TR EN

GİYSİ AKSESUARLARI DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
MTT378 GİYSİ AKSESUARLARI 5 4 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersle öğrencilerin düşündükleri giysi aksesuar tasarımlarını uygulayabilme çizim becerisine ulaşmaları ve aksesuar tasarımında kullanılan malzeme ve renk bilgisine sahip olmaları amaçlanmaktadır.
İçerik: Bu ders kapsamında farklı tasarımların istenen özelliklerde malzeme ve renk bilgisi ile uygulama aşamalarının çözümü amaçlanmaktadır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Giysi aksesuarlarının yapımında kullanılan malzeme ve renkleri tanır.
Dijital baskı yöntemlerini kullanarak eskizlerini ürüne dönüştürür.
Belirlenen konulara yönelik özgün aksesuar tasarımları üretir.
Aksesuar tasarımında çizim ve boyama tekniklerini geliştirir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Dersin genel tanımı, dönem içinde işlenecek konu ve izlenecek yöntemlerin açıklanması Anlatma yöntemi
2 Görsel ve yazılı kaynak tarama Tasarlanacak konunun ön hazırlıklarının yapılması ve malzeme kaynak, araştırması Bireysel çalışma yöntemi
3 Eskiz çalışmaları Dijital baskı tekniği ile uygulanacak materyaller için tasarım eskiz aşamaları Gösterip yaptırma
4 Görsel ve yazılı kaynak tarama Uygulanacak konuların sınıflandırılması (gavroş, eşarp, fular, şemsiye) Gösterip yaptırma
5 Eskiz çalışmaları Gavroş ve eşarp tasarımının bilgisayarda siyah beyaz ve renkli uygulama çalışması Bireysel çalışma yöntemi
6 Eskiz çalışmaları Fular tasarımının bilgisayarda siyah beyaz ve renkli uygulama çalışması Bireysel çalışma yöntemi
7 Eskiz çalışmaları Şemsiye tasarımının bilgisayarda siyah beyaz ve renkli uygulama çalışması Bireysel çalışma yöntemi
8 - ARA SINAV -
9 Araştırma Teknik gezi Örnek olay yöntemi
10 Görsel araştırma Dijital baskı tekniği ile siyah beyaz ve renkli gavroş ve eşarp tasarımının şifon-saten kumaşa aktarılması Gösterip yaptırma
11 Görsel araştırma Dijital baskı tekniği ile siyah beyaz ve renkli fular tasarımının şifon-saten kumaşa aktarılması Gösterip yaptırma
12 Görsel araştırma Dijital baskı tekniği ile siyah beyaz ve renkli şemsiye tasarımının şifon-saten kumaşa aktarılması Gösterip yaptırma
13 Eskiz çalışmaları Çalışılan tüm tasarımların desenlerinden esinlenilerek metraj kumaş baskısı için raportlu bir desenin çalışılması Bireysel çalışma yöntemi
14 Eskiz çalışmaları Çalışılan raportlu metraj desenin şifon-saten kumaşa baskı uygulamasının yapılması Gösterip yaptırma
15 Görsel araştırma Tüm çalışılan işlerinin dikiminin gerçekleştirilmesi Bireysel çalışma yöntemi
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Perri, K., (2007). Giysi modelleri ve aksesuarlar. İstanbul: Tuva Yayıncılık.
Peker, E., (2017). Tekstilciler için baskı el kitabı. Bursa: Ekin Basın Yayın.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
2
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
2
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
2
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
3
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 4 52
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 3 3
Final Sınavı Hazırlığı 3 3 9
Ara Sınav 1 3 3
Ara Sınav Hazırlığı 3 3 9
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 35 0 132
Genel Toplam 132
Toplam İş Yükü / 25.5 5,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0