TR EN

STORYBOARD ÇİZİM TEKNİKLERİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
STV359 STORYBOARD ÇİZİM TEKNİKLERİ 5 4 2 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Ders, öğrencilerin görsel anlatım ve planlama yeteneğini artırmayı amaçlamaktadır.
İçerik: Bir senaryonun çeşitli teknikler sayesinde görsel bir hikâyeye nasıl dönüştürülebileceği: bir 'storyboard'un yapımdaki yeri ve gerekliliği keşfedilecektir. Ders boyunca, fil ve animasyonlardan değişik örnekler yardımıyla 'storyboard' oluşum süreci incelenecektir. Derste, ayrıca temel çizim teknikleri, konsept tasarımı, 3D görselleştirme ve dijital film üretim olanakları incelenecektir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Görsel hikaye anlatımını yeteneği gelişir.
Görsel iletişim ve ardışık düzen kurma yeteneği gelişir.
Senaryo çözümlemesi ve kompozisyon estetiği yetişi kazanır.
Temel üç boyut görselleştirme becerisini mesleği ile ilgili projelere uygular.
Görsel düşünme ve çekim öncesi planlama becerisi gelişir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Okuma ve Araştırma Temel Perspektif Anlatım, Tartışma ve Uygulama
2 Okuma ve Araştırma Hareket Çizimi Anlatım, Tartışma ve Uygulama
3 Okuma ve Araştırma Kompozisyon, Sahneleme, Işık Anlatım, Tartışma ve Uygulama
4 Okuma ve Araştırma Senaryoyu Anlamak ve Parçalamak Anlatım, Tartışma ve Uygulama
5 Okuma ve Araştırma Sahne Türleri, Sahne Akışı, Kamera Geçişleri Anlatım, Tartışma ve Uygulama
6 Okuma ve Araştırma Gözü Yönlendirmek, Duygu, His ve Bilgi Anlatım, Tartışma ve Uygulama
7 Okuma ve Araştırma Uzay ve Zamanın Devamlılığı Anlatım, Tartışma ve Uygulama
8 - ARA SINAV -
9 Okuma ve Araştırma Teknolojinin Yararları Anlatım, Tartışma ve Uygulama
10 Okuma ve Araştırma Temel 3B Görselleştirme Anlatım, Tartışma ve Uygulama
11 Okuma ve Araştırma Storyboard'dan projeye işleyiş sürecine dair Anlatım, Tartışma ve Uygulama
12 Okuma ve Araştırma İmajları Sorgulamak Anlatım, Tartışma ve Uygulama
13 Okuma ve Araştırma Tüm konuların Özeti Anlatım, Tartışma ve Uygulama
14 Okuma ve Araştırma Sorgulama ve Yardım Eleştirisi Anlatım, Tartışma ve Uygulama
15 Okuma ve Araştırma Ödev Yorumları Anlatım, Tartışma ve Uygulama
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Cristiano, G. (2012). The Storyboard Artist. San Francisco: Michael Wiese Productions.
Stam, R. (2014). Sinema Teorisine Giriş. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
Mecado, G. (2011). Sinemacının Gözü. İstanbul: Hil Yayın.
Vineyard, J. (2010). Sinemada Çekim Teknikleri. İstanbul: İstanbul Organizasyon.
Parramon, M. J. (1995). Çizim ve Resim Sanatı. İstanbul: Remzi Kitabevi.
May, R. (2019). Yaratma Cesareti. İstanbul Metis.
Brown, B. (2014). Sinematografi - Kuram ve Uygulama. İstanbul: Hil Yayın.
Eisenstein, S. M. (2006). Sinema Dersleri. İstanbul: Agora Kitaplığı.
Bergman, I. (2012). Sinematografi İnsan Yüzüdür. İstanbul: Agora Kitaplığı.
Dmytryk, E. (2020). Sinemada Yönetmenlik. İstanbul: Agora Kitaplığı.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
2
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
2
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
2
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
3
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 5 3 15
Proje Hazırlama 5 2 10
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 5 3 15
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 5 2 10
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 2 2
Final Sınavı Hazırlığı 0 0 0
Ara Sınav 1 2 2
Ara Sınav Hazırlığı 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 50 0 124
Genel Toplam 124
Toplam İş Yükü / 25.5 4,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0