HABER VE RÖPORTAJ TEKNİKLERİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

STV364 HABER VE RÖPORTAJ TEKNİKLERİ 5 3 3 5

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi ADEM ÖZER

Amaç: Haber ve röportaj türüne dair tüm süreç ve tekniklerin öğretilmesi, haber ve röportaj tekniği üzerinden gerekli iletişim becerilerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Ders içeriğinde haber-gerçek ayrımı, haberi üreten kişi: gazeteci ve muhabir, habercilik deyimleri, haberin nitelikleri, haber değeri, haber hiyerarşisi, olay ve durum haberciliği, eşik bekçiliği ve gündem belirleme, haber bileşenleri, haber kaynakları, haberin öğeleri ve haber yazım teknikleri, röportaj tekniği, röportaj türleri, haber röportaj, röportaj yazımı, röportajda dikkat edilmesi gereken unsurlar gibi çok çeşitli konu başlıkları yer alır.

Haberciliğe dair temel süreçlere hâkim olur.
Haberciliğin mantığını ve işlevini öğrenir ve tartışabilir.
Haberin nitelikleri ve haber değerini belirleyen ölçütleri bilir.
Olay ve durum haberciliğini birbirinden ayırt edebilir.
Haber yazım tekniklerini öğrenir ve uygulayabilir.
Röportaj tekniğini öğrenir.
Söyleşi, mülakat ve röportajın ayrımını yapabilir.
Röportaj türlerini bilir, bilhassa haber röportaj tekniğine hâkim olur.
Röportaj yazıları hazırlayabilir.
Röportaj sürecinde dikkat edilmesi gereken süreç ve adımlar konusunda bilinç kazanır.

1 - Derse giriş ve tanıtım. Anlatım ve tartışma
2 İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması Haber ve haberciliğin tanımı ve kapsamı, haber gerçek ilişkisi. Anlatım ve tartışma
3 İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması Haberciliğin temel nitelikleri. Anlatım ve tartışma
4 İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması Haber değeri. Anlatım ve tartışma
5 İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması Haber hiyerarşisi. Anlatım ve tartışma
6 İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması Olay ve durum haberciliği ayrımı, haber bileşenleri. Anlatım ve tartışma
7 İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması Haber toplama ve haber kaynakları. Anlatım ve tartışma
9 İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması Haber öğeleri: 5N1K tekniği, habere giriş teknikleri. Anlatım ve tartışma
10 İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması Haber yazım teknikleri. Anlatım ve tartışma
11 İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması Haber yazım uygulamaları. Anlatım ve tartışma
12 İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması Röportaj tekniği, mülakat, söyleşi ve röportaj ayrımı. Anlatım ve tartışma
13 İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması Haber röportaj yazımı. Anlatım ve tartışma
14 İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması Röportajda dikkat edilmesi gereken ölçütler. Anlatım ve tartışma
15 İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması Genel değerlendirme. Anlatım ve tartışma

Aslan, K. (2005). Soru nasıl sorulur? - Haberciler için bilgi toplama, mülakat ve röportajda soru tekniği. Anahtar Kitaplar.
Bildirici, F. (2020). Röportaj: Edebi Nitelikli Gazetecilik Ürünü. Sivil Toplum Kuruluşları İçin Hak Temelli Gazetecilik Kılavuzu, 167.
Cereci, S. (2005). Haber ve Röportaj Tekniği.
Erzurum, F. (2014). Haber Yazım Kurallarının Ulusal Yayın Yapan Televizyon Kanallarında Kullanılmasına Yönelik Durum Saptaması (Doctoral dissertation, Anadolu University (Turkey).
Kaptan, A. (2008). Haberciliğin Temel Kuralları ve Röportaj Teknikleri. Mercan Kitap.
Kasım, M. (2008). Radyo ve televizyonda röportajın sistematiği. Selçuk İletişim, 5(3), 184-195.
Tayfur, G. (2018). Haber Toplama, Yazma ve Yayınlama Teknikleri. Eğitim Yayınevi.
Yavalar, D. E., & Çakır, H. (2021). Yaşar Kemal’in ‘Allah’ın Askerleri’ isimli Eserini Edebi Gazetecilik (Röportaj) Tekniği Üzerinden Yeniden Okumak. Kurgu, 29(2), 1-26.
Yılmaz, Y. (2015). Türkiye’de Gazetecilik Mesleği. Nobel Akademik Yayıncılık.
Yüksel, E., Gürcan, H. İ., Keskin Vural, İ., & Birsen, H. (2013). Haber Yazma Teknikleri. Anadolu Üniversitesi Yayını No, 2687.

Sanat, tasarım, kültür ve mobilya tarihi gibi konular hakkındaki edindiği bilgileri meslek hayatında ve günlük yaşamında kullanır.
İç mimaride tasarım ilkeleri ile ilgili temel kavramları tanımlar.
Ulusal ve uluslararası, iç ve dış (kamu özel sektör ve gönüllü kuruluşlar) paydaşlar ile disiplinler arası çalışmalarda, proje yönetimi ve süreçleri analiz eder.
İç mekân tasarım ilke ve becerilerini bireysel veya grup içinde sorumluluk alarak uygular.
Çizim yöntemleri ve tekniklerini (CAD, 3D max ve görsel anlatım programları ve serbest el çizim) tasarım alanlarındaki çalışmalarda kullanır.
İç mekânda diğer mesleki alanlar ile disiplinler arası iş birliğini içerisinde, iç mimari, uygulama ve teknik donatım projelerini organize eder.
Yaşam boyu öğrenim ilkesini benimseyerek; iç mekanların tasarım ve planlama alanlarında olası problemleri ve farklı düzenlemeleri yenilikçi, özgün ve sürdürülebilir çözümlerle analiz eder.
İç Mimarlık programı mezunları, alanı ile ilgili çalışmalarda sürdürülebilir, özgün proje ve etkinlikler organize eder.
İlgili kişi ve kurumlarla iş birliği yapabilmek için Türkçe ve en az bir yabancı dilde yazılı ve sözlü olarak kendilerini ifade eder.
İç Mimarlık programı mezunları; mesleki ölçütler, standartlar ve yasal çerçeveleri kullanarak iç mekân uygulama detayları, mobilya tasarımı ve bina maliyeti yönetimi gibi konularda çözümler geliştirir.
İç Mimarlık programı mezunları, profesyonel alanlarında; kavramsal tasarım, uygulama detay projeleri ve mobilya tasarımı gibi iç mimarlığa yönelik sürdürülebilir, özgün ve yenilikçi projeler tasarlar.
İç mimari tasarım, uygulama detayları ve mobilya tasarımı odaklı çalışmalarını; yerel, bölgesel, ulusal ve kültürel duyarlılıkla ve etik değerlere uygun olarak disiplinler arası çalışmalar iş birliği ile organize eder.

Toplam İş Yükü / 25.5 5