Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
STV359 | STORYBOARD ÇİZİM TEKNİKLERİ | 5 | 4 | 2 | 5 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Ders, öğrencilerin görsel anlatım ve planlama yeteneğini artırmayı amaçlamaktadır. |
İçerik: | Bir senaryonun çeşitli teknikler sayesinde görsel bir hikâyeye nasıl dönüştürülebileceği: bir 'storyboard'un yapımdaki yeri ve gerekliliği keşfedilecektir. Ders boyunca, fil ve animasyonlardan değişik örnekler yardımıyla 'storyboard' oluşum süreci incelenecektir. Derste, ayrıca temel çizim teknikleri, konsept tasarımı, 3D görselleştirme ve dijital film üretim olanakları incelenecektir. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Görsel hikaye anlatımını yeteneği gelişir. |
Görsel iletişim ve ardışık düzen kurma yeteneği gelişir. |
Senaryo çözümlemesi ve kompozisyon estetiği yetişi kazanır. |
Temel üç boyut görselleştirme becerisini mesleği ile ilgili projelere uygular. |
Görsel düşünme ve çekim öncesi planlama becerisi gelişir. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Okuma ve Araştırma | Temel Perspektif | Anlatım, Tartışma ve Uygulama |
2 | Okuma ve Araştırma | Hareket Çizimi | Anlatım, Tartışma ve Uygulama |
3 | Okuma ve Araştırma | Kompozisyon, Sahneleme, Işık | Anlatım, Tartışma ve Uygulama |
4 | Okuma ve Araştırma | Senaryoyu Anlamak ve Parçalamak | Anlatım, Tartışma ve Uygulama |
5 | Okuma ve Araştırma | Sahne Türleri, Sahne Akışı, Kamera Geçişleri | Anlatım, Tartışma ve Uygulama |
6 | Okuma ve Araştırma | Gözü Yönlendirmek, Duygu, His ve Bilgi | Anlatım, Tartışma ve Uygulama |
7 | Okuma ve Araştırma | Uzay ve Zamanın Devamlılığı | Anlatım, Tartışma ve Uygulama |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Okuma ve Araştırma | Teknolojinin Yararları | Anlatım, Tartışma ve Uygulama |
10 | Okuma ve Araştırma | Temel 3B Görselleştirme | Anlatım, Tartışma ve Uygulama |
11 | Okuma ve Araştırma | Storyboard'dan projeye işleyiş sürecine dair | Anlatım, Tartışma ve Uygulama |
12 | Okuma ve Araştırma | İmajları Sorgulamak | Anlatım, Tartışma ve Uygulama |
13 | Okuma ve Araştırma | Tüm konuların Özeti | Anlatım, Tartışma ve Uygulama |
14 | Okuma ve Araştırma | Sorgulama ve Yardım Eleştirisi | Anlatım, Tartışma ve Uygulama |
15 | Okuma ve Araştırma | Ödev Yorumları | Anlatım, Tartışma ve Uygulama |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Cristiano, G. (2012). The Storyboard Artist. San Francisco: Michael Wiese Productions. |
Stam, R. (2014). Sinema Teorisine Giriş. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. |
Mecado, G. (2011). Sinemacının Gözü. İstanbul: Hil Yayın. |
Vineyard, J. (2010). Sinemada Çekim Teknikleri. İstanbul: İstanbul Organizasyon. |
Parramon, M. J. (1995). Çizim ve Resim Sanatı. İstanbul: Remzi Kitabevi. |
May, R. (2019). Yaratma Cesareti. İstanbul Metis. |
Brown, B. (2014). Sinematografi - Kuram ve Uygulama. İstanbul: Hil Yayın. |
Eisenstein, S. M. (2006). Sinema Dersleri. İstanbul: Agora Kitaplığı. |
Bergman, I. (2012). Sinematografi İnsan Yüzüdür. İstanbul: Agora Kitaplığı. |
Dmytryk, E. (2020). Sinemada Yönetmenlik. İstanbul: Agora Kitaplığı. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
|
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
|
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
|
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
|
||||||
2 |
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
|
||||||
2 |
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
|
||||||
2 |
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
|
||||||
3 |
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.
|
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 5 | 3 | 15 |
Proje Hazırlama | 5 | 2 | 10 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 5 | 3 | 15 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 5 | 2 | 10 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 50 | 0 | 124 |
Genel Toplam | 124 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 4,9 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 5,0 |