TR EN

TAKI VE AKSESUAR TASARIMI DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
MTT375 TAKI VE AKSESUAR TASARIMI 5 4 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersle öğrencilerin takı ve aksesuar tasarımındaki el becerilerini bilgisayar destekli tasarım programları ile birleştirerek sunmaları ve koleksiyonları için tamamlayıcı tasarım süreçlerini kavramaları amaçlanmaktadır. Öğrenci koleksiyonu tamamlayıcı parçalar yapabilir. Bu dersin sonunda öğrencilerin, takı ve aksesuar tasarım süreçleri hakkında aldıkları pratik bilgileri projelerinde uygulamaya geçirmeleri hedeflenmiştir.
İçerik: Bu dersin içeriği; tasarım ve uygulamalar halinde; kültürel ve tematik çalışmalarla, kıyafetleri tamamlayıcı bileşenlerin üretilmesini kapsamaktadır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Takı ve Aksesuar konusunda temel bilgi ve kavramları tanımlar.
Takı ve aksesuarlarla ilgili tarihsel, tematik ve kavramsal bilgiyi pratik bilgi ile bağdaştırır.
Tarihsel bilgi birikimini kullanarak kültürel projelerinde yeniden yorumlar
Kazanılan tasarım anlayışı ve uygulama becerileri sayesinde farklı temalara ait, koleksiyon tamamlayıcı takılar ve aksesuarlar üretir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Dersin işleyiş planı, amacı ve içeriğinin açıklanması, kullanılacak kaynakların, izlenecek yöntemlerin, konuların ve dersin genel tanımı Beyin Fırtınası ve Anlatma Yöntemi
2 Araştırma Moda Tasarımında Takı ve Aksesuarın Yeri ve Tarihçesi Anlatma Yöntemi
3 Görsel Tarama, Tasarım Projesi: Saat Tasarımı Anlatma Yöntemi
4 Eskiz Tasarım Projesi: Saat Tasarımı Örnek Olay Yöntemi, Bireysel Çalışma
5 Görsel Araştırma Saat Paftası Tasarımı Örnek Olay Yöntemi, Bireysel Çalışma
6 Eskiz Uygulama Projesi: Deneysel Malzeme Kullanımı ile Aksesuar Tasarımı Anlatma Yöntemi, Bireysel Çalışma
7 Malzeme Araştırması Uygulama Projesi: Deneysel Malzeme Kullanımı ile Aksesuar Tasarımı Bireysel Çalışma
8 - ARA SINAV -
9 Görsel Araştırma Pafta Tasarımı Örnek Olay Yöntemi, Bireysel Çalışma
10 Araştırma Tasarım Projesi: Saat Tasarımı Örnek Olay Yöntemi
11 Görsel Tarama, Eskiz Tasarım Projesi: Takı Tasarımı Örnek Olay Yöntemi, Bireysel Çalışma
12 Görsel Araştırma Takı Paftası Tasarımı Örnek Olay Yöntemi, Bireysel Çalışma
13 Eskiz, Fotoğraf Çekimi Uygulama Projesi: Giysi Aksesuarı Tasarımı Örnek Olay Yöntemi, Bireysel Çalışma
14 Malzeme Araştırması Ürün Kalıbı Hazırlama ve Uygulama Anlatma Yöntemi, Bireysel Çalışma
15 Görsel Araştırma Pafta Tasarımı Örnek Olay Yöntemi, Bireysel Çalışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Galton, E. (2015). Moda tasarımında mücevher tasarımı. İstanbul: Literatür Yayıncılık
Lau, J. (2014). Moda tasarımında aksesuar tasarımı. İstanbul: Literatür Yayıncılık

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
2
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
2
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
2
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
3
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 12 3 36
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 2 1 2
Final Sınavı Hazırlığı 5 3 15
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 5 4 20
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 39 0 130
Genel Toplam 130
Toplam İş Yükü / 25.5 5,1
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0