TR EN

YAĞ TEKNOLOJİSİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GKP210 YAĞ TEKNOLOJİSİ 3 2 2 4

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NEGİN AZARABADİ
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. EZGİ GENÇ YILMAZ
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersin amacı, öğrencilere yağ kimyası ve teknolojisi ile ilgili temel bilgileri öğretmek ve öğrencileri bu alandaki güncel gelişmelerden ve sorunlardan haberdar etmektir.
İçerik: Bu ders bitkisel yağların temel kimyasal bileşimi, bitkisel yağ kaynakları ve depolanması, yağ ekstraksiyonu, rafinasyon, zeytinyağı teknolojisi ve margarin üretimi konularını içermektedir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Yenilebilir yağların önemi ve bitkisel yağların temel kimyasal bileşimini kavrar.
Ticari olarak önemli yağların bileşimi ve önemi konusunda bilgi sahibi olur.
Yağların depolanması ve bozulma reaksiyonlarını bilir.
Yağ ekstraksiyon yöntemleri arasındaki farkları ayırt eder.
Rafine ve rafine olmayan yağları ayırt eder.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, bireysel araştırma. Yağların Kimyasal Yapısı Anlatım, soru cevap, uygulama
2 Literatür tarama, bireysel araştırma. Yağların Kimyasal Yapı Unsurlarından Yağ Asitleri Anlatım, soru cevap, uygulama
3 Literatür tarama, bireysel araştırma. Katı ve Sıvı Yağ Kaynaklarının Sınıflandırılması ve Kullanımı Anlatım, soru cevap, uygulama
4 Literatür tarama, bireysel araştırma. Ticari Öneme Sahip Bitkisel Yağlar Anlatım, soru cevap, uygulama
5 Literatür tarama, bireysel araştırma. Yağlı Tohumların Depolanması Anlatım, soru cevap, uygulama
6 Literatür tarama, bireysel araştırma. Yağlarda Meydana Gelen Reaksiyonlar Anlatım, soru cevap, uygulama
7 Literatür tarama, bireysel araştırma. Yağlar – Metabolizma - Beslenme Anlatım, soru cevap, uygulama
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, bireysel araştırma. Yağlı Tohumların Ekstraksiyon için Hazırlanması Anlatım, soru cevap, uygulama
10 Literatür tarama, bireysel araştırma. Yağın Ekstraksiyonu Anlatım, soru cevap, uygulama
11 Literatür tarama, bireysel araştırma. Rafinasyon Teknolojisi Anlatım, soru cevap, uygulama
12 Literatür tarama, bireysel araştırma. Zeytinyağı Üretim Teknolojisi Anlatım, soru cevap, uygulama
13 Literatür tarama, bireysel araştırma. Yağ Hidrojenasyonu Anlatım, soru cevap, uygulama
14 Literatür tarama, bireysel araştırma. Margarin Üretimi Anlatım, soru cevap, uygulama
15 - Genel Tekrar -
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda yönetmelik ve mevzuat koşullarını kavrayarak risk tespitinde bulunur.
2
2
Gıda bileşenlerinin karakteristik özelliklerini analiz eder.
0
3
Etkin bir şekilde numune alabilir, deney ve analiz aracılığıyla veri toplar.
0
4
Gıdaların mikrobiyolojik analizlerini gerçekleştirir.
0
5
Elde ettiği verileri yorumlama ve değerlendirme becerisi kazanır.
0
6
Gıda alanındaki teknoloji ve muhafaza tekniklerine bağlı üretilen ürünlerin kalite kontrolü ve kalite kriterlerinin tespitinde bulunur.
4
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Temel matematik ve fen bilimleri konularında temel teknik bilgileri kullanır.
1
2
Gıda ürünleri ve bileşenleri hakkında bilgi sahibi olup bu bilgileri gıda işlemede kullanır.
5
3
Gıda alanında farklı ve güncel tekniklerle araştırma yapıp bilgilerini kullanır.
5
4
Gıda alanında, mesleki etik ve genel ahlaki değerleri benimser.
3
5
Gıda ile ilgili mikrobiyolojik terimleri kullanır.
1
6
Gıda alanındaki teknoloji ve muhafaza tekniklerine ilişkin bilgi kazanır.
5
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretir ve AR-GE çalışmalarında yer alır.
2
2
Gıda sektöründe üretim ve/veya AR-GE alanlarında sorumluluk alır.
4
3
Gıda güvenliği ve üretim teknolojileri ile ilgili bilgi kaynaklarını kullanır.
5
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda maddelerine ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelere ilişkin öngörülen kontrol ve analizleri yürüterek ilgili mevzuata uygunluğunun tespiti sorumluluğunu alır.
1
2
Gıda Laboratuvarlarında deney yaparak, sonuçları sorumlulukları ölçüsünde değerlendirir.
0
3
Gıda laboratuvarlarında alanı ile ilgili temel cihaz ve ilgili teknolojileri kullanır.
0
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda laboratuvardaki fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyoloji analizleri uygular.
0
2
Gıda hijyen uygulamalarında görev alır.
3
3
Sorumlulukları dahilinde takım çalışmalarında yer alır veya bireysel çalışır.
4
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincine sahiptir.
5
2
Kendini yenileyerek alanındaki mesleki ve akademik gelişmeleri sürdürür, geliştirir ve kullanabilir.
5
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bilgi teknolojilerini etkin bir şekilde kullanarak sunumlar hazırlayabilir.
1
2
Görsel, yazılı ve sözlü iletişimi etkili biçimde kullanır.
3
3
Alanı ile ilgili güncel çalışmaları takip edecek yabancı dil bilgisine sahip olur.
0
4
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
1
5
Alanı ile ilgili ekip çalışmalarında yer alabilir.
4
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanında meslek etiğinin gözetilmesi konusunda sorumluluk alabilir.
3
2
Çeşitli gıda ürünlerinin üretim ve kalite tespitinde görev alabilir.
5
3
Gıda hijyeni ve sanitasyonunun değerlendirilmesinde yetkinliği bulunabilir.
3
4
Gıda mevzuatının takibi ve uygulanmasında görev alabilir.
3

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 2 26
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 10 2 20
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 13 2 26
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 52 0 102
Genel Toplam 102
Toplam İş Yükü / 25.5 4
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 4,0