Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
STV356 | SİNEMA VE SOSYOLOJİ | 5 | 3 | 3 | 5 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Bu ders, toplumsal sorunlar ile ilgili kuramsal ve kavramsal düşünebilme ve ifade etme ve güncel sorunları eleştirel bir şekilde ifade etme ve tartışma becerilerini geliştirmek ve bu kavramların sinemayla ilişkisini değerlendirmeyi amaçlanmaktadır. |
İçerik: | Sosyolojik bakış, sosyolojik araştırma, sosyolojik kuramlar ve yöntemler, küreselleşme, sosyal değişim konularını içermektedir. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Bireyler, gruplar ve toplum içindeki karşılıklı ilişkileri yorumlar. |
Modern ve geleneksel sosyolojik kuramların özelliklerini kıyaslar. |
Sosyolojik düşüncenin tarihsel gelişimini açıklar. |
Bilgi ve bilimin temel ilkelerini kavrar. |
Sosyolojinin perspektifini ve benzeri bilimlerle ilişkilerini açıklar. |
Toplum denilen gerçekliğin ve onu oluşturan kurumların tek tek ve karşılıklı ilişki içinde işleyişini değerlendirir. |
Teoriler hakkında bilgi sahibi olur, bilimsel yöntem ve sosyolojinin yöntemini kavrar. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Ders konusunda genel bilgi almaları | Sosyolojik bakış | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
2 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Sosyolojik araştırma | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
3 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Kültür ve toplum | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
4 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Sosyalleşme | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
5 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Günlük yaşamda sosyal etkileşim | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
6 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Gruplar ve örgütler | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
7 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Irk ve etnisite | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Sosyal sınıf, Küresel tabakalaşma | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
10 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Filmlerde Irk ve Sosyal sınıflar | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
11 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Filmlerde Siyaset ve yönetim | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
12 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Filmlerde Din | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
13 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Filmlerde Eğitim | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
14 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Filmlerde Sağlık ve tıp | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
15 | İşlenecek konu ile ilgili okuma ve araştırma yapmaları | Sosyal değişim: geleneksel, modern ve postmodern toplumlar ve sinemaya yansımaları | Anlatma ve Tartışma Yöntemi |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Macionis, John J. (2012). Sosyoloji. Vildan Akan (çev.). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. |
Diken, B. ve Carsten Bagge Laustsen. (2010). Filmlerle Sosyoloji. Sona Ertekin (çev.). İstanbul: Metis Yayıncılık. |
Kabadayı, L. (2013). Film Eleştirisi: Kuramsal Çerçeve ve Sinemamızdan Örnek Çözümlemeler. İstanbul: Ayrıntı Yayınları. |
Corrigan, T. (2013). Film Eleştirisi El Kitabı. Ahmet Gürata (çev.). Ankara: Dipnot Yayınları |
Bouthoul, G. (1975). Zihniyetler. Selmin Evrim (çev.). İstanbul: Edebiyat Fakültesi Basımevi. |
Mucchielli, A. (1991). Zihniyetler. Ahmet Kotil (çev.). İstanbul: İletişim Yayınları. |
Ülgener, S. (2006). Zihniyetler, Aydınlar ve İzm’ler. İstanbul: Derin Yayınları |
Abisel, N. (1995). Popüler Sinema ve Türler. İstanbul: Alan Yayıncılık. |
Monaco, J. (2002). Bir Film Nasıl Okunur?. Ertan Yılmaz (çev.). İstanbul: Oğlak Yayınları. |
Kolker, R. (2011). Film, Biçim ve Kültür. Ertan Yılmaz (çev.). Ankara: De Ki Basım Yayın. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
|
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
|
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
|
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
|
||||||
2 |
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
|
||||||
2 |
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
|
||||||
2 |
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
|
||||||
3 |
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.
|
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 1 | 14 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 3 | 3 | 9 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 7 | 3 | 21 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 2 | 3 | 6 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 3 | 3 | 9 |
Sosyal Faaliyet | 3 | 3 | 9 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 2 | 3 | 6 |
Rapor Yazma | 2 | 3 | 6 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 52 | 0 | 126 |
Genel Toplam | 126 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 4,9 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 5,0 |