Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
ILT375 | DENEYSEL TİPOGRAFİ | 5 | 4 | 2 | 5 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | BBu derste öğrencilerin geleneksel tipografinin kuralları dışına çıkmaları, malzeme ve teknikler ile deneyler yaparak yeni potansiyeller keşfetmeleri amaçlanmaktadır. |
İçerik: | Öğrencilerin sıradanlaşan hazır fontlar tuşlamak yerine, verilen projelere uygun deneysel malzemelerle tasarımlar yapmaları dersin içeriğini oluşturmaktadır. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Yazı karakteri tasarlar. |
Kelime ve cümlelerin içeriklerine yönelik malzemeler ile deneyler yapar. |
Tipografiyi üç boyutlu olarak uygular. |
Projesini savunur. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | - | Deneysel Tipografiye Genel Bakış | Tartışma, Soru – Cevap |
2 | Örnek eserler araştırma | Öncü tasarımcıların eserleri üzerinden Deneysel Tipografi tasarım bileşenleri analizleri; renk doku, ışık, boyut, grid vs. Tarz seçimleri, uygulamaları ve metotlarının incelenmesi | Teorik anlatım, Beyin fırtınası, Tartışma |
3 | Fiziksel materyaller derlenmesi | Analog Uygulamalara giriş. Fiziksel materyaller ile ilk deneysel uygulamalar. Analoji ile fikir sunma. Beyin fırtınası haritalama. (Proje I): Ilham veren bir obje, kişi, varlık, nesne’ ye atıfta bulunan bir eser yaratma. | Uygulama, Beyin Fırtınası, Tartışma |
4 | Projenin sunuma hazır hale getirilmesi | Fiziksel materyaller ile ilk deneysel uygulama (Proje I) kritikleri, değerlendirme, üzerinde tartışma. | Tartışma, Kritik Etme, Geliştirme |
5 | Kritikler üzerinden projenin geliştirilmesi | Analog ve Dijital Uygulamaları birleştirme. Dijital uygulamalara giriş. Photoshop’ a giriş, arayüz tanıma, basit kompozisyonlar. | Teorik anlatım, Uygulama |
6 | Manipülasyon, kolaj, komposizyon tekniklerinin araştırılması | Dijital ortamda deneysel tipografi uygulamaları. Photoshop üzerinden manipülasyon, kolaj, tarama, kompozisyon teknikleri. | Teorik anlatım, Uygulama |
7 | Poster hazırlama tekniklerinin incelenmesi | Dijital ortamda deneysel tipografi uygulamaları. Photoshop üzerinden poster oluşturma. | Teorik anlatım, Uygulama, Problem Çözme |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Zihinsel harita örneklerinin araştırılması | Anahtar kelimeler ve olay örgüsü ile ‘Zihinsel Harita’ oluşturma, sentezleme, hiyerarşi oluşturma, organize etme, atıfta bulunma, öykünme ve konsept geliştirme. | Teorik anlatım, Uygulama, Beyin fırtınası |
10 | Seçilen temanın araştırılması, listeleme | (Proje II) tanıtımı: Seçilen bir film, dizi, müzik, hikaye, tarihsel olay vs. üzerinden deneysel tipografi çalışması üretme, beyin fırtınası, zihinsel harita çıkarılması, ilk çıktılar. | Uygulama, Beyin fırtınası, Tartışma |
11 | Kritiklere göre çalışmanın geliştirilmesi | (Proje II) Seçili tema üzerinden zihinsel harita çıkarılıp sunulması, projede kullanılacak fiziksel ve dijital bileşenlerin sunulması. | Tartışma, Kritik Etme, Geliştirme |
12 | Proje için sunum hazırlama | (Proje II) Sunumu ve değerlendirilmesi. | Uygulama, Beyin fırtınası, Tartışma |
13 | Post Prodüksyon'un ne olduğunun araştırılması | Post-Prodüksyon teknikleri ile projeyi bir üst seviyeye taşıma; Photoshop harmanlama-kaynaştırma tekniği | Teorik anlatım, Uygulama, Problem çözme |
14 | Üzerinde tartışılacak bir taslak oluşturma | (Proje III): Kendi markanı yaratma, öğrenilen tüm teknikleri kullanarak kendi tarzını anlatan deneysel tipografik çalışmanı yaratma | Uygulama, Beyin fırtınası, Tartışma |
15 | Proje için sunum hazırlama | (Proje III): kritik, değerlendirme, üzerine tartışma. | Uygulama, Beyin fırtınası, Tartışma, Soru-cevap |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Sarıkavak, K. N. (2017). Kaligrafik ve Tipografik Deneysel Tasarımlar. Hayalperest Yayınevi, İstanbul. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
|
0 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
|
0 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
|
0 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
|
0 | |||||
2 |
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
|
0 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
|
5 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
|
1 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
|
4 | |||||
2 |
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
|
1 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
|
0 | |||||
2 |
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
|
0 | |||||
3 |
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.
|
4 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 2 | 28 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 2 | 10 | 20 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 28 | 28 |
Final Sınavı Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 32 | 0 | 124 |
Genel Toplam | 124 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 4,9 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 5,0 |