TR EN

BELGESEL SİNEMA DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
STV461 BELGESEL SİNEMA 5 4 2 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Belgesel Sinema Kavramının, Belgesel Film Türlerinin, Belgesel Film Yapım Aşamalarının ve Televizyon Belgesellerinin Öğretilmesi amaçlanmaktadır.
İçerik: Belgeselin tarihi, ilk belgesel filmler, belgesel film kuramları, , belgesel film yapımının ilkeleri bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Belgesel Sinema Kavramını tanımlayabilme.
Belgesel Filmin Özelliklerini açıklayabilme.
Belgesel Sinemanın Doğuşu ve Gelişimi hakkında bilgi verebilme.
Belgesel Filmin Yapım Öncesi, Yapım ve Yapım Sonrası Aşamaları hakkında bilgi verebilme.
Belgesel Film Türleri hakkında bilgi verebilme.
Televizyon belgesellerinin tanımını ve işlevini açıklayabilme.
Televizyon belgesel türlerini tanımlayabilme.
Televizyon belgesellerinde yeni yaklaşımları açıklayabilme.
Yaygın program türleri üzerinde inceleme yapabilme. Örnek projeler hazırlayabilme.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 İşlenecek konu hakkında araştırma yapılması Belgesel Filmin tanımı. Anlatım, Film Gösterimi, Tartışma
2 İşlenecek konu hakkında araştırma yapılması Belgesel Sinemanın Doğuşu ve Gelişimi. Anlatım, Film Gösterimi, Tartışma
3 İşlenecek konu hakkında araştırma yapılması Belgesel Film Türleri. Anlatım, Film Gösterimi, Tartışma
4 İşlenecek konu hakkında araştırma yapılması Belgesel Filmin Özellikleri. Anlatım, Film Gösterimi, Tartışma
5 İşlenecek konu hakkında araştırma yapılması Belgesel Sinema ve Gerçeklik Kavramı. Anlatım, Film Gösterimi, Tartışma
6 İşlenecek konu hakkında araştırma yapılması Belgesel Filmin Yapım Öncesi, Yapım ve Yapım Sonrası Aşamaları. Anlatım, Film Gösterimi, Tartışma
7 İşlenecek konu hakkında araştırma yapılması Belgesel Filmin Yapım Öncesi, Yapım ve Yapım Sonrası Aşamaları. Anlatım, Film Gösterimi, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 İşlenecek konu hakkında araştırma yapılması Belgesel Filmin Yapım Öncesi, Yapım ve Yapım Sonrası Aşamaları. Anlatım, Film Gösterimi, Tartışma
10 İşlenecek konu hakkında araştırma yapılması Belgesel Filmin Yapım Öncesi, Yapım ve Yapım Sonrası Aşamaları. Anlatım, Film Gösterimi, Tartışma
11 İşlenecek konu hakkında araştırma yapılması Televizyon Belgeselleri Türleri. Anlatım, Film Gösterimi, Tartışma
12 İşlenecek konu hakkında araştırma yapılması Televizyon Belgesellerinde Yeni Yaklaşımlar. Anlatım, Film Gösterimi, Tartışma
13 İşlenecek konu hakkında araştırma yapılması Belgesel film örnekleri incelenmesi ve tartışılması. Anlatım, Film Gösterimi, Tartışma
14 İşlenecek konu hakkında araştırma yapılması Belgesel film örnekleri incelenmesi ve tartışılması. Anlatım, Film Gösterimi, Tartışma
15 İşlenecek konu hakkında araştırma yapılması Belgesel film örnekleri incelenmesi ve tartışılması. Anlatım, Film Gösterimi, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Rotha, P. (2000). Belgesel Sinema. İbrahim Şener (çev.). İstanbul: İzdüşüm Yayınları.
Cereci, S. (1997). Belgesel Film. İstanbul: Şûle Yayınları.
Akbulut, D. (2012). Sinemanın İlkleri: Belgesel ve Deneysel Sinema. İstanbul: Etik Yayınları.
Susam, A. (2021). Toplumsal Bellek ve Belgesel Sinema. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
May, R. (2019). Yaratma Cesareti. İstanbul Metis.
Dmytryk, E. (2020). Sinemada Yönetmenlik. İstanbul: Agora Kitaplığı.
Vineyard, J. (2010). Sinemada Çekim Teknikleri. İstanbul: İstanbul Organizasyon.
Mecado, G. (2011). Sinemacının Gözü. İstanbul: Hil Yayın.
Winston, B. (2021). Belgesel Sinema Kitabı. İstanbul: Agora Kitaplığı.
Saunders, D. (2014). Sinemaya Giriş: Belgesel. İstanbul: Kolektif Kitap

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
2
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
2
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
2
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
3
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 14 1 14
Ödev 4 3 12
Proje Hazırlama 3 3 9
Seminer 3 3 9
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 4 3 12
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 2 2
Final Sınavı Hazırlığı 0 0 0
Ara Sınav 1 2 2
Ara Sınav Hazırlığı 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 58 0 130
Genel Toplam 130
Toplam İş Yükü / 25.5 5,1
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0