Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
STV464 | REKLAMCILIK | 5 | 3 | 3 | 5 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. ASLI ALBAYRAK |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Ders kapsamında reklam ve reklamcılıkla ilgili temel teorik ve pratik bilgilerin verilmesi, öğrencilerin reklamcılığın işleyişi ile ilgili temel bilgi ve süreçleri öğrenmeleri amaçlanmaktadır. |
İçerik: | Ders içeriğinde reklam ve reklamcılığa giriş, reklamın amaçları, reklamın işlevleri, reklam ve pazarlama ilişkisi, reklamda marka olgusu, marka yaratımı, reklamcılığın amaç ve işlevleri bağlamında kimlik, benlik ve tüketim pratikleri, tüketici davranışını etkileyen faktörler, reklam kampanyaları, reklamda medya planlaması, reklam metni yazımı konu başlıkları yer alır. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Reklamcılıkla ilgili temel kavram ve süreçleri açıklar. |
Marka yaratım ve yönetim süreçlerini analiz edebilir. |
Reklam kampanyalarını karşılaştırabilir. |
Reklam metinlerini değerlendirebilir. |
Reklam kampanyalarının işleyişini açıklar. |
Reklam sürecindeki medya planlaması adımını değerlendirebilir. |
Reklam ajanslarındaki işleyiş ve görev dağılımını açıklar. |
Reklam örnekleri üzerinden reklamcılıktaki kimlik, benlik ve tüketim pratiklerini tartışabilir. |
Tüketici davranışını etkileyen faktörleri açıklar. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | - | Derse giriş ve tanıtım. | Anlatma ve tartışma yöntemi |
2 | İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması | Reklam ve reklamcılık kavramı, reklamda iki temel unsur: analiz ve yaratıcılık. | Anlatma ve tartışma yöntemi |
3 | İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması | Reklamın amaç ve işlevleri. | Anlatma ve tartışma yöntemi |
4 | İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması | Reklamcılığın amaç ve işlevleri bağlamında kimlik, benlik ve tüketim pratikleri. | Anlatma ve tartışma yöntemi |
5 | İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması | Reklam ve pazarlama ilişkisi bağlamında marka olgusu. Marka nasıl yaratılır? | Anlatma ve tartışma yöntemi |
6 | İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması | Tüketici davranışını etkileyen faktörler I. | Anlatma ve tartışma yöntemi |
7 | İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması | Tüketici davranışını etkileyen faktörler II. | Anlatma ve tartışma yöntemi |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması | Reklam kampanyaları. | Anlatma ve tartışma yöntemi |
10 | İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması | Reklam kampanyası örnekleri ve analizler / markalar üzerinden pazarlama stratejileri. | Anlatma ve tartışma yöntemi |
11 | İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması | Reklamda medya planlaması. | Anlatma ve tartışma yöntemi |
12 | İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması | Reklam metni yazımı I. | Anlatma ve tartışma yöntemi |
13 | İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması | Reklam metni yazımı II. | Anlatma ve tartışma yöntemi |
14 | İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması | İnternet reklamcılığı. | Anlatma ve tartışma yöntemi |
15 | İşlenecek konu hakkında araştırma ve okuma yapılması | Genel değerlendirme. | Anlatma ve tartışma yöntemi |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Aslaner, A. G., & ASLANER, D. A. (2020). Gelenekselden dijitale türkiye’de reklamcılık. Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, 10(21), 17-30. |
Berger, J., & Salman, Y. (1986). Görme biçimleri. Yankı Yayınları. |
Cialdini, R. B. (2016). İknanın Psikolojisi. İstanbul: MediaCat. |
Demirci, K. (2017). Reklam Dayatır: Reklamın Tarihsel ve İdeolojik Özelliklerine Bir Bakış. Ankara: Ütopya Yayınları. |
Elden, M. (2015). Reklam ve reklamcılık. Say Yayınları. |
Elden, M. (2016). Reklam yazarlığı. İletişim Yayınları. |
Öcal, D. & Polat, H. (2020). Dijital Reklamcılık. Nobel Akademik Yayıncılık. |
Topsümer, F. & Elden, M. (2015). Reklamcılık - Kavramlar, Kararlar, Kurumlar. İletişim Yayınları. |
Yılmaz, R. A. (2001). İlanattan internete: Türkiye'de reklamcılık. Kurgu Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Uluslararası Hakemli İletişim Dergisi, 18(18), 355-367. |
Yılmaz, R., & Erdem, M. N. (2016). 150 soruda geleneksel ve dijital reklamcılık. Kocaeli: Umuttepe Yayınları. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan tüm personelin çalışma alanlarını, sorumluluklarını iş güvenliği kurallarına dikkat ederek tanımlar.
|
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Pişirmenin ardında yatan bilimsel gerçekleri bilir.
|
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Pişirme işlemi sırasındaki kimyasal reaksiyonları anlayarak uyguladığı tekniklerin gıdanın yapısında, duyusal özelliklerinde, görünüşünde ve kimyasında ne gibi değişiklikler olabileceğinin farkında olarak sağlıklı, doğal, katkısız ve özgün yemek formülleri geliştirir.
|
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanır.
|
||||||
2 |
Sağlıklı beslenme tabağı prensibini kullanarak kişiye özgü menüler oluşturur.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlar.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
İş hayatında veya akademik yaşamda yaşam boyu öğrenme becerilerini kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere kolayca adapte olur.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Disiplinler arası çalışmalarda veya iş hayatında farklı yaklaşımları karşılaştırıp yorumlar.
|
||||||
2 |
Farklı kültürel, sosyal, insani, sanatsal ve politik bakış açılarına göre karar ve eylemlerinin etik sonuçlarını açıkça belirtir.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Bir konaklama tesisinin finansal planını oluşturarak, maliyetini hesaplar.
|
||||||
2 |
Moleküler gastronomi bilgilerini kullanarak yemeğin kimyasını açıklar.
|
||||||
3 |
Sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda mesleki yaşamlarında küresel çevre sorunlarına karşı sorumlu davranış gösterir.
|
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 12 | 3 | 36 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 12 | 2 | 24 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 10 | 2 | 20 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 12 | 2 | 24 |
Ödev | 2 | 3 | 6 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 3 | 3 | 9 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 2 | 2 | 4 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 2 | 2 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 56 | 0 | 128 |
Genel Toplam | 128 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 5 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 5,0 |