CONTEMPORARY ENGLISH DRAMA DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi GÜLŞEN FİLAZOĞLU ÇOKLUK

Amaç: This course aims to familiarise students with the significant plays written in the 20th century and introduce the pivotal literary movements regarding the theatre.
İçerik: The course covers both British writers and significant European writers who influenced the continent in the 20th century.

outline the elements of drama such as plot and characterisation.
identify the influence of such literary movements as modernism and postmodernism on the plays written in the 20th century.
distinguish the specific features of each type of drama written in the 20th century in terms of form and content.
compare and contrast plays written in the 20th century in accordance with their literary, theoretical, social, and political background verbally or in an essay.
relate the playwright’s use of language, writing style, and narrative techniques to the developments occurring in literature in relation to the theoretical, literary, social, and political context of the 20th century verbally or in a research paper.
apply various literary theories to the analysis of plays.

1 - Introduction to the course Lecture & Discussion
2 Reading the Material assigned Classical Drama and Modern Drama Lecture & Discussion
3 Reading the Material assigned Man and Superman, B. Shaw Lecture & Discussion
4 Reading the Material assigned Man and Superman, B. Shaw Lecture & Discussion
5 Reading the Material assigned Man and Superman, B. Shaw Lecture & Discussion
6 Reading the Material assigned Mother Courage and Her Children, B. Brecht Lecture & Discussion
7 Reading the Material assigned Mother Courage and Her Children, B. Brecht Lecture & Discussion
9 Reading the Material assigned Mother Courage and Her Children, B. Brecht Lecture & Discussion
10 Reading the Material assigned Look Back in Anger, J. Osborne Lecture & Discussion
11 Reading the Material assigned Look Back in Anger, J. Osborne Lecture & Discussion
12 Reading the Material assigned Look Back in Anger, J. Osborne Lecture & Discussion
13 Reading the Material assigned One for the Road, H. Pinter Lecture & Discussion
14 Reading the Material assigned Top Girls, C. Churchill Lecture & Discussion
15 Reading the Material assigned Top Girls, C. Churchill Lecture & Discussion

Luckhurst, Mary, ed. A companion to modern British and Irish drama, 1880-2005. John Wiley & Sons, 2008.

Psikoloji ve yardımcı disiplinlerle ilgili, en etkin metotları ve güncel bilgileri içeren bilgi kaynakları, uygulama araç –gereçlerini, üst düzeyde kullanır. (use) (Blooms 3)
Psikoloji alanında sorunları belirler ve çözüm üretir. (determine and solve) (Blooms 3)
Normal ve anormal davranışları ayırt eder. (Blooms 2)
Psikoloji araştırmalarını yorumlar ve rapor eder. (interpret- report) (Blooms 3)