TR EN

GENEL EKONOMİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GSY107 GENEL EKONOMİ 7 3 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Dersin amacı, güncel hayatımızdan örneklerle ekonominin ne olduğunu hem teorik hem de pratikte anlamaktır.
İçerik: Dersimizin içeriği, ekonominin temellerinden ve mikroekonomi ile makroekonomiye giriş konularında oluşmaktadır. Dersin içeriği ekonominin ne olduğu; mikro temelli ekonomi ile makro temelli ekonominin en genel kurallarından oluşmaktadır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Temel iktisadi kavramları ve aralarındaki ilişkileri bilme.
Faktör piyasalarını ve nasıl çalıştığını tanımlama.
Güncel konuları anlama ve yorumlama

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Tümay Ertek - Temel Ekonomi Temel Ekonomik Kavramlar ve Ekonomi Biliminin Temel İlkeleri Ders anlatımı
2 Tümay Ertek - Temel Ekonomi Temel Ekonomik Sorunların Çözümünde Ekonomik Sistemler Ders anlatımı
3 Tümay Ertek - Temel Ekonomi Talep Ders anlatımı
4 Tümay Ertek - Temel Ekonomi Arz Ders anlatımı
5 Tümay Ertek - Temel Ekonomi Piyasa Dengesi ve Piyasa Dengesindeki Değişiklikler Ders anlatımı
6 Tümay Ertek - Temel Ekonomi Arz ve Talep Esneklikleri Ders anlatımı
7 Tümay Ertek - Temel Ekonomi Arz ve Talep Esneklikleri hakkında çözümler Ders anlatımı
8 - ARA SINAV -
9 Tümay Ertek - Temel Ekonomi Hükümetlerin Fiyat Kontrolleri ve Arz-Talep Dengesi Ders anlatımı
10 Tümay Ertek - Temel Ekonomi Tüketici Davranışları Teorileri Ders anlatımı
11 Tümay Ertek - Temel Ekonomi Üretim Teorisi Ders anlatımı
12 Tümay Ertek - Temel Ekonomi Üretim Maliyetleri Ders anlatımı
13 Tümay Ertek - Temel Ekonomi Mal Piyasası: Tam Rekabet, Monopol, Monopolcü Rekabet ve Oligopol Piyasaları Ders anlatımı
14 Tümay Ertek - Temel Ekonomi Mal Piyasası: Tam Rekabet, Monopol, Monopolcü Rekabet ve Oligopol Piyasaları Ders anlatımı
15 Tümay Ertek - Temel Ekonomi Faktör Piyasaları ve Gelir Dağılımı Ders anlatımı
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Düzgün, R. (2015). Genel Ekonomi. İstanbul: Seçkin Yayıncılık.
Erdoğan, S. ve Osman Z. Orhan. (2015). İktisada Giriş. İstanbul: Umuttepe Yayınları.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
2
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
2
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
2
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
3
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 10 4 40
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 8 3 24
Ödev 1 10 10
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 6 4 24
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 6 2 12
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 47 0 154
Genel Toplam 154
Toplam İş Yükü / 25.5 6
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0