Kodu |
Dersin Adı |
Yarıyıl |
Süresi(T+U) |
Kredisi |
AKTS Kredisi |
GRA433 |
MİTOLOJİ |
5 |
3 |
3 |
5 |
DERS BİLGİLERİ |
Dersin Öğretim Dili : |
Türkçe |
Dersin Düzeyi |
LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü |
Seçmeli |
Dersin Veriliş Şekli |
- |
Dersin Koordinatörü |
Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi |
|
Ders Ön Koşulu |
Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
Amaç: |
Bu derste öğrencilerin dünya mitolojisine genel bir çerçeveden bakabilmeleri, mitoslardaki ortak sembolleri okuyabilmeleri ve görsel sanatlardaki yansımalarını fark edebilmeleri amaçlanmıştır. |
İçerik: |
Bu ders kapsamında ilk çağ uygarlıklarından başlayarak, Yunan, İskandinav, Çin, Japon, Hint ve Türk mitolojileri genel hatları ile öğrencilere aktarılacaktır. Daha sonra yaratılış mitosları, kahraman arketipi, görsel sanatlarda sembolizm ve mitlerin modern dünyadaki yansımaları incelenecektir. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
Mitoloji kavramını açıklar. |
Mitolojinin kitle iletişim alanındaki rolünü yorumlar. |
Farklı toplumların mitolojilerindeki ortak semboller arasında ilişki kurar. |
Yunan, İskandinav, Çin, Japon, Hint ve Türk mitolojilerini ana hatlarıyla belirtir |
Görsel sanatlarda kullanılan mitolojik sembolleri analiz eder. |
Mitolojinin modern dünyadaki yansımalarının farkına varır. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
Hafta |
Ön Hazırlık |
Konular |
Yöntem |
1 |
İşlenecek konu ile ilgili okuma yapmaları |
Konular
Sözcüklerin ardındaki söz: Mitoloji |
Anlatma Yöntemi |
2 |
İşlenecek konu ile ilgili okuma yapmaları |
İlk hikaye anlatıcıları ve avcı toplumların mitolojisi |
Anlatma Yöntemi |
3 |
İşlenecek konu ile ilgili okuma yapmaları |
Tarım toplumlarının mitolojisi ve ilk uygarlıklar |
Anlatma Yöntemi |
4 |
İşlenecek konu ile ilgili okuma yapmaları |
Yunan Mitolojisi |
Anlatma Yöntemi |
5 |
İşlenecek konu ile ilgili okuma yapmaları |
İskandinav Mitolojisi |
Anlatma Yöntemi |
6 |
İşlenecek konu ile ilgili okuma yapmaları |
Çin ve Japon Mitolojisi |
Anlatma Yöntemi |
7 |
İşlenecek konu ile ilgili okuma yapmaları |
Hint Mitolojisi |
Anlatma Yöntemi |
8 |
- |
ARA SINAV |
- |
9 |
İşlenecek konu ile ilgili okuma yapmaları |
Türk Mitolojisi |
Anlatma Yöntemi |
10 |
İşlenecek konu ile ilgili okuma yapmaları |
Yaratılış mitosları |
Anlatma Yöntemi |
11 |
İşlenecek konu ile ilgili okuma yapmaları |
Mitolojide kahraman arketipi |
Anlatma Yöntemi |
12 |
İşlenecek konu ile ilgili okuma yapmaları |
Kahramanın dönüşümleri |
Anlatma Yöntemi |
13 |
İşlenecek konu ile ilgili okuma yapmaları |
Görsel sanatlarda sembolizm |
Anlatma Yöntemi |
14 |
İşlenecek konu ile ilgili okuma yapmaları |
Görsel sanatlarda sembolizm |
Anlatma Yöntemi |
15 |
İşlenecek konu ile ilgili okuma yapmaları |
Kadim mitler ve modern dünya |
Anlatma Yöntemi |
16 |
- |
FİNAL |
- |
17 |
- |
FİNAL |
- |
KAYNAKLAR |
Campbell, J. ve Moyers, B. (2017). Mitolojinin Gücü. MediaCat Kitapları, İstanbul. |
Campbell, J. (2016). Yaratıcı Mitoloji. Islık Yayınları, İstanbul. |
Campbell, J. (2000). Kahramanın Sonsuz Yolculuğu. Kabalcı Yayınevi, İstanbul. |
Jung, C. G. (2018). İnsan ve Sembolleri. Kabalcı Yayınevi, İstanbul. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi |
Etkinlik Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
Açıklama |
(0) Etkisiz |
(1) En Düşük |
(2) Düşük |
(3) Orta |
(4) İyi |
(5) Çok İyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI
BİLGİ |
Kuramsal |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
|
|
|
|
|
|
|
BİLGİ |
Olgusal |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
|
|
|
|
|
|
|
BECERİLER |
Bilişsel |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
|
|
|
|
|
|
|
BECERİLER |
Uygulamalı |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
|
|
|
|
|
|
|
2 |
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
|
|
|
|
|
|
|
YETKİNLİKLER |
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
|
|
|
|
|
|
|
YETKİNLİKLER |
Öğrenme Yetkinliği |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
|
|
|
|
|
|
|
YETKİNLİKLER |
İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
|
|
|
|
|
|
|
2 |
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
|
|
|
|
|
|
|
YETKİNLİKLER |
Alana Özgü Yetkinlik |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
|
|
|
|
|
|
|
2 |
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
|
|
|
|
|
|
|
3 |
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.
|
|
|
|
|
|
|
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü |
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri |
Etkinlik(hafta sayısı) |
Süresi(saat sayısı) |
Toplam İş Yükü |
Ders |
14 |
3 |
42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme |
0 |
0 |
0 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Grup Çalışması / Ödevi |
0 |
0 |
0 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Okuma |
14 |
2 |
28 |
Ödev |
1 |
10 |
10 |
Proje Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Seminer |
0 |
0 |
0 |
Staj |
0 |
0 |
0 |
Teknik Gezi |
0 |
0 |
0 |
Web Tab. Öğrenme |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Yerinde Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Mesleki Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Sosyal Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Tez Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Alan Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Rapor Yazma |
0 |
0 |
0 |
Final Sınavı |
1 |
27 |
27 |
Final Sınavı Hazırlığı |
0 |
0 |
0 |
Ara Sınav |
1 |
20 |
20 |
Ara Sınav Hazırlığı |
0 |
0 |
0 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
Kısa Sınav Hazırlığı |
0 |
0 |
0 |
TOPLAM |
31 |
0 |
127 |
|
Genel Toplam |
127 |
|
|
Toplam İş Yükü / 25.5 |
5 |
|
|
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi |
5,0 |
|