Kodu |
Dersin Adı |
Yarıyıl |
Süresi(T+U) |
Kredisi |
AKTS Kredisi |
STV364 |
HABER VE RÖPORTAJ TEKNİKLERİ |
5 |
3 |
3 |
5 |
DERS BİLGİLERİ |
Dersin Öğretim Dili : |
Türkçe |
Dersin Düzeyi |
LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü |
Seçmeli |
Dersin Veriliş Şekli |
- |
Dersin Koordinatörü |
Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi |
|
Ders Ön Koşulu |
Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
Amaç: |
Haber ve röportaj türüne dair tüm süreç ve tekniklerin öğretilmesi, haber ve röportaj tekniği üzerinden gerekli iletişim becerilerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
İçerik: |
Ders içeriğinde haber-gerçek ayrımı, haberi üreten kişi: gazeteci ve muhabir, habercilik deyimleri, haberin nitelikleri, haber değeri, haber hiyerarşisi, olay ve durum haberciliği, eşik bekçiliği ve gündem belirleme, haber bileşenleri, haber kaynakları, haberin öğeleri ve haber yazım teknikleri, röportaj tekniği, röportaj türleri, haber röportaj, röportaj yazımı, röportajda dikkat edilmesi gereken unsurlar gibi çok çeşitli konu başlıkları yer alır. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
Haberciliğe dair temel süreçlere hâkim olur. |
Haberciliğin mantığını ve işlevini öğrenir ve tartışabilir. |
Haberin nitelikleri ve haber değerini belirleyen ölçütleri bilir. |
Olay ve durum haberciliğini birbirinden ayırt edebilir. |
Haber yazım tekniklerini öğrenir ve uygulayabilir. |
Röportaj tekniğini öğrenir. |
Söyleşi, mülakat ve röportajın ayrımını yapabilir. |
Röportaj türlerini bilir, bilhassa haber röportaj tekniğine hâkim olur. |
Röportaj yazıları hazırlayabilir. |
Röportaj sürecinde dikkat edilmesi gereken süreç ve adımlar konusunda bilinç kazanır. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
Hafta |
Ön Hazırlık |
Konular |
Yöntem |
1 |
- |
Derse giriş ve tanıtım. |
Anlatım ve tartışma |
2 |
İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması |
Haber ve haberciliğin tanımı ve kapsamı, haber gerçek ilişkisi. |
Anlatım ve tartışma |
3 |
İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması |
Haberciliğin temel nitelikleri. |
Anlatım ve tartışma |
4 |
İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması |
Haber değeri. |
Anlatım ve tartışma |
5 |
İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması |
Haber hiyerarşisi. |
Anlatım ve tartışma |
6 |
İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması |
Olay ve durum haberciliği ayrımı, haber bileşenleri. |
Anlatım ve tartışma |
7 |
İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması |
Haber toplama ve haber kaynakları. |
Anlatım ve tartışma |
8 |
- |
ARA SINAV |
- |
9 |
İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması |
Haber öğeleri: 5N1K tekniği, habere giriş teknikleri. |
Anlatım ve tartışma |
10 |
İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması |
Haber yazım teknikleri. |
Anlatım ve tartışma |
11 |
İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması |
Haber yazım uygulamaları. |
Anlatım ve tartışma |
12 |
İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması |
Röportaj tekniği, mülakat, söyleşi ve röportaj ayrımı. |
Anlatım ve tartışma |
13 |
İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması |
Haber röportaj yazımı. |
Anlatım ve tartışma |
14 |
İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması |
Röportajda dikkat edilmesi gereken ölçütler. |
Anlatım ve tartışma |
15 |
İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması |
Genel değerlendirme. |
Anlatım ve tartışma |
16 |
- |
FİNAL |
- |
17 |
- |
FİNAL |
- |
KAYNAKLAR |
Aslan, K. (2005). Soru nasıl sorulur? - Haberciler için bilgi toplama, mülakat ve röportajda soru tekniği. Anahtar Kitaplar. |
