TR EN

MODA FOTOĞRAFI DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
MTT379 MODA FOTOĞRAFI 5 4 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersle öğrencilerin, moda fotoğrafçılığı ve stilizasyon kavramını anlaması, moda ürünlerinin görselleştirmesi ve analiz etmesi, geleceğe yönelik yönlendirici eğilimler kazanması amaçlamaktadır.
İçerik: Bu dersin içeriği; teknik özellikleri de içerecek şekilde, dijital çalışmalarla bir moda ürününün fotoğrafçılığının ve stilizasyon çalışmalarının uygulamalı olarak düzenlenmesi ve bu yönde yapılan çalışmaları kapsamaktadır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Moda fotoğrafçılığı ve stilizasyon konusuna ait temel terminolojiyi tanımlar.
Moda ürünlerinin fotoğraf çekimleri ile görselleşmesini sağlayarak sonuçlanrırır.
Kendi tasarım yaklaşımlarıyla bağlantılı olarak kendi fotoğrafik konseptlerini planlayıp tasarlar.
Yaratıcı ve eleştirel pratiklerine bağlı olan teknik bilgi ve profesyonel becerilerini birleştirir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Dersin işleyiş planı, amacı ve içeriğinin açıklanması, kullanılacak kaynakların, izlenecek yöntemlerin, konuların ve dersin genel tanımı Beyin Fırtınası, Anlatma ve Yöntemi
2 Kaynak Tarama Genel terminoloji ve fotoğrafın kısa tarihçesi (camera obscura) Anlatma Yöntemi, Örnek Olay Yöntemi
3 Kaynak Tarama Moda Fotoğrafçılığı ve Styling konusuna temel bakış Örnek Olay Yöntemi, Bireysel Çalışma
4 Kaynak Tarama Moda Fotoğrafçılığının Tarihi Örnek Olay Yöntemi, Bireysel Çalışma
5 Yazılı ve Görsel Araştırma Fotoğraf ve Kompozisyon Örnek Olay Yöntemi, Bireysel Çalışma
6 Giysi ve manken temini Proje: Fotoğraf çekimi Bireysel Çalışma
7 Işık ve mekan temini Proje: Fotoğraf çekimi Bireysel Çalışma
8 - ARA SINAV -
9 Çekim hazırlığı Proje: Fotoğraf çekimi Bireysel Çalışma
10 Araştırma Teknik Gezi Örnek Olay Yöntemi
11 Araştırma Moda Fotoğrafında trend ve etkilerin analizi Bireysel Çalışma
12 Deneme çekimleri Moda Fotoğrafına deneysel yaklaşımlar Bireysel Çalışma
13 Deneme çekimleri Proje: Fotoğraf çekimi Bireysel Çalışma
14 Deneme çekimleri Proje: Fotoğraf çekimi Bireysel Çalışma
15 Deneme çekimleri Proje: Fotoğraf çekimi Bireysel Çalışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Marien, M. (2015). Fotoğrafçılığı değiştiren 100 fikir. İstanbul: Literatür yayıncılık.
Kolektif. (2016). Dijital fotoğrafçılık hakkında her şey. Digital SLR Photograpy.
İkizler, E. (2007). Temel fotoğraf. İstanbul: Fotoğrafevi Yayınları.
Berger, J. & Mohr, J. (2015). Anlatmanın başka bir biçimi. İstanbul: Agora Kitaplığı.
Vogue, Elle vb. moda dergileri.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
2
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
2
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
2
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
3
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 3 39
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 2 2
Final Sınavı Hazırlığı 5 3 15
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 4 4 16
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 38 0 129
Genel Toplam 129
Toplam İş Yükü / 25.5 5,1
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0