Dersin Adı |
Yarıyıl |
Süresi(T+U) |
Kredisi |
AKTS Kredisi |
YSD304 |
GIDA ATÖLYESİ UYGULAMALARI |
5 |
3 |
3 |
5 |
DERS BİLGİLERİ |
Dersin Öğretim Dili : |
Türkçe |
Dersin Düzeyi |
LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü |
Seçmeli |
Dersin Veriliş Şekli |
- |
Dersin Koordinatörü |
Doç.Dr. HAKAN ÖZCAN |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi |
|
Ders Ön Koşulu |
Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
Amaç: |
Gıda teknolojisi ve bilimin farklı yaklaşımlarla değerlendirilmesini sağlamak ve yapılacak olan uygulamalar ile öğrencilere bilgi, beceri ve yetkinlik kazandırmaktır. |
İçerik: |
Bu ders kapsamında uzayda gıda teknolojisi, helal gıda, GDO’lu gıda, 3D ile gıda üretimi, gıda tasarımı, gıda atık yönetimi, çevre bilinci, medya gibi popüler konular ile ilgili farklı yaklaşımlar arasında ilişki kurulacak ve atölye uygulamaları ile desteklenerek ders işlenecektir. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
Öğrenciler yeni ürün geliştirme hakkında bilgi edinir. |
Öğrenciler malzeme bilgisi - gıda tasarımı hakkında yorum yapabilecek yetkinlikte olur. |
Öğrenciler helal gıda ve GDO’lu gıdalar hakkında bilgi edinir. |
Öğrenciler 3D gıda üretimi ile kavramları açıklar. |
Öğrenciler yaparak öğrenme becerisine sahip olurlar. |
Öğrenciler gıdalar kapsamında çevre ve gıda sektöründeki gelişmelerin bilincine salip olurlar |
Öğrenciler sürdürülebilir atık yönetimi ile ilgili katkı sağlayabilecek bilgiye sahip olurlar. |
Öğrenciler akademi ve endüstri arasında gıda ile ilgili köprüler kurabilecek düzeyde bilgiye sahip olurlar. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
Hafta |
Ön Hazırlık |
Konular |
Yöntem |
1 |
Literatür taraması |
Gıda Sektöründe Yeni/İnovatif Ürün Geliştirme Süreci |
Anlatım |
2 |
Literatür taraması |
İnstant Gıda Üretimi |
Anlatım |
3 |
Literatür taraması |
Uzayda Gıda Teknolojisi |
Anlatım |
4 |
Literatür taraması |
GDO’lu Gıdalar |
Anlatım |
5 |
Literatür taraması |
Helal Gıda |
Anlatım |
6 |
Literatür taraması |
Sürdürülebilir Gıda Atık Yönetimi |
Anlatım |
7 |
Literatür taraması |
Nörogastronomi |
Anlatım |
8 |
- |
ARA SINAV |
- |
9 |
Literatür taraması |
Mikroorganizmaların Lezzete Katkısı |
Anlatım/Uygulama |
10 |
Literatür taraması |
Çay Teknolojisi ve Duyusal Değerlendirme |
Anlatım/Uygulama |
11 |
Literatür taraması |
3D Yazıcı ile Gıda Üretimi |
Anlatım |
12 |
Literatür taraması |
Alkolsüz İçecek Uygulaması |
Anlatım/Uygulama |
13 |
Literatür taraması |
Fonksiyonel Gıdalar |
Anlatım |
14 |
Literatür taraması |
Gıda ve Elitizm |
Anlatım |
15 |
Literatür taraması |
Sosyal İletişim Araçlarının Diyet Kritiği |
Anlatım |
16 |
- |
FİNAL |
- |
17 |
- |
FİNAL |
- |
KAYNAKLAR |
Albayrak, B.B., Tuncel, N.B. ve Kocabıyık, H. (2021), Bazı İnstant Gıdaların Üretiminde Kızılötesi Kurutmanın Etkisi, Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences, 7(1), 100-113. |
Yücel, G. ve Kurnaz, L. (2021), Yeni Gerçeğimiz Sürdürülebilirlik, İstanbul: Yeni İnsan Yayınevi. |
Akbulut, N. ve Karagözlü, C. (2019), Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Sidaş Yayıncılık. |
Güngör, E. ve Demiryürek, K. (2021), Türkiye’de genetiği değiştirilmiş Organizmalar, TEAD, 7(2), 140-154. |
Taş, D. Ve Olum, E. (2020), Yiyecek-İçecek Sektöründe Sürdürülebilirlik ve Yenilikçi Yaklaşımlar, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(3), 3082-3098. |
Kurgun, H. (2017), Gastronomi Trendleri Milenyum ve Ötesi, Ankara: Detay Yayıncılık. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi |
Etkinlik Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
Açıklama |
(0) Etkisiz |
(1) En Düşük |
(2) Düşük |
(3) Orta |
(4) İyi |
(5) Çok İyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI
BİLGİ |
Kuramsal |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Bankacılık ve sigortacılık ve finans ile ilgili temel kavramları tanımlar.
