TR EN

DENEYSEL TİPOGRAFİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
ILT375 DENEYSEL TİPOGRAFİ 5 4 2 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: BBu derste öğrencilerin geleneksel tipografinin kuralları dışına çıkmaları, malzeme ve teknikler ile deneyler yaparak yeni potansiyeller keşfetmeleri amaçlanmaktadır.
İçerik: Öğrencilerin sıradanlaşan hazır fontlar tuşlamak yerine, verilen projelere uygun deneysel malzemelerle tasarımlar yapmaları dersin içeriğini oluşturmaktadır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Yazı karakteri tasarlar.
Kelime ve cümlelerin içeriklerine yönelik malzemeler ile deneyler yapar.
Tipografiyi üç boyutlu olarak uygular.
Projesini savunur.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Deneysel Tipografiye Genel Bakış Tartışma, Soru – Cevap
2 Örnek eserler araştırma Öncü tasarımcıların eserleri üzerinden Deneysel Tipografi tasarım bileşenleri analizleri; renk doku, ışık, boyut, grid vs. Tarz seçimleri, uygulamaları ve metotlarının incelenmesi Teorik anlatım, Beyin fırtınası, Tartışma
3 Fiziksel materyaller derlenmesi Analog Uygulamalara giriş. Fiziksel materyaller ile ilk deneysel uygulamalar. Analoji ile fikir sunma. Beyin fırtınası haritalama. (Proje I): Ilham veren bir obje, kişi, varlık, nesne’ ye atıfta bulunan bir eser yaratma. Uygulama, Beyin Fırtınası, Tartışma
4 Projenin sunuma hazır hale getirilmesi Fiziksel materyaller ile ilk deneysel uygulama (Proje I) kritikleri, değerlendirme, üzerinde tartışma. Tartışma, Kritik Etme, Geliştirme
5 Kritikler üzerinden projenin geliştirilmesi Analog ve Dijital Uygulamaları birleştirme. Dijital uygulamalara giriş. Photoshop’ a giriş, arayüz tanıma, basit kompozisyonlar. Teorik anlatım, Uygulama
6 Manipülasyon, kolaj, komposizyon tekniklerinin araştırılması Dijital ortamda deneysel tipografi uygulamaları. Photoshop üzerinden manipülasyon, kolaj, tarama, kompozisyon teknikleri. Teorik anlatım, Uygulama
7 Poster hazırlama tekniklerinin incelenmesi Dijital ortamda deneysel tipografi uygulamaları. Photoshop üzerinden poster oluşturma. Teorik anlatım, Uygulama, Problem Çözme
8 - ARA SINAV -
9 Zihinsel harita örneklerinin araştırılması Anahtar kelimeler ve olay örgüsü ile ‘Zihinsel Harita’ oluşturma, sentezleme, hiyerarşi oluşturma, organize etme, atıfta bulunma, öykünme ve konsept geliştirme. Teorik anlatım, Uygulama, Beyin fırtınası
10 Seçilen temanın araştırılması, listeleme (Proje II) tanıtımı: Seçilen bir film, dizi, müzik, hikaye, tarihsel olay vs. üzerinden deneysel tipografi çalışması üretme, beyin fırtınası, zihinsel harita çıkarılması, ilk çıktılar. Uygulama, Beyin fırtınası, Tartışma
11 Kritiklere göre çalışmanın geliştirilmesi (Proje II) Seçili tema üzerinden zihinsel harita çıkarılıp sunulması, projede kullanılacak fiziksel ve dijital bileşenlerin sunulması. Tartışma, Kritik Etme, Geliştirme
12 Proje için sunum hazırlama (Proje II) Sunumu ve değerlendirilmesi. Uygulama, Beyin fırtınası, Tartışma
13 Post Prodüksyon'un ne olduğunun araştırılması Post-Prodüksyon teknikleri ile projeyi bir üst seviyeye taşıma; Photoshop harmanlama-kaynaştırma tekniği Teorik anlatım, Uygulama, Problem çözme
14 Üzerinde tartışılacak bir taslak oluşturma (Proje III): Kendi markanı yaratma, öğrenilen tüm teknikleri kullanarak kendi tarzını anlatan deneysel tipografik çalışmanı yaratma Uygulama, Beyin fırtınası, Tartışma
15 Proje için sunum hazırlama (Proje III): kritik, değerlendirme, üzerine tartışma. Uygulama, Beyin fırtınası, Tartışma, Soru-cevap
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Sarıkavak, K. N. (2017). Kaligrafik ve Tipografik Deneysel Tasarımlar. Hayalperest Yayınevi, İstanbul.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
0
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
0
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
0
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
0
2
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
0
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
5
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
1
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
4
2
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
1
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
0
2
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
0
3
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.
4

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 2 10 20
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 28 28
Final Sınavı Hazırlığı 0 0 0
Ara Sınav 1 20 20
Ara Sınav Hazırlığı 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 32 0 124
Genel Toplam 124
Toplam İş Yükü / 25.5 4,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0