TR EN

MASAÜSTÜ YAYINCILIK II DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GRA332 MASAÜSTÜ YAYINCILIK II 5 4 2 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Tasarım projeleri için teknolojinin gelişim sürecinde değişim gösteren tasarım ve basım yöntemlerini, baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası basım aşamalarını öğretmek.
İçerik: Tipo, ofset, tifdruk, flekso, serigrafi gibi günümüz baskı tekniklerinin tanıtımını, baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası basım aşamalarını ve kâğıt, kâğıtta fire, renk ayrımı, montaj, laminasyon, kesim ve ciltleme işlemlerini içerir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Farklı medyalar kullanarak hedef kitleye uygun tasarımlar üretir.
Baskı için gerekli malzeme bilgilerini ve yönetimlerini bilir.
Teknolojik verileri analiz eder ve baskı türleri arasındaki ilişkileri, değişkenleri ve ortak kriterleri açıklar.
Teknolojik kriterler doğrultusunda tasarımın baskı öncesi tüm hazırlıklarını uygular

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Araştırma Günümüz baskı teknikleri. Görsel sunum ile örnekler ve değerlendirmeler. Sunum, Anlatım
2 Araştırma Tasarım–Baskı ilişkisini masaüstü bileşenleri ile kavrama. Sunum, Anlatım
3 Araştırma Baskı öncesi ve sonrası süreçleri tanımlama. Makine, Kağıt, Metal, Film, CTP Kalıp, Basım ve Mücellit uygulamaları tanımlama, üretim süreçlerini kavrama, sınıflandırma, ilgili kavram ve terimleri öğrenme. Sunum, Anlatım
4 Uygulama Atölye Projesi başlangıcı, proje kriterlerini tespit etme. Uygulama
5 Uygulama Eskizler üzerinden proje analizleri Uygulama
6 Uygulama Eskizlerin digital ortama aktarılması Uygulama
7 Uygulama Müşteri beklentileri, pazar payı, piyasa riskleri ve kırmızı çizgileri belirleme Uygulama
8 - ARA SINAV -
9 Uygulama Proje etaplarını artırmak için çalışmaların devam ettirilmesi Uygulama
10 Araştırma Dijital makine parkurlarını tanıma. Özelliklerini kavrama. Sunum, Anlatım
11 Uygulama Trase, mizanpaj ve layout kriterlerini kavrama. Tüm tasarımların baskı öncesi kontol kriterlerinin kavranması. Uygulama yanlışlıklarını tanıma. Çözüm pratiklerinin verilmesi. Uygulama
12 Uygulama Atölye Projesi başlangıcı, proje kriterlerini tespit etme. Uygulama
13 Uygulama Eskizler üzerinden proje analizleri Uygulama
14 Uygulama Eskizlerin digital ortama aktarılması Uygulama
15 Uygulama Proje etaplarını artırmak için çalışmaların devam ettirilmesi Uygulama
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Lawyer B., Adobe Resmi Masaüstü Yayıncılık Basım Kılavuzu, 2006, Alfa Yayınları.
Türk S., Ciylan B., Masaüstü Yayıncılıkta Baskı Öncesi Hazırlık ve Photoshop Uygulamaları, 2000, Gazi Kitapevi.
Mazlum F., Tasarım ve Basım Teknolojisine Giriş, 2006, Gazi Kitapevi.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
2
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
2
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
2
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
3
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 2 26
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 13 3 39
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 2 2
Final Sınavı Hazırlığı 0 0 0
Ara Sınav 1 2 2
Ara Sınav Hazırlığı 0 0 0
Kısa Sınav 1 4 4
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 43 0 129
Genel Toplam 129
Toplam İş Yükü / 25.5 5,1
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0