TR EN

ESTETİK VE YARATICILIK DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
IMI353 ESTETİK VE YARATICILIK 5 3 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Öğrencilere, uygulamalarında özgür düşünme, tasarımlarında yaratıcılık ve bakış açıları kazandırma becerisi kazandırmak.
İçerik: Dersin içeriği, Estetik konusu ve nitelik alanları, kuramlar, Mimarlık ve Estetik ilişkisi, Öznel değerlendirmeden nesnel değerlendirmeye geçebilme, Deneysel, biçimsel, simgesel estetik konularında farkındalık, Sanatsal yaratımın koşulları, Tasarım kültürü konularını kapsamaktadır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Estetik konusu ve nitelik alanlarını tanımlar.
Mimarlık ve Estetik ilişkisini anlatır.
Öznel değerlendirmeden nesnel değerlendirmeye geçebilme sürecini çözümler.
Deneysel, biçimsel, simgesel estetik konularında farkındalığı keşfeder.
Sanatsal yaratımın koşullarını tartışır.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Ders izlencesinin gözden geçirilmesi. Ders Kaynaklarının gözden geçirilmesi Ders hakkında genel bilgi; Estetik konusu ve nitelik alanları Estetik kuramlar Ppt. sunum, konu üzerine yüz yüze tartışma
2 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi Estetik kuramlar Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme, verilen proje üzerinde çalışma
3 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi Estetik olguda öznelci ve nesnelci yaklaşımlar Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme, verilen proje üzerinde çalışma
4 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi Estetik özne çözümlemesi Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme, verilen proje üzerinde çalışma
5 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi Estetik özne çözümlemesi Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme, verilen proje üzerinde çalışma
6 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi Estetik obje çözümlemesi Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme, verilen proje üzerinde çalışma
7 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi Estetik Değer çözümlemesi/Estetik deneyim Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme, verilen proje üzerinde çalışma
8 - ARA SINAV -
9 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi Estetik Değer çözümlemesi/Estetik deneyim Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme, verilen proje üzerinde çalışma
10 Önceki haftanın gözden geçirilmesi Etik estetik ilişkisi Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme, verilen proje üzerinde çalışma
11 Önceki haftanın gözden geçirilmesi Sanatsal yaratım koşulları Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme, verilen proje üzerinde çalışma
12 Önceki haftanın gözden geçirilmesi Tasarım Kültürü Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme, verilen proje üzerinde çalışma
13 Önceki haftanın gözden geçirilmesi Mimarlık ve estetik ilişkisi Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme, verilen proje üzerinde çalışma
14 Ders kaynaklarının ve önceki haftanın gözden geçirilmesi Biçimsel estetikten simgesel estetiğe geçiş Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme, verilen proje üzerinde çalışma
15 Önceki haftanın gözden geçirilmesi Estetik yargının geçerliliği sorunu Ppt. sunum, yüz yüze değerlendirme, verilen proje üzerinde çalışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Tunalı,İ. (2015), Estetik, İstanbul: Remzi Kitabevi
Tunalı, İ. (2011), Tasarım Felsefesine Giriş, İstanbul: Yem Yayınları
Tumuçin,A. (2008), Estetik (Felsefe Dizisi) ,İstanbul : Bulut Yayınları
Aydınlı, S. (2005), Mimarlıkta Estetik Değerler , İstanbul: İTÜ Mimarlık Fakülyesi Yayınları

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
2
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
2
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
2
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
3
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 12 3 36
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 12 3 36
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 3 3
Final Sınavı Hazırlığı 1 3 3
Ara Sınav 1 3 3
Ara Sınav Hazırlığı 1 3 3
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 42 0 126
Genel Toplam 126
Toplam İş Yükü / 25.5 4,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0