TR EN

DEFİLE ORGANİZASYONU VE MODA KOREOGRAFİSİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
MTT479 DEFİLE ORGANİZASYONU VE MODA KOREOGRAFİSİ 5 4 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersle öğrencilerin moda organizasyonunun ne olduğunu anlaması, defilelerin moda tasarımcısının kimliğini oluşturmaktaki önemini kavraması ve başarılı bir organizasyon hazırlıkları için gerekli ihtiyaçların farkına varması amaçlamaktadır.
İçerik: Bu dersin içeriği; başarılı bir defile için gerekli ihtiyaçların giderilmesi ve organize edilmesi tekniklerini, koreografi, müzik, ışık, ses, poz verme ve podyumda yürüyüş eğitimlerini kapsamaktadır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Farklı moda defilelerinde marka kimliğini ayırt eder.
Bir defilenin bütçesi, planı ve organizasyonunu iyi planlar.
Modellerin yürüyüşünü ve giysi sunumunu anlayabilmek için koreografik sanatlar ve moda tasarımı arasında bağlantı kurar.
Ses, ışık, podyum, görsel malzeme konusunda sahip olduğu teknik bilgilerle gerçek bir moda defilesini organize eder.
Aldığı podyum yürüyüşü eğitimini uygulamalarla geliştirir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Dersin işleyiş planı, amacı ve içeriğinin açıklanması, kullanılacak kaynakların, izlenecek yöntemlerin, konuların ve dersin genel tanımı Beyin Fırtınası, Anlatma ve Yöntemi
2 Kaynak Tarama Defile organizasyonu kapsamında yapılması gerekenlerin anlatımı, yeteneklerine göre, görev dağılımı Anlatma Yöntemi, Örnek Olay Yöntemi
3 Kaynak Tarama Defile tarihi, defile ve türleri, defilelerde giysi sıralaması Örnek Olay Yöntemi, Bireysel Çalışma
4 Yazılı ve Görsel Araştırma Defile trafiği, bölümler, tablolar ve gruplar. Defile çıkış listesi hazırlanması. Örnek Olay Yöntemi, Bireysel Çalışma
5 Yazılı ve Görsel Araştırma Uygulama için hazır giyim firmalarından seçim yapılması, giysi sıralaması kombinasyonu ve defile çıkış listelerinin hazırlanması Örnek Olay Yöntemi, Bireysel Çalışma
6 Kaynak Tarama Manken giydirme teknikleri, defile trafik ve süreleri. Bütçe için gereken kalemler Bireysel Çalışma
7 Dekor hazırlama Seçilen konsepte uygun giysileri, hazırladıkları dekorun önünde sunma hazırlıkları Bireysel Çalışma
8 - ARA SINAV -
9 Koleksiyon temini Defileye çıkacak koleksiyonu temin edip çıkış listesinin hazırlanması Bireysel Çalışma
10 Araştırma Teknik Gezi Örnek Olay Yöntemi
11 Araştırma ve eskiz Defilenin yerinin saptanıp, ölçülerinin alınması, defile konseptine uygun dekor ve müzik seçimleri, afiş ve davetiye hazırlıkları Bireysel Çalışma
12 Işık sistem hazırlığı Kulis düzeni ve yönetimi, ışık sistemleri ile ilgili bilgileri uygulama Bireysel Çalışma
13 Müzik ve koreografi hazırlığı Defile koreografisi, müzik seçimi, mankenlik yürüyüş tarz ve çeşitleri Bireysel Çalışma
14 Prova hazırlığı Yürüyüş çalışmaları ve seçilen mankenlerin üstüne prova yapılması Bireysel Çalışma
15 Genel prova hazırlığı Defile mekânının düzenlenmesi ve koreografi provaları. Bireysel Çalışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Moda merkezi ülkelerin defile görselleri olan internet kaynakları.
Vogue, Elle vb. moda dergileri.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
2
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
2
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
2
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
3
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 3 39
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 2 2
Final Sınavı Hazırlığı 5 3 15
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 4 4 16
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 38 0 129
Genel Toplam 129
Toplam İş Yükü / 25.5 5,1
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0