TR EN

AKILLI TEKSTİLLER DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
MTT474 AKILLI TEKSTİLLER 5 4 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersle öğrencilerin, akıllı/teknik tekstillerle ilgili üretim süreçleri ve uygulama alanları hakkında temel kavramlara hakim olması ve akıllı tekstillerle ilgili teknik bakış açısı kazanması amaçlanmaktadır.
İçerik: Bu dersin içeriği; Akıllı lifler ve tekstiller hakkında bilgiye sahip olma ve üretim süreçlerini, özelliklerini, uygulamalarını ve inovatif yaklaşımlarını kapsamaktadır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Akıllı tekstillerin süreçleri hakkında temel bilgi ve kavramları tanımlar.
Koleksiyon süreçlerinde nicelik ve nitelik açısından özgün artı değerler yaratır.
Kazandığı pratik bilgiyi deneysel tasarımlarla ilişkilendirir ve koleksiyonlarında uygular.
Ürünün kullanıldığı alana göre inovatif bir bakış açısıyla tasarımlarını yeniden yorumlar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Dersin işleyiş planı, amacı ve içeriğinin açıklanması, kullanılacak kaynakların, izlenecek yöntemlerin, konuların ve dersin genel tanımı Beyin Fırtınası, Anlatma ve Yöntemi
2 Kaynak Taraması Akıllı Tekstillere giriş Örnek Olay Yöntemi, Anlatma Yöntemi, Bireysel Çalışma
3 Kaynak Taraması Faz değiştiren materyallerden (PCM) elde edilen akıllı tekstiller Örnek Olay Yöntemi, Anlatma Yöntemi, Bireysel Çalışma
4 Kaynak Taraması Biçimsel hafızalı materyallerden (SMM) elde edilen akıllı tekstiller Örnek Olay Yöntemi, Anlatma Yöntemi, Bireysel Çalışma
5 Kaynak Taraması Kromik materyallerden elde edilen akıllı tekstiller Örnek Olay Yöntemi, Anlatma Yöntemi, Bireysel Çalışma
6 Kaynak Taraması Elektronik / İletken tekstillerden, elyaflardan elde edilen akıllı tekstiller Örnek Olay Yöntemi, Anlatma Yöntemi, Bireysel Çalışma
7 Kaynak Taraması Elektronik / İletken tekstillerden, elyaflardan elde edilen akıllı tekstiller Örnek Olay Yöntemi, Anlatma Yöntemi, Bireysel Çalışma
8 - ARA SINAV -
9 Kaynak Taraması Diğer akıllı tekstiller Örnek Olay Yöntemi, Anlatma Yöntemi, Bireysel Çalışma
10 Araştırma Teknik Gezi Örnek Olay Yöntemi
11 Kaynak Taraması Teknik Kumaşların Konfeksiyonu-Akıllı giysiler ve kullanım yerine göre tasarım olanakları Örnek Olay Yöntemi, Anlatma Yöntemi, Bireysel Çalışma
12 Kaynak Taraması Elektronik Bileşenli Akıllı giysiler Örnek Olay Yöntemi, Anlatma Yöntemi, Bireysel Çalışma
13 Kaynak Taraması Giyilebilir teknoloji uygulamalarının incelenmesi Örnek Olay Yöntemi, Anlatma Yöntemi, Bireysel Çalışma
14 Kaynak Taraması Akıllı elyafların ve tekstil ürünlerinin giyimi ve teknik/ inovatif uygulamaları Örnek Olay Yöntemi, Anlatma Yöntemi, Bireysel Çalışma
15 Kaynak Taraması Akıllı elyafların ve tekstil ürünlerinin giyimi ve teknik/ inovatif uygulamaları Örnek Olay Yöntemi, Anlatma Yöntemi, Bireysel Çalışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Akalın, M.& Mıstık, S. İ. (2010). Teknik tekstiller. İstanbul: Birsen Yayınevi.
Udale, J. (2014). Moda tasarımında tekstil ve moda. İstanbul: Literatür Yayıncılık.
İstanbul Ticaret Odası. (2007). Dünyada ve Türkiye'de akıllı tekstiller. (62). İstanbul: ITO.
MUSIAD Araştırma Raporları
textileinstitute.org

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
2
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
2
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
2
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
3
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 3 39
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 5 3 15
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 5 4 20
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 39 0 132
Genel Toplam 132
Toplam İş Yükü / 25.5 5,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0