TR EN

MODA TASARIMINDA MAKYAJ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
MTT377 MODA TASARIMINDA MAKYAJ 5 4 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersle öğrencilerin insanların fiziksel görünümleri üzerinde değişiklik yaparken Moda Tasarımı kapsamında makyaj tarihine ve değişik makyaj uygulamalarına aşina olmaları amaçlanmaktadır.
İçerik: Bu ders kapsamında moda tarihinde makyajın yeri, günümüzdeki moda tasarımcılarının makyaj uygulamaları açıklanacaktır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Makyaj kavramını tanımlar.
Makyaj tarihinin farklı dönem özelliklerini söyler.
Moda Tasarımında farklı makyaj uygulamalarını karşılaştırır.
Makyajda yeni teknikleri ve geleneksel yöntemleri açıklar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Ders hakkında genel araştırma yapmaları Makyaj Nedir? Anlatma Yöntemi
2 Yapılacak uygulama ile ilgili malzeme tedariki Kalıp Alma Teknikleri ve Uygulaması Anlatma Yöntemi, Film Gösterimi, Uygulama
3 İşlenecek konu ile ilgili araştırma ve okuma yapmaları Antik Mısır, Yunan ve Anadolu topraklarında Makyaj Tarihi ve Uygulamaları Anlatma Yöntemi, Sunum ve Uygulama
4 İşlenecek konu ile ilgili araştırma ve okuma yapmaları Amerika ve Afrika'da Makyaj Tarihi Uygulamaları Anlatma Yöntemi, Sunum ve Uygulama
5 İşlenecek konu ile ilgili araştırma ve okuma yapmaları Uzakdoğu ve Orta Asya'da Makyaj Tarihi Uygulamaları Anlatma Yöntemi, Sunum ve Uygulama
6 İşlenecek konu ile ilgili araştırma ve okuma yapmaları Kuzey Ülkeleri, Avrupa ve Rusya'da Makyaj Tarihi Uygulamaları Anlatma Yöntemi, Sunum ve Uygulama
7 İşlenecek konu ile ilgili araştırma ve okuma yapmaları Hindistan, Osmanlı İmparatorluğu ve Avusturalya'da Makyaj Tarihi Uygulamaları Anlatma Yöntemi, Sunum ve Uygulama
8 - ARA SINAV -
9 İşlenecek konu ile ilgili araştırma ve okuma yapmaları 1900-1910-1920-1930-1940-1950-1960-1970-1980-1990'da Makyaj Modası Anlatma Yöntemi, Sunum ve Uygulama
10 İşlenecek konu ile ilgili araştırma ve okuma yapmaları 2000-2010 Makyaj Modası ve Uygulamaları Anlatma Yöntemi, Sunum ve Uygulama
11 İşlenecek konu ile ilgili araştırma ve okuma yapmaları Ünlü Modacıların Defilelerinden ve Tanıtımlarından Makyaj Örnekleri ve Uygulamaları Anlatma Yöntemi, Sunum ve Uygulama
12 İşlenecek konu ile ilgili araştırma ve okuma yapmaları Ünlü Modacıların Defilelerinden ve Tanıtımlarından Makyaj Örnekleri ve Uygulamaları Anlatma Yöntemi, Sunum ve Uygulama
13 İşlenecek konu ile ilgili araştırma ve okuma yapmaları Ünlü Modacıların Defilelerinden ve Tanıtımlarından Makyaj Örnekleri ve Uygulamaları Anlatma Yöntemi, Sunum ve Uygulama
14 İşlenecek konu ile ilgili araştırma ve okuma yapmaları Ünlü Modacıların Defilelerinden ve Tanıtımlarından Makyaj Örnekleri ve Uygulamaları Anlatma Yöntemi, Sunum ve Uygulama
15 İşlenecek konu ile ilgili araştırma ve okuma yapmaları Ünlü Modacıların Defilelerinden ve Tanıtımlarından Makyaj Örnekleri ve Uygulamaları Anlatma Yöntemi, Sunum ve Uygulama
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Aytuğ, S. (2011). Profesyonel Makyaj. İstanbul: Mitos-Boyut Yayınları

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
0
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
0
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
0
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
0
2
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
0
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
0
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
4
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
4
2
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
3
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
0
2
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
0
3
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.
1

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 4 56
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 4 4
Final Sınavı Hazırlığı 3 2 6
Ara Sınav 1 4 4
Ara Sınav Hazırlığı 3 2 6
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 36 0 132
Genel Toplam 132
Toplam İş Yükü / 25.5 5,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0