TR EN

GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GKP212 GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ 3 3 3 4

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NEGİN AZARABADİ
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi NEGİN AZARABADİ
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu ders kapsamında öğrencilere; gıdaların fiziksel ve kimyasal niteliklerine bağlı, raf ömürlerini artırmak amacı ile farklı geleneksel ve modern teknolojilerin temel işleme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Bu ders; geçmişten günümüze gelen tüm gıda muhafaza teknikleri (kurutma, dondurma, ektrüzyon, pastörizasyon, fermantasyon, depolama vb.), bu alanda kullanılan katkı maddeleri konusundaki temel bilgileri ve meyve-sebze işleme teknolojisinde uygulanan temel laboratuvar bilgilerini içerir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Gıda çeşitlerine bağlı uygun ısıl işlem, soğutma ve dondurma teknolojilerinden faydalanarak gıdaların raf ömrünü artırmayı öğrenir.
Paketleme tekniklerinden biri olan modifiye ve kontrollü atmosfer yöntemlerini öğrenir.
Et, balık, süt, meyve ve sebze gibi gıdaların raf ömrünü artırmak amacı ile fermantasyon, konserve ve kurutma teknolojilerinin temel uygulama alanlarını öğrenir.
Geleneksel ısıl işlemlerin yanısıra modern ısıl işlemlerinden biri olan yüksek hidrostatik basınç, ultrases, dielektrik ısıtma uygulamaları hakkında temek bilgi edinir.
Süt, meyve suyu vb. sanayinde ultrafiltrasyon teknolojisinin kullanımı hakkında bilgi sahibi olur.
Tahıl teknolojisinde kullanılan ekstürüzyon işlemleri hakkında bilgi edinir.
Gıdalarda bulunan biyoaktif bileşiklerin muhafazası ve sos ürünlerin üretiminde kullanılan emülsiyon teknolojisi hakkında temel bilgi edinir.
Kimyasal madde uygulamaları ile gıdaların muhafazası ve raf ömrünün artırılmasını öğrenir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Tanışma ve gıda muhafazaya giriş Anlatım, Tartışma
2 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Bazı terimler ve terminoloji Anlatım, Tartışma
3 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Soğutma teknolojisi Anlatım, Tartışma
4 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Dondurarak muhafaza Anlatım, Tartışma
5 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Kurutma teknolojisi Anlatım, Tartışma
6 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Kimyasal uygulamaları ile raf ömrün arttırılması (Emülsiyon teknolojisi) Anlatım, Tartışma
7 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Isıl işlem uygulamaları Anlatım, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Konserve ve salça teknolojisi Anlatım, Tartışma
10 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Reçel ve marmelat üretim teknolojisi Anlatım, Tartışma
11 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Modifiye ve kontrollü atmosferde muhafaza teknolojisi Anlatım, Tartışma
12 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Fermantasyon teknolojisi Anlatım, Tartışma
13 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Membran ayırma teknolojisi Anlatım, Tartışma
14 Literatür tarama, Bireysel araştırma. Güncel muhafaza teknikleri (Yüksek hidrostatik basınç, ultrases, dielektrik ısıtma uygulamaları, ekstrüzyon) Anlatım, Tartışma
15 - Genel tekrar Soru cevap
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Cemeroğlu, B. (2018). Meyve ve sebze işleme teknolojisi. Bizim Grup Basımevi Ajans Tanıtım Org.
Cemeroğlu, B. (2005). Gıda mühendisliğinde temel işlemler. Gıda teknolojisi dergisi yayınları.
Saldamlı, İ. (2004). Gıda endüstrisi makineleri. BRC Ofset.
Paul Singh, R., Helman, D.R., Baysal, T., ve İçier, F. (2015). Gıda Mühendisliğine Giriş. Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık.
Baysal, T., İçier, F., ve Baysal A.H. (2011). Güncel Elektriksel Isıtma Yöntemleri. Sidas Medya
McClements, D.J. (2015). Food emulsions: principles, practices, and techniques. CRC press s.
Varzakas, T.ve Tzia, C.(2014). Food engineering handbook: food process engineering. CRC Press s.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda yönetmelik ve mevzuat koşullarını kavrayarak risk tespitinde bulunur.
1
2
Gıda bileşenlerinin karakteristik özelliklerini analiz eder.
0
3
Etkin bir şekilde numune alabilir, deney ve analiz aracılığıyla veri toplar.
0
4
Gıdaların mikrobiyolojik analizlerini gerçekleştirir.
0
5
Elde ettiği verileri yorumlama ve değerlendirme becerisi kazanır.
0
6
Gıda alanındaki teknoloji ve muhafaza tekniklerine bağlı üretilen ürünlerin kalite kontrolü ve kalite kriterlerinin tespitinde bulunur.
5
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Temel matematik ve fen bilimleri konularında temel teknik bilgileri kullanır.
0
2
Gıda ürünleri ve bileşenleri hakkında bilgi sahibi olup bu bilgileri gıda işlemede kullanır.
4
3
Gıda alanında farklı ve güncel tekniklerle araştırma yapıp bilgilerini kullanır.
4
4
Gıda alanında, mesleki etik ve genel ahlaki değerleri benimser.
5
5
Gıda ile ilgili mikrobiyolojik terimleri kullanır.
1
6
Gıda alanındaki teknoloji ve muhafaza tekniklerine ilişkin bilgi kazanır.
5
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretir ve AR-GE çalışmalarında yer alır.
4
2
Gıda sektöründe üretim ve/veya AR-GE alanlarında sorumluluk alır.
4
3
Gıda güvenliği ve üretim teknolojileri ile ilgili bilgi kaynaklarını kullanır.
1
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda maddelerine ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelere ilişkin öngörülen kontrol ve analizleri yürüterek ilgili mevzuata uygunluğunun tespiti sorumluluğunu alır.
2
2
Gıda Laboratuvarlarında deney yaparak, sonuçları sorumlulukları ölçüsünde değerlendirir.
0
3
Gıda laboratuvarlarında alanı ile ilgili temel cihaz ve ilgili teknolojileri kullanır.
0
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda laboratuvardaki fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyoloji analizleri uygular.
0
2
Gıda hijyen uygulamalarında görev alır.
1
3
Sorumlulukları dahilinde takım çalışmalarında yer alır veya bireysel çalışır.
4
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincine sahiptir.
5
2
Kendini yenileyerek alanındaki mesleki ve akademik gelişmeleri sürdürür, geliştirir ve kullanabilir.
5
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bilgi teknolojilerini etkin bir şekilde kullanarak sunumlar hazırlayabilir.
2
2
Görsel, yazılı ve sözlü iletişimi etkili biçimde kullanır.
4
3
Alanı ile ilgili güncel çalışmaları takip edecek yabancı dil bilgisine sahip olur.
0
4
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
1
5
Alanı ile ilgili ekip çalışmalarında yer alabilir.
4
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanında meslek etiğinin gözetilmesi konusunda sorumluluk alabilir.
4
2
Çeşitli gıda ürünlerinin üretim ve kalite tespitinde görev alabilir.
5
3
Gıda hijyeni ve sanitasyonunun değerlendirilmesinde yetkinliği bulunabilir.
3
4
Gıda mevzuatının takibi ve uygulanmasında görev alabilir.
1

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 2 26
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 1 3 3
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 13 2 26
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 1 1
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 44 0 100
Genel Toplam 100
Toplam İş Yükü / 25.5 3,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 4,0