Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
STV457 | SİNEMA VE PSİKOLOJİ | 5 | 3 | 3 | 5 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Bu dersin amacı öğrencilere insan ilişkileri ve insan psikolojisi ile ilgili çeşitli temaların sembolik ya da doğrudan ele alındığı filmler aracılığıyla psikolojinin temel kavramları ve yaşam arasında ilişki kurabilmelerini sağlamaktır. Bu genel çerçevede dersin diğer bir amacı öğrencilerin bilgi temelli gözlem, analiz ve yorum yapma becerilerini geliştirmektir. |
İçerik: | Ders etkileşimli anlatım ve öğrencilerin sorumlu oldukları malzeme üzerinden yapılan tartışmalarla yürütülmektedir. Bu amaçla derste; görsel materyallerle desteklenmiş düz anlatım yöntemi ve ders içi tartışmalar kullanılmaktadır. Tartışmalar, öğrencilerin özellikle aynı konuya farklı yaklaşımları ortaya koyabilecekleri eleştirel ve yaratıcı düşünme mantığı çerçevesinde yürütülmektedir. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Psikolojiye giriş konularının temel kavramlarının filmler aracılığıyla dışavurumlarını anlamak. |
Psikolojinin çeşitli uygulama alanlarının dinamik bilgisini kavramak |
Sözel ve yazılı anlatım yeteneği geliştirmek |
İnsan ilişkilerine dair empatik içgörü kazanmak |
Derinliğe sahip hikayeler anlatma ve karakterler yaratma becerisini geliştirmek. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma | Sinemaya giriş ve psikoloji, sinema ve psikoloji ilişkisi | Anlatım, örnek film incelemesi ve tartışma |
2 | Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma | Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, Alfred Adler, Rollo May ve sinemaya olan etkileri | Anlatım, örnek film incelemesi ve tartışma |
3 | Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma | Hollywood sineması ve toplumsal psikoloji, aile kavramı | Anlatım, örnek film incelemesi ve tartışma |
4 | Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma | Şiddet, aşk vb. içgüdülerin filmlerdeki temsili | Anlatım, örnek film incelemesi ve tartışma |
5 | Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma | Oedipus Kompleksi ve Elektra Kompleksi | Anlatım, örnek film incelemesi ve tartışma |
6 | Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma | Rüyalar, kabuslar ve bu öğeleri işleyen filmler: Gizli Yüz, Mulholland Dr. | Anlatım, örnek film incelemesi ve tartışma |
7 | Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma | Vize öncesi genel değerlendirme | Anlatım, örnek film incelemesi ve tartışma |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma | Genel değerlendirmen ve sinemada türlerin psikolojiyle ilişkisi | Anlatım, örnek film incelemesi ve tartışma |
10 | Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma | Korku filmlerinin psikolojik değerlendirilmesi, korku filmlerinde 'slasher' alt türünün psikolojik arka planı | Anlatım, örnek film incelemesi ve tartışma |
11 | Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma | Halloween, Friday the 13th, Nightmare on Elm Street filmleri ve Oedipus Karmaşası | Anlatım, örnek film incelemesi ve tartışma |
12 | Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma | Arketipler ve sinema, karakterler ve psikolojinin analizi: Taxi Driver, American Psycho filmleri | Anlatım, örnek film incelemesi ve tartışma |
13 | Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma | Karakter yaratma, karakter psikolojisinin analizi, karakter psikolojisinin aktarılması | Anlatım, örnek film incelemesi ve tartışma |
14 | Konuyla ilgili okuma, izleme ve araştırma yapma | Genel değerlendirme | Anlatım, örnek film incelemesi ve tartışma |
15 | - | - | - |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Arslan, U.T. (2009). Aynanın Sırları Psikanalitik Film Kuramı. Kültür ve İletişim, 12(1), 9-38. |
Bakır, B. (2008). Sinema ve Psikanaliz. İstanbul: Hayalet Kitap. |
Erdoğan, N. (1996). “Sinema ve Psikanaliz.” Toplum ve Bilim, 70, 241- 250. |
Freud, S. (2009). Uygarlığın Huzursuzluğu, Haluk Barışcan (Çev.) İstanbul: Metis. |
Freud, S. (2001). Haz ilkesinin ötesinde ben ve id. A. Babaoğlu (Çev.) İstanbul: Metis Yayınları. |
Habip, B. (2019). Kültür ve Psikanaliz (Sinema, Edebiyat ve Güncelin Psikanalizi). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. |
Kaya, F. Ş. (2021). Sosyal psikolojide film analizleri. 3.Baskı. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. |
Stam, R. (2014). Sinema Teorisine Giriş. SeldaSalman & Çiğdem Asatekin (Çev.) İstanbul: Ayrıntı. |
Tura, S. M. (2005). Freud’dan Lacan’a Psikanaliz. İstanbul: Kanat. |
Türkoğlu, N. (2010). Psikanaliz ve sinema üzerine. Sinema Araştırmaları. |
Campbell, J. (2010). Kahramanın Sonsuz Yolculuğu. İstanbul: Kabalcı Yayınevi. |
Indick, W. (2011). Senaryo Yazarları İçin Psikoloji. İstanbul: Agora Kitaplığı. |
Tecimer, Ö. (2005). Sinema Modern Mitoloji. İstanbul: Planb Yayıncılık. |
Rank, O. (2014). Doğum Travması. İstanbul: Metis Yayınları. |
May, R. (2019). Yaratma Cesareti. İstanbul: Metis Yayınları. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
|
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
|
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
|
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
|
||||||
2 |
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
|
||||||
2 |
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
|
||||||
2 |
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
|
||||||
3 |
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.
|
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 10 | 2 | 20 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 10 | 3 | 30 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı Hazırlığı | 2 | 2 | 4 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 2 | 2 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 53 | 0 | 130 |
Genel Toplam | 130 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 5,1 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 5,0 |