|
0 |
|
|
|
|
|
2 |
Alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri iktisat, işletme, hukuk, istatistik, muhasebe ve pazarlama alanıyla ilişkilendirir.
|
0 |
|
|
|
|
|
BİLGİ |
Olgusal |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Bankacılık ve sigortacılık uygulamalarını finans teorileri, matematiksel ve istatistiksel yöntemlerle ilişkilendirir.
|
0 |
|
|
|
|
|
2 |
Alanındaki bilgi ve olguları sosyal bilimlerin hukuk, sosyoloji, felsefe ve tarih gibi alanları ile ilişkilendirir.
|
0 |
|
|
|
|
|
BECERİLER |
Bilişsel |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Bankacılık ve sigortacılık işlemlerindeki planlama ve uygulama sürecini açıklar.
|
0 |
|
|
|
|
|
2 |
Bankacılık ve sigortacılık işlemlerinde karşılaşılan problem için çözüm önerileri oluşturur.
|
0 |
|
|
|
|
|
BECERİLER |
Uygulamalı |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgileri bankacılık ve sigortacılık işlemlerinde kullanır.
|
0 |
|
|
|
|
|
2 |
İktisadi verileri doğru bir şekilde analiz ederek, finansal riskleri minimize edecek şekilde tasarrufları ve portföy yatırımlarını yönetir.
|
0 |
|
|
|
|
|
YETKİNLİKLER |
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Bankacılık işlemlerinin planlanmasından uygulanmasına kadar bir ekip çalışmasında lider ya da ekip üyesi olarak görev alır ve ekip içinde kendilerine verilen görevi yerine getirir.
|
0 |
|
|
|
|
|
YETKİNLİKLER |
Öğrenme Yetkinliği |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Bankacılık ve sigortacılık faaliyetlerinin planlanması sürecini ve insan kaynağı performans konularında gerekli olan temel bilgiyi kazanır.
|
0 |
|
|
|
|
|
2 |
Alanıyla ilgili bilgisayar programlarını bankacılık ve sigortacılık işlemlerinde kullanır.
|
0 |
|
|
|
|
|
YETKİNLİKLER |
İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Bankacılık ve sigortacılık ile ilgili veri tabanları bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak sektördeki paydaşlarla yenilikçi fikirleri ortaya çıkarmak için iş birliği yapar.
|
0 |
|
|
|
|
|
2 |
Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinerek alanıyla ilgili bilimsel, sektörel gelişmeleri ve yenilikleri araştırır.
|
0 |
|
|
|
|
|
YETKİNLİKLER |
Alana Özgü Yetkinlik |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Alanıyla ilgili finansal verileri analiz eder.
|
0 |
|
|
|
|
|
2 |
Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri toplumsal ve etik sorumluluklarını da göz önünde tutarak uygular.
|
0 |
|
|
|
|
|
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü |
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri |
Etkinlik(hafta sayısı) |
Süresi(saat sayısı) |
Toplam İş Yükü |
Ders |
14 |
3 |
42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme |
14 |
3 |
42 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Grup Çalışması / Ödevi |
3 |
1 |
3 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Okuma |
0 |
0 |
0 |
Ödev |
3 |
1 |
3 |
Proje Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Seminer |
0 |
0 |
0 |
Staj |
0 |
0 |
0 |
Teknik Gezi |
1 |
3 |
3 |
Web Tab. Öğrenme |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
14 |
1 |
14 |
Yerinde Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Mesleki Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Sosyal Faaliyet |
1 |
3 |
3 |
Tez Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Alan Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Rapor Yazma |
0 |
0 |
0 |
Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
Final Sınavı Hazırlığı |
14 |
1 |
14 |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
Ara Sınav Hazırlığı |
7 |
1 |
7 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
Kısa Sınav Hazırlığı |
0 |
0 |
0 |
TOPLAM |
73 |
0 |
133 |
|
Genel Toplam |
133 |
|
|
Toplam İş Yükü / 25.5 |
5,2 |
|
|
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi |
5,0 |
|