Bildirici, F. (2020). Röportaj: Edebi Nitelikli Gazetecilik Ürünü. Sivil Toplum Kuruluşları İçin Hak Temelli Gazetecilik Kılavuzu, 167. |
Cereci, S. (2005). Haber ve Röportaj Tekniği. |
Erzurum, F. (2014). Haber Yazım Kurallarının Ulusal Yayın Yapan Televizyon Kanallarında Kullanılmasına Yönelik Durum Saptaması (Doctoral dissertation, Anadolu University (Turkey). |
Kaptan, A. (2008). Haberciliğin Temel Kuralları ve Röportaj Teknikleri. Mercan Kitap. |
Kasım, M. (2008). Radyo ve televizyonda röportajın sistematiği. Selçuk İletişim, 5(3), 184-195. |
Tayfur, G. (2018). Haber Toplama, Yazma ve Yayınlama Teknikleri. Eğitim Yayınevi. |
Yavalar, D. E., & Çakır, H. (2021). Yaşar Kemal’in ‘Allah’ın Askerleri’ isimli Eserini Edebi Gazetecilik (Röportaj) Tekniği Üzerinden Yeniden Okumak. Kurgu, 29(2), 1-26. |
Yılmaz, Y. (2015). Türkiye’de Gazetecilik Mesleği. Nobel Akademik Yayıncılık. |
Yüksel, E., Gürcan, H. İ., Keskin Vural, İ., & Birsen, H. (2013). Haber Yazma Teknikleri. Anadolu Üniversitesi Yayını No, 2687. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi |
Etkinlik Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
Açıklama |
(0) Etkisiz |
(1) En Düşük |
(2) Düşük |
(3) Orta |
(4) İyi |
(5) Çok İyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI
BİLGİ |
Kuramsal |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
|
|
|
|
|
|
|
BİLGİ |
Olgusal |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
|
|
|
|
|
|
|
BECERİLER |
Bilişsel |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
|
|
|
|
|
|
|
BECERİLER |
Uygulamalı |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
|
|
|
|
|
|
|
2 |
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
|
|
|
|
|
|
|
YETKİNLİKLER |
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
|
|
|
|
|
|
|
YETKİNLİKLER |
Öğrenme Yetkinliği |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
|
|
|
|
|
|
|
YETKİNLİKLER |
İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
|
|
|
|
|
|
|
2 |
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
|
|
|
|
|
|
|
YETKİNLİKLER |
Alana Özgü Yetkinlik |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
|
|
|
|
|
|
|
2 |
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
|
|
|
|
|
|
|
3 |
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.
|
|
|
|
|
|
|
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü |
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri |
Etkinlik(hafta sayısı) |
Süresi(saat sayısı) |
Toplam İş Yükü |
Ders |
12 |
3 |
36 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme |
12 |
2 |
24 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Grup Çalışması / Ödevi |
8 |
2 |
16 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Okuma |
12 |
2 |
24 |
Ödev |
1 |
2 |
2 |
Proje Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Seminer |
4 |
2 |
8 |
Staj |
0 |
0 |
0 |
Teknik Gezi |
1 |
2 |
2 |
Web Tab. Öğrenme |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Yerinde Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Mesleki Faaliyet |
3 |
3 |
9 |
Sosyal Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Tez Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Alan Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Rapor Yazma |
0 |
0 |
0 |
Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
Final Sınavı Hazırlığı |
1 |
2 |
2 |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
Ara Sınav Hazırlığı |
1 |
2 |
2 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
Kısa Sınav Hazırlığı |
0 |
0 |
0 |
TOPLAM |
57 |
0 |
127 |
|
Genel Toplam |
127 |
|
|
Toplam İş Yükü / 25.5 |
5 |
|
|
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi |
5,0 |
|