ÇOCUK EDEBİYATI DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

TDE423 ÇOCUK EDEBİYATI 5 3 3 5

Amaç: Bu derste öğrencinin "çocuk" ve "çocuk edebiyatı" kavramlarını tüm yönleriyle öğrenmeleri, edebiyatın çocuk gelişimindeki rolünü incelemeleri, çocuk edebiyatının dünyada ve Türkiye’deki gelişimi hakkında bilgi sahibi olmaları, bir eserin çocuğun içinde bulunduğu gelişim düzeyine uygun olup olmadığını değerlendirme becerisi geliştirmeleri amaçlanmaktadır. Dersi alan öğrencilerin çocuk edebiyatını şekillendiren sosyal ve kültürlerarası koşullar hakkında farkındalığının artması dersin bir diğer hedefidir.
İçerik: Bu derste Çocuk ve Gençlik Edebiyatı’nın tarihçesi anlatılacak; bu alanda çalışan kişi, kurum ve dernekler, yapılmış bilimsel yayınlar, verilen ödüller tanıtılacaktır. Tanzimat’tan günümüze Türkiye’de yayımlanan çocuk gazete ve dergileri hakkında bilgi verilecektir. “Çocuk” kavramı eğitim bilimsel ve psikolojik açıdan ele alınacak; bir eserin teknik ve içerik olarak hedef okur kitlesine uygunluğunu sağlayan koşullar açıklanacak; ele alınan örnek metinler bu açıdan değerlendirilecektir. Öğrenciler, Dünya veya Türk edebiyatından seçtikleri bir eseri değerlendirecekleri bir ödev hazırlayacak ve böylece dönem boyunca eleştirel düşünme, okuma ve makale yazma becerilerini geliştirme fırsatı bulacaklardır. Ayrıca bu ödevler sınıfta sunulacaktır. Böylece öğrenciler birçok eser hakkında düşünme ve tartışma fırsatı bulacaklar ve farklı eserler hakkında fikir alışverişi yaparak sözlü iletişim becerilerini de güçlendireceklerdir.