TR EN

RENK BİLGİSİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
MTT373 RENK BİLGİSİ 5 4 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersle öğrencilerin uygun atölyelerde yeterli teorik ve uygulama çalışmaları yaparak, tasarımda kullanılacak olan renkler hakkında bilgi edinmesi ve renkleri doğru kullanabilmesindeki yöntemleri kavramaları amaçlanmaktadır.
İçerik: Bu dersin içeriği; rengin tanımını, algılanmasını, ölçümünü ve teknik bilgiler ışığında özgün tasarımlar üretilmesini kapsamaktadır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Rengi ve ölçümlerini tanımlar.
Renk elde etmede kavramsal bilgiyi pratik bilgi ile bağdaştırır.
Temel bilgilere sahip olarak renk yönetim sistemlerini projelerinde yeniden yorumlar.
Kazanılan renk bilgisi ve uygulama becerileri ile eskiz renklendirmeye hakim olarak özgün tasarımlar üretir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Dersin işleyiş planı, amacı ve içeriğinin açıklanması, kullanılacak kaynakların, izlenecek yöntemlerin, konuların ve dersin genel tanımı Beyin Fırtınası, Anlatma ve Yöntemi
2 Araştırma Renk kavramının açıklanması ve sınıflandırılması, gerekli malzeme bilgisinin aktarılması Anlatma Yöntemi
3 Kaynak Tarama Renk gruplarının teorik anlatılması Anlatma Yöntemi
4 Eskiz ve Görsel Araştırma Ana renklerin guaj boya tekniği ile hazırlanması Örnek Olay Yöntemi, Bireysel Çalışma
5 Eskiz ve Görsel Araştırma Ara renklerin guaj boya tekniği ile hazırlanması Örnek Olay Yöntemi, Bireysel Çalışma
6 Eskiz ve Görsel Araştırma Sıcak ve soğuk renklerin guaj boya tekniği ile hazırlanması Örnek Olay Yöntemi, Bireysel Çalışma
7 Eskiz ve Görsel Araştırma Kontrast renklerin guaj boya tekniği ile hazırlanması Örnek Olay Yöntemi, Bireysel Çalışma
8 - ARA SINAV -
9 Eskiz ve Görsel Araştırma Renk tayfının guaj boya tekniği ile hazırlanması Örnek Olay Yöntemi, Bireysel Çalışma
10 Araştırma Teknik Gezi Örnek Olay Yöntemi
11 Eskiz ve Görsel Araştırma Renk yönteminin amacı, renklerin birbirine uygunluğu ve renk evreni dönüşümü Örnek Olay Yöntemi, Bireysel Çalışma
12 Eskiz ve Görsel Araştırma Rengin ölçülmesi Örnek Olay Yöntemi, Bireysel Çalışma
13 Eskiz Çalışması Alana özgü kullanılan renklerin yorumlanması Bireysel Çalışma
14 Eskiz Çalışması Alana özgü kullanılan renklerin yorumlanması Bireysel Çalışma
15 Eskiz Çalışması Alana özgü kullanılan renklerin yorumlanması Bireysel Çalışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Naskali, E. G. (2017). Renk kitabı. İstanbul: Kitabevi Yayıncılık.
Akyüz, U. (2011). Dünyanın renkleri sergisi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları.
Engin, U. (2007). Renk bilgisi ve renk yönetimi. İstanbul: Kuşbakışı Yayınevi.
Mohr, M. (2012). Renk, form ve süreklilik. İstanbul: Homer Kitabevi.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
2
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
2
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
2
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
3
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 12 3 36
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 2 2
Final Sınavı Hazırlığı 5 3 15
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 5 4 20
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 38 0 130
Genel Toplam 130
Toplam İş Yükü / 25.5 5,1
